Rimini heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Coppa Italia.

Honkbal

Debuut Kelly en Lampe in Italiaanse beker

Debuut Kelly en Lampe in Italiaanse beker

Rimini heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Coppa Italia.

Rimini heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Coppa Italia.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Het seizoen in Italië is gisteren voor het eerst van start gegaan met de Coppa Italia, het bekertoernooi voor de clubs uit de hoogste afdeling van het land, de Serie A1. Die afdeling telt acht clubs, dus de ontmoetingen golden meteen als kwartfinales. In die kwartfinales maakten internationals Kevin Kelly (Rimini) en Gilmer Lampe (Fortitudo Bologna) hun debuut. Met Rimini plaatste Kelly zich voor de halve finales.

Om de reiskosten zo veel mogelijk te drukken, waren de clubs uit de Italiaanse Serie A1 voor de kwartfinales van de Coppa Italia aan elkaar gekoppeld: Nettuno tegen Nettuno, Rimini tegen San Marino, Bologna tegen Padule en Parma tegen Padova. De twee wedstrijden van ieder zeven innings werden in de middag en avond gespeeld en plaatsing voor de halve finales werd beslist door of twee overwinningen voor een club of door de ’team quality balance’ bij een 1-1 resultaat in zeges. De halve finales volgen op zaterdag 14 april. Een dag later is de finale.

De twee voormalige hoofdklassespelers Kevin Kelly en Gilmer Lampe werden door hun nieuwe Italiaanse clubs Rimini en Bologna meteen ingezet in de eerste officiële wedstrijd van hun club in het FIBS-seizoen 2018. Bij Bologna stond Lampe als vijfde in de slagvolgorde en in de verdediging op het midveld. In de als uitwedstrijd in eigen Gianni Falchi stadion gespeelde wedstrijd kwam de oud-speler van L&D Amsterdam snel aan slag bij twee nullen en met het tweede en derde honk bezet. Van deze buitenkans maakte Lampe gretig gebruik door met zijn honkslag zijn nieuwe ploeg meteen aan een 0-2 voorsprong te helpen. Tijdens de volgende slagbeurt stal Lampe bovendien het tweede honk. Maar die slagbeurt eindigde in de derde nul.

Geblesseerd

Als verdediger raakte Lampe echter nog in de eerste inning geblesseerd bij de verwerking van een bal, die in het veld was geslagen door de tweede slagman van Padule. Lampe assisteerde nog bij het elimineren van de honkloper op het tweede honk, maar verliet toen het veld en keerde niet meer terug in de tweede wedstrijd.

Kevin Kelly kwam pas in de zevende inning van de regioderby tegen San Marino op de heuvel van zijn nieuwe club Rimini. In de zesde inning was zijn ploeg na achterstanden van 0-3 en 3-4 voor het eerst op voorsprong gekomen mede dankzij drie gestolen honken, waaronder de thuisplaat. Bij de 6-4 voorsprong begon Kelly met vier wijd voor Reginato en Epifano. Maar na een bemoediging door zijn coach schakelde hij Imperiali en Lupo uit. De vijfde tegenstander in het slagperk ontfutselde hem de eerste honkslag, waarmee Morreale tevens een punt binnen sloeg. Maar hij was ook de derde nul bij een grondbal van de volgende slagman van San Marino. Einde wedstrijd: 6-5 voor Rimini, winnende pitcher Logan, save voor Kelly.

Winnend pitcher

Ook de tweede wedstrijd werd in Rimini gespeeld als uitwedstrijd voor Rimini. Wederom stuurde Rimini de Curaçaose pitcher in de zevende inning naar de heuvel om als closer een kleine voorsprong te verdedigen. Die voorsprong bedroeg 1-2, maar San Marino scoorde de gelijkmaker op twee honkslagen en een opofferingsslag naar het midveld. Daardoor ging de spannende wedstrijd door naar de extra achtste inning met lopers op eerste en tweede honk. Als eerste nam Rimini daarin afstand in de score met drie runs op klappen van Angulo en Garbella: 2-5. Vervolgens kroonde closer Kelly zich tot winnend pitcher door San Marino in de tweede helft van de extra inning van de thuisplaat te houden met tweemaal drie slag en een vangbal in het binnenveld.

Voor Rimini scoorde de Curaçaose linksvelder/catcher Phildrick Llewellyn (1 uit 3) zondag twee van de vijf punten voor zijn ploeg. Een dag eerder kwam hij ook al tot een honkslag en scoorde hij in de achtste inning bovendien het zesde en uiteindelijk winnende punt voor Rimini, nadat Llewellyn (1 uit 2) door een veldfout op de honken was gekomen.

Scouten

Aanstaande zaterdag en zondag ontmoeten de Final Four elkaar in het Gianni Falchi stadion in Bologna. Om 15.30 uur begint de eerste halve finale tussen Parma Clima en Citta Nettuno. Om 20.00 uur is de tweede halve finale tussen UnipolSai Bologna en Rimini. De twee winnaars gaan door naar de grote finale op zondagmiddag voor de eerste grote prijs van het Italiaanse honkbal, de Coppa Italia. Aanvang wederom 15.30 uur.

Interessante gelegenheid voor de Nederlandse clubs in de European Champions Cup om de Italiaanse tegenstanders Rimini en Bologna te kunnen scouten. Mogelijk wordt er om 11.30 uur in hetzelfde stadion een troostfinale om de derde plaats gespeeld tussen de verliezers van zaterdag, maar daarover moet nog worden besloten door de vier clubs.

Uitslagen

San Marino – ASD Rimini: 5-6 en 2-5 (8 innings)
Nettuno – Nettuno Baseball City: 3-0 en 6-0
Fortitudo Bologna – Padule: 6-4 en 6-0
Padova – Parma: 0-3 en 3-2

Fortitudo Bologna, Nettuno, ASD Rimini en Parma naar de halve finales.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal