In eigen huis prolongeerde Bologna zondag de titel tijdens de finale van het Italiaanse bekertoernooi.

Honkbal

Bologna voor tiende keer winnaar van de Coppa Italia

Bologna voor tiende keer winnaar van de Coppa Italia

Voor het eerst sinds 2015 is Bologna winnaar geworden van de Italiaanse beker.

In eigen huis prolongeerde Bologna zondag de titel tijdens de finale van het Italiaanse bekertoernooi.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

In het eigen Gianni Falchi stadion heeft het UnipolSai Bologna van international Gilmer Lampe de eerste grote prijs van het Italiaanse seizoen veroverd. Na zaterdagavond landskampioen Rimini met 5-1 te hebben uitgeschakeld, versloeg de thuisploeg op zondagmiddag Citta di Nettuno met 13-4 in de finale om de Italiaanse beker. Vrijdag begint de competitie met Bologna – Padova, Rimini – Nettuno City en Citta Nettuno – Parma.

Bologna is voor de tiende keer winnaar geworden van de Coppa Italia. Met onderbrekingen wordt er sinds 1967 gespeeld in een knock-out systeem om de nationale beker. Om verschillende redenen werd van het bekertoernooi afgezien in 1968, 1978 tot en met 1982, 1985 tot en met 1989 en in 2007. Eerder won Bologna de beker in 1973, 1997, 2003, 2005, 2008, 2010, 2012, 2015 en 2017

Na kwartfinales van zeven innings duurden de halve finales en de finales negen innings. Hoewel in het verleden het bekertoernooi vaak werd voorbehouden aan echt Italiaanse spelers, mochten de buitenlanders dit jaar weer volledig meedoen. Zaterdagmiddag stuurden Citta di Nettuno en Parma Clima in hun halve finale ieder drie buitenlandse pitchers naar de heuvel. De nullen bleven op het scorebord staan tot in de achtste inning. Parma noteerde niettemin wel vijf honkslagen in de eerste zeven innings tegen slechts één voor Nettuno. Vervolgens lukte het ineens wel met drie hits en een tweehonkslag, waarmee Nettuno een voorsprong van 0-4 pakte. Daarna scoorde iedere ploeg nog eenmaal in iedere inning, zodat Nettuno met 2-5 Parma uitschakelde voor de eerste finaleplaats op zondagmiddag.

Koninkrijk

Voor 150 toeschouwers in het Gianni Falchi stadion van Bologna trad de thuisploeg om 20.00 uur aan tegen landskampioen Rimini. Door de blessure van Gilmer Lampe, opgelopen in de kwartfinale van zijn nieuwe club Bologna vorig weekend, was de enige speler uit het Nederlands Koninkrijk in de wedstrijd de catcher van Rimini, Phildrick Llewellyn. Hij speelde in de foutloze wedstrijd sterk in de verdediging, maar kon als zevende slagman zijn ploeg niet verder helpen dan het ene punt van de homerun door zesde slagman Federico Celli in de tweede inning. De eerste twee keer sloeg hij de bal voor de derde nul in de inning, in de zevende inning ging Llewellyn als openingsslagman uit met drie slag en dat deed hij in de negende ook met één man uit en Celli op het tweede honk. Pitcher Kevin Kelly bleef aan de kant.

Bologna scoorde de gelijkmaker in de vierde inning dankzij de homerun van Alessandro Vaglio. Pas in de zevende inning brak zijn ploeg ruim door de verdediging van Rimini. Eerst scoorde rechtsvelder Francesco Fuzzi 2-1 zonder honkslag en daarna volgden een honkslag van eerste honkman Osman Marval en tweehonkslagen van aangewezen slagman Filippo Agretti en van korte stop Robel Garcia: 5-1 voor Bologna. Van de zeventien innings werden er vijf voor rekening genomen door echt Italiaanse pitchers. Dat waren de startend pitcher van Bologna, Andrea Pizziconi die in zijn vier innings alleen de homerun van Celli tegen kreeg en opgevolgd werd door twee buitenlanders. Rimini vertrouwde de heuvel aan een Italiaan toe in de laatste inning: Yuri Morellini die besloot met tweemaal drie slag.

Grote held

De grote held van de finale op zondagmiddag in Bologna was de 31-jarige Venezolaanse eerste honkman Osman Marval, die voor de thuisploeg de score in de derde inning bij twee man uit open brak met een grand slam homerun: 4-0. In de vijfde inning sloeg hij met een honkslag de 7-0 binnen en even later liep hij de 8-0 binnen. In de zevende inning opende Marval de aanval met een honkslag en liep hij de 9-0 binnen op een honkslag van Alessandro Grimaudo bij volle honken. Hoofdscheidsrechter Fabrizio Fabrizi sloot bij 13-4 voor Bologna de bekerfinale voor 150 toeschouwers in het Gianni Falchi stadion, waardoor de beker sinds 2017 daar weer een jaar mag blijven. Winnende pitcher was de Italiaan Filippo Crepaldi, die als eerste reliever na vier sterke innings van Antonio Noguera de heuvel had overgenomen.

Aanstaande vrijdagavond begint de competitie van de Serie A1 met drie wedstrijden in Bologna, Rimini en Nettuno. Zaterdag volgen twee wedstrijden in Padule nabij Florence tegen T&A San Marino en de tweede wedstrijden in wederom Bologna, Rimini en Nettuno. De Italiaanse bond FIBS heeft de rosters van de acht clubs uit de Serie A1 gepubliceerd onder het voorbehoud, dat die nog niet door de bond officieel zijn geverifieerd, laat staan goedgekeurd. Het meest opvallende roster is dat van San Marino, dat slechts één binnenlander telt, te weten Daniele Cenni, die tijdens de aankomende European Champions Cup in Rotterdam 35 jaar oud zal zijn. Alle andere 21 spelers zijn buitenlanders, die samen veertien Italiaanse paspoorten, één Spaans paspoort, één Belgisch paspoort en vier Venezolaanse paspoorten kunnen overleggen. De Belg is Thomas de Wolf en de Spanjaard is Andres Perez.

Buitenlanders

De gepubliceerde rosters van de twee andere teams uit de Serie A1, die in juni deelnemen aan de aan de European Champions Cup, tellen 26 spelers (Rimini) en 19 spelers (Bologna). De landskampioen uit de Adriatische badplaats heeft een Italiaanse speler, die in Rotterdam zelfs 58 jaar oud zal zijn. Het is de oud-international, pitcher en slagman Paolo ‘Babe’ Ceccaroli, die sinds vorig jaar manager van de ploeg uit Rimini is. Hij is een van de spelers van de Azzurri, die onder leiding van bondscoach wijlen Silvano Ambrosioni bij het Nederlandse WK 1986, na lange tijd uitzicht op brons, tenslotte als vijfde eindigde met vrijwel uitsluitend Italiaanse spelers. Zijn club komt in Italië uit met drie Spanjaarden, twee spelers uit het Nederlands Koninkrijk (Kelly en Llewellyn), één Duitser (de geboren Cubaan Enorbel Marquez), één Dominicaan en twee Venezolanen uit in de twee wedstrijden per week. Als Spanjaard staat genoteerd de in Nederland bekende Venezolaanse pitcher Ricardo Jose Hernandez Sanchez.

De derde club, die dit voorjaar voor het Europese clubtoernooi naar Rotterdam afreist, is de verse bekerwinnaar Bologna, die geregistreerd staat onder de originele clubnaam Fortitudo BC. Dit roster telt slechts negentien namen, waarvan amper de helft (10) echte Italianen zijn. De echte buitenlanders zijn een Arubaan (Gilmer Lampe), een Spanjaard (Antonio Noguera), een Cubaan (Jorge Martinez Roque) en drie Venezolanen. Daarnaast staan drie buitenlandse spelers, die op een of andere wijze onlangs toch een Italiaans paspoort hebben verkregen. Dat zijn de catcher Beau Maggi en de korte stop Robel Garcia, alsmede de als laatste aangekomen Braziliaanse pitcher Murilo Brolo Gouvea, geboren 15 september 1988 in de staat Sao Paolo. Als rechtshander hielp hij de nationale ploeg van Brazilië in zeven innings bij de World Baseball Classic. Meer werk verrichtte hij in acht seizoenen als Minor Leaguer voor Chicago White Sox en Houston Astros. Vorig jaar was hij clubgenoot van Kalian Sams bij Quebec Capitales in Independant League. Voor Bologna debuteerde Gouvea zaterdagavond als closer in de achtste inning van de halve finale tegen Rimini.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal