Honkbal

Poule-indeling bekend voor WK dameshonkbal

Poule-indeling bekend voor WK dameshonkbal

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag de poule-indeling bekendgemaakt voor de achtste editie van het wereldkampioenschap honkbal voor dames. Het Nederlands team is voor dit WK, dat van woensdag 22 tot en met vrijdag 31 augustus op het USSSA Space Coast Complex in Viera (Florida) wordt gehouden, ingedeeld bij tweevoudig winnaar en gastheer de Verenigde Staten.

Aan het wereldkampioenschap nemen over ruim vier maanden in totaal twaalf teams deel. De deelnemers zijn opgedeeld in twee poules. Het Nederlandse damesteam is voor het WK in Viera in poule A ingedeeld bij de Verenigde Staten (nummer 3 op de wereldranglijst), Venezuela (nummer 5), Chinese Taipei (nummer 6), Zuid-Korea (nummer 7) en Puerto Rico. Tijdens de eerste ronde, waarin de teams uit elke poule onderling een halve competitie spelen, treffen de Nederlandse honkbalsters daarmee vijf oude bekenden.

Oranje stond op de vier voorafgaande edities van het wereldkampioenschap al dertien keer tegenover deze teams, maar wist nog niet te winnen. Van Chinese Taipei werd viermaal verloren, terwijl de Verenigde Staten en Venezuela eerder op een WK al driemaal te sterk waren voor Oranje. Tegen Team USA wist Oranje zelfs nog niet eerder een punt te scoren. In eigen land gaan de Amerikaanse honkbalsters op jacht naar eerhestel. Nadat Team USA in de eerste zes edities altijd bij de beste drie was geëindigd, werden de Verenigde Staten twee jaar geleden verrassend uitgeschakeld voor de finaleronde en eindigde de ploeg uiteindelijk op een teleurstellende zevende plaats.

Voornaamste concurrenten

Poule B bestaat tijdens het aankomende wereldkampioenschap in Florida uit titelverdediger Japan (nummer 1), Canada (nummer 2), Australië (nummer 4), Cuba (nummer 9), Hong Kong (nummer 10) en de debutant uit de Dominicaanse Republiek. Tegen deze teams uit poule B wist Nederland in het verleden twee van de veertien onderlinge wedstrijden te winnen. Van zowel Cuba als Hong Kong werd één van de drie WK-wedstrijden gewonnen.

In de vier voorgaande edities van het WK speelde het Nederlands team in totaal dertig wedstrijden, waarvan er vier werden gewonnen. Die wedstrijden werden gewonnen van Cuba (2012), Hong Kong (2016), India (2016) en Pakistan (2016). Van deze vier teams keren alleen Cuba en Hong Kong terug op de aankomende editie. Daarmee worden zij, samen met de ongeplaatste teams van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek, de voornaamste concurrenten voor Oranje.

Super Round

Puerto Rico nam tot dusver alleen in 2010 deel aan het WK. In dat jaar eindigde de ploeg met twee overwinningen in zeven wedstrijden, voor Zuid-Korea en Nederland, op een achtste plaats. Eén van die overwinningen werd geboekt tegen het in dat jaar op een mondiaal toernooi debuterende Nederland: 11-1.

De drie beste teams uit elke poule spelen in de Super Round verder om de wereldtitel. De overige zes teams strijden in de verliezersronde om de plaatsen zeven tot en met twaalf. Twee jaar geleden eindigde het Nederlands team met drie overwinningen op een historische negende plaats, waarbij Nederland de nationale teams van Hong Kong, India en Pakistan voorbleef.

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal