Softbal

Bondscoach Francisca: ‘Weerstand is de sleutel om beter te worden’

Bondscoach Francisca: ‘Weerstand is de sleutel om beter te worden’

Bondscoach Juni Francisca kijkt uit naar de oefenwedstrijden tegen USSSA Pride in eigen land
(Foto: Fred Versluis)

De nationale ploeg van het Nederlands Koninkrijk zal in 30 april en 1 en 2 mei drie oefenwedstrijden spelen tegen de Amerikaanse profclub USSSA Pride. Volgens bondscoach Juni Francisca een mooie gelegenheid om het team klaar te stomen voor het WK dat in augustus in Japan gespeeld wordt.

Tekst: Britt van den Elshout

Voor de European Pro Softball Series zal USSSA Pride wedstrijden spelen tegen Tsjechië, Italië en het Koninkrijksteam. Deze serie internationale wedstrijden is een initiatief van de wereldbond WBSC om de populariteit van het softbal in Europa te vergroten.

Oefenmogelijkheid

Bondscoach Francisca legt uit dat deze drie wedstrijden heel belangrijk zijn voor het team. “We hadden eerst op het programma om zelf naar Amerika te gaan als voorbereiding voor het WK. We waren dan ook blij toen we hoorden dat ze hierheen wilden komen. De wedstrijden zullen zeker niet makkelijk worden. Dit zijn de eerste wedstrijden die we spelen dit seizoen en USSSA Pride behoort tot de absolute top van de wereld. Het is daarom wel echt een goede manier om te meten waar we nu precies staan.”

Zenuwachtig is Francisca niet, hij ziet het juist als een goede uitdaging. “Weerstand is de sleutel om beter te worden. Als je heel veel weerstand krijgt tijdens oefenwedstrijden en je vervolgens op eigen niveau weer wedstrijden moet spelen, dan merk je hoe je als team gegroeid bent. Je wordt niet de beste door alleen maar heel veel te trainen, maar juist door veel wedstrijden te spelen.”

Voor de wereldbond is de promotie van het softbal voornamelijk belangrijk. “Ik denk zeker dat de wedstrijden bij kunnen dragen aan meer populariteit rondom softbal”, vertelt Francisca. “We hebben er dan ook voor gekozen om de drie wedstrijden te verdelen over locaties in het zuiden, midden en noorden van het land. Op deze manier kan iedereen komen kijken. Het is ook heel gaaf om de Amerikaanse softbalsters te zien spelen. In Amerika gooit de top bijvoorbeeld zo’n 74 mph (miles per hour) en in Nederland halen slechts enkelen 70 mph. Dat is echt een groot verschil.”

A-status voor het softbalteam

Alhoewel de wedstrijden een uitdaging zullen worden, heeft het team zich wel ontzettend goed voorbereid deze winter. “Sinds we de A-status weer hebben gekregen, is het programma 180 graden veranderd. Doordat we veel meer tijd hebben om te trainen, hebben we nu niet alleen top softbalsters, maar ook topatleten. Eerst hadden we de ruimte niet om aan de atletische kant te werken. Daarnaast hebben we nu een prestatiecoach erbij die het team gaat helpen.”

Francisca merkt daarbij wel op dat heel veel trainen niet meteen garant staat voor succes. “Je moet echt de juiste tools in huis hebben. Gelukkig hebben wij op dit moment genoeg talenten. We zijn ook ongeslagen Europees kampioen en vierde geworden op het WK in 2016, terwijl we toen nog geen fulltime programma hadden.” De bondscoach heeft dan ook zeer veel vertrouwen in zijn team.

Verdere voorbereiding voor WK

Doordat USSSA Pride naar Nederland komt, blijft er geld over om eerder naar Japan te gaan in de zomer. “We vertrekken twee weken voor het WK al naar Japan om tegen college teams te spelen en deel te nemen aan de Toyota Cup. Verder hebben we nog twee oefenwedstrijden in Japan voordat het WK begint, maar tegen welke landen is nog niet bekend. We zouden voor de uitdaging het liefst tegen Japan en Amerika spelen, maar ik weet niet of dat erin zit.”

In Nederland zal het nationale team vooraf nog een trainingskamp volgen en een zestal wedstrijden spelen tegen de heren softballers. Aan voorbereiding dus geen gebrek voordat het WK zal starten op donderdag 2 augustus in Chiba in Japan.

Meer informatie over de European Pro Series.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal