De Nederlandse U15-honkballers treffen in Panama onder meer tweevoudig wereldkampioen Cuba.

Honkbal

Loodzware WK-loting voor Nederland U15

Loodzware WK-loting voor Nederland U15

De Nederlandse U15-honkballers treffen in Panama onder meer tweevoudig wereldkampioen Cuba.

De Nederlandse U15-honkballers treffen in Panama onder meer tweevoudig wereldkampioen Cuba.

Het Nederlands team is voor het wereldkampioenschap voor spelers van vijftien jaar en jonger terechtgekomen in de loodzware poule B. Daarin treft Oranje maar liefst drie tegenstanders uit de top 8, waaronder titelverdediger en tweevoudig wereldkampioen Cuba.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag de loting bekendgemaakt voor het U15 WK, dat van maandag 10 tot en met zondag 15 augustus in Panama wordt gehouden. Het Nederlands team is ingedeeld in poule B en treft daardoor in de eerste ronde Japan (2), Cuba (4), Australië (8), de Dominicaanse Republiek (12) en Zuid-Afrika (26). Met vier teams uit de top 10, aangevuld met de nationale Dominicaanse ploeg wordt de strijd in deze poule het meest zwaar.

Duitsland is tijdens dit WK de andere deelnemer uit Europa. De Duitse honkballers, die vorig jaar in de finale van het Europees kampioenschap met 2-4 te sterk waren voor het Nederlands team en momenteel op een 21e plaats staan op de wereldranglijst, zijn in poule A ingedeeld bij de Verenigde Staten (1), Taiwan (6), gastheer Panama (14), Brazilië (19) en China (22). De drie sterkste teams uit beide poules spelen in de Super Round verder om een plaats in de finale. Die wordt gespeeld op zondag 15 augustus. Voor het eerst worden tijdens dit WK wedstrijden van zeven innings gespeeld.

Estadio Kenny Serracín

Een deel van de wedstrijden van de vierde editie van het U15 WK wordt gespeeld in het voor zestien miljoen dollar nieuw gebouwde Estadio Kenny Serracín. Het stadion in David in de provincie Chiriquí biedt plaats aan 8.500 toeschouwers. In het Estadio Kenny Serracín worden onder meer wedstrijden uit de eerste ronde, de Super Round en de finale gespeeld. De overige wedstrijden worden gespeeld in het Estadio Rico Cedeño in Chitré, de thuisbasis van de profclub Toros de Herrera in de provincie Herrera. Dit stadion heeft een capaciteit voor drieduizend toeschouwers en is gastheer voor wedstrijden uit de eerste ronde en de verliezersronde.

Tijdens de vorige editie van het WK werd Cuba in 2016 voor de tweede keer in de historie U15 wereldkampioen. De Cubaanse honkballers prolongeerden in de finale hun titel na een 9-4 overwinning op Japan. Duitsland werd tijdens de eerste editie in 2012 negende van de achttien deelnemers. Twee jaar later werd in een deelnemersveld van vijftien teams de elfde plaats bemachtigd. Nederland nam nog niet eerder deel aan het WK voor spelers van 15 jaar en jonger.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal