Nederland nam in 1985 deel aan de Wereldspelen.

Softbal

Softbal in 2021 terug op de Wereldspelen

Softbal in 2021 terug op de Wereldspelen

Nederland nam in 1985 deel aan de Wereldspelen.

Nederland nam in 1985 deel aan de Wereldspelen.
Foto: © Rob Jelsma

Softbal keert terug op de Wereldspelen. Dat besluit is vandaag tijdens de SportAccord World Sport and Business Summit in Bangkok (Thailand) genomen door de International World Games Association (IWGA). De elfde editie van de Wereldspelen wordt van 15 tot 25 juli 2021 gehouden in het Amerikaanse Birmingham (Alabama).

De Wereldspelen zijn een mondiaal evenement voor sporten en sporttaken, die niet deel uitmaken van het Olympisch programma. De International Softball Federation (ISF) was in 1981 één van de aangesloten leden toen de International World Games Association (IWGA) werd opgericht. De ISF moest het lidmaatschap van de IWGA beëindigen toen softbal in 1996 Olympisch werd. Nadat de sport na de Zomer Spelen van 2008 van het Olympisch programma was verwijderd, keerde softbal in 2009 als invitatiesport terug op de Wereldspelen in Kaohsiung. Ook in 2013 was softbal een invitatiesport.

Tijdens de Olympische Spelen van 2020 keren honkbal en softbal eenmalig terug op de Olympische Spelen. Om die reden zette de World Baseball Softball Confederation (WBSC) de afgelopen periode een lobby in gang om het heren softbal en dames honkbal toe te laten treden tot het programma van de Wereldspelen. Vandaag heeft de IWGA tijdens een algemene vergadering besloten om softbal, samen met racquetball, opnieuw toe te laten tot het programma. Met de toevoeging van de twee nieuwe sporttakken is het totaal nu gekomen op dertig officiële sporten.

Nederlands softbalteam

Vooralsnog is er geen besluit genomen over welke softbaltak wordt toegelaten tot de Wereldspelen. Dat kan ook opnieuw dames softbal worden. Want hoewel de sport in 2020 Olympisch is, wordt softbal door de IWGA nog wel gezien als sport voor de Wereldspelen. De verwachting is dat later deze week hier meer over bekend wordt gemaakt. Voor heren softbal zou het voor het eerst sinds 1981 zijn dat deze softbaltak deel uitmaakt van de Wereldspelen. Tijdens die eerste editie van de Wereldspelen ging de finale in Santa Clara (Californië) tussen twee nationale Amerikaanse teams. De andere deelnemers aan dit toernooi waren Canada en de Bahamas.

Dames softbal maakte tijdens de edities van 1981, 1985, 2009 en 2013 deel uit van het programma, de laatste twee keer als invitatiesport. In 1985 was het Nederlands softbalteam één van de deelnemers. De selectie met onder meer Els Koks, Fredy van Offeren, Carolien Smit, Marjan de Vries eindigde achter de Verenigde Staten en Taiwan op een derde plaats. In 2013 was Cuba in de finale met 3-2 te sterk voor Venezuela. Gastheer Colombia eindigde op een derde plaats. Het zeer succesvol verlopen softbaltoernooi van 2013 heeft er aan bijgedragen dat softbal in 2020 terugkeert op de Olympische Spelen.

Voorkeur

De Wereldspelen worden sinds 1981 eens in de vier jaar gehouden met steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Voor het eerst sinds de eerste editie in Santa Clara keert het mondiale evenement weer terug naar de Verenigde Staten. In januari 2015 werd de organisatie door de IWGA toegewezen aan Birmingham, Alabama. De Amerikaanse stad kreeg de voorkeur boven Lima (Peru) en Ufa (Rusland). Aan de Wereldspelen in Birmingham nemen in 2021 zo’n 3.600 atleten uit honderd landen deel. Op een later moment wordt het kwalificatieproces voor het softbaltoernooi van de de elfde editie van de Wereldspelen bekendgemaakt.

Tijdens de bijeenkomst van SportAccord is bovendien Riccardo Fraccari, voorzitter van de WBSC, vandaag als enige kandidaat benoemd tot secretaris van de Association of IOC Recognised International Sports Federations (ARISF). Twee maanden geleden nam de Italiaan deze taken al tijdelijk over.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal