Sparks Haarlem is één van de deelnemers tijdens de Cup Winners Cup in Capelle aan den IJssel.

EC dames 2018

Europese topclubs naar Capelle aan den IJssel

Europese topclubs naar Capelle aan den IJssel

Sparks Haarlem is één van de deelnemers tijdens de Cup Winners Cup in Capelle aan den IJssel.

Sparks Haarlem is één van de deelnemers tijdens de Cup Winners Cup in Capelle aan den IJssel.
Foto: © Fred Versluis

Maar liefst dertien deelnemers komen in augustus naar Capelle aan den IJssel om deel te nemen aan de Europese Cup Winners Cup. Voor Nederland nemen Sparks Haarlem en gastvrouw Euro Stars deel aan dit Europese clubtoernooi. Landskampioen Olympia Haarlem reist af naar Italië voor deelname aan de Premiere Cup.

In totaal nemen van maandag 20 tot en met zaterdag 25 augustus dertien teams deel aan de 27e editie van de European Cup Winners Cup. Slechts eenmaal namen meer teams deel aan de European Cup Winners Cup. In 1996 waren in Bussum veertien deelnemers van de partij.

Eén van de deelnemers dit jaar is Titans Softball Club uit Botswana. Vorig jaar debuteerde deze club als eerste Afrikaans team in een Europese clubtoernooi. Tijdens de European Cup in Montegranaro eindigde Titans op een zesde en laatste plaats. Titans opende het toernooi met een 2-0 overwinning op Princ Zagreb uit Kroatie, maar verloor haar vijf opvolgende wedstrijden, waaronder de strijd om de vijfde en zesde plaats tegen opnieuw Princ Zagreb.

Europese debuut

Voor de 27e editie van de Cup Winners Cup komen verder teams uit onder meer België, Tsjechië, Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje naar het Sportpark Schenkel in Capelle aan den IJssel. Italië wordt vertegenwoordigd door Bollate, vorig jaar nog winnaar van de Premiere Cup, de Europese titel voor landskampioenen.

Nederland wordt vertegenwoordigd door viervoudig winnaar Sparks Haarlem, dat voor het laatst de Cup Winners Cup won in 2014. Sparks opent het toernooi maandag 21 augustus met wedstrijden tegen het Duitse Wesseling Vermins en London Angels. De andere deelnemer uit Nederland is gastvrouw Euro Stars, dat dit seizoen uitkomt in de Silver League. De club uit Capelle aan den IJssel maakt zijn Europese debuut met een wedstrijd tegen het Afrikaanse Titans.

Goede herinneringen

Het wordt de zesde keer dat een Nederlandse club gastvrouw is van de Cup Winners Cup. Schiedam organiseerde in 1993 de tweede editie van de Cup Winners Cup. Tussen 1996 en 1998 werd het evenement achtereenvolgens in Bussum, Oosterhout en Almere gehouden. De laatste keer dat de wedstrijden om de Cup Winners Cup in Nederland werden gespeeld, was in 2010.

Olympia Haarlem was in dat jaar de organisator en koestert nog goede herinneringen aan dat evenement. Voor onder meer Terrasvogels en het Italiaanse Forli werd de Europese clubtitel geprolongeerd.

Premiere Cup

Olympia Haarlem reist in augustus af naar de Italiaanse stad Forli. De Nederlandse landskampioen debuteert van maandag 20 tot en met zaterdag 25 augustus tijdens de Premiere Cup, het Europese clubtoernooi voor landskampioenen. De afgelopen twee jaar werd Olympia Haarlem winnaar van de Cup Winners Cup.

De Haarlemse softbalsters treffen in het loodzware deelnemersveld onder meer de Italiaanse teams van gastvrouw Forli en titelverdediger Bussolengo. De softbalsters van Bussolengo waren vorig jaar in de finale met 8-0 te sterk voor Terrasvogels. Vanuit Tsjechië komt Zraloci Ledenice, dat vorig jaar tijdens de Cup Winners Cup stuntte met overwinningen op Forli en Olympia Haarlem.

Nederlandse winnaar

Op de openingsdag start Olympia Haarlem met wedstrijden tegen het Russische Carrousel (10.00 uur) en het Franse Les Comanches (17.00 uur). De Haarlemse softbalsters treffen in de eerste ronde alle deelnemers aan de Premiere Cup, voordat zaterdag 25 augustus de twee beste teams de finale spelen.

Het is voor de derde keer dat de Premiere Cup wordt gehouden in het Italiaanse Forli. Eerder gebeurde dat in 1998 en in 2003. Het leverde in beide edities een Nederlandse winnaar op. In 1998 versloeg het Bussumse HCAW gastvrouw Forli in de finale. Vijf edities later was Sparks Haarlem in de eindstrijd te sterk voor het Russische Carrousel.

Deelnemers Women’s European Cup Winners Cup

Sparks Haarlem (Nederland)
Royal Greys (België)
Joudrs (Tsjechië)
Bollate (Italië)
Wesseling Vermins (Duitsland)
Atletico de San Sebastian (Spanje)
BCF Frankrijk)
Eagles (Zwitserland)
London Angels (Groot-Brittannië)
Kalita (Rusland)
Euro Stars (Nederland)
Apollo (Slowakije)
Titans (Botswana)

Bekijk het volledige programma (PDF)

Deelnemers Women’s European Premiere Cup

Carrousel (Rusland)
Therwill Flyers (Zwitserland)
Forli (Italië)
Bussolengo (Italië)
Olympia Haarlem (Nederland)
Mannheim Tornados (Duitsland)
Les Comanches (Frankrijk)
Hoboken Pioniers (België)
Zraloci Ledenice (Tsjechië)

Bekijk het volledige programma (PDF)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2018