Gilmer Lampe wordt gefeliciteerd na zijn homerun.

Honkbal

Lampe viert rentree met homerun voor Bologna

Lampe viert rentree met homerun voor Bologna

Gilmer Lampe wordt gefeliciteerd na zijn homerun.

Gilmer Lampe wordt gefeliciteerd na zijn homerun.
Foto: © Bologna/Lorenzo Bellocchio

Gilmer Lampe raakte in zijn tweede wedstrijd in de Italiaanse Serie A1 geblesseerd, bleef in het tweede weekeinde van het seizoen langs de kant, maar mocht invallen in de vijfde wedstrijd van UnipolSai Bologna. In wedstrijd zes sloeg de voormalig speler van L&D Amsterdam gisteravond zijn eerste homerun in de Italiaanse competitie.

In de uitwedstrijd tegen Nuova Citta Nettuno kwam Lampe als openingsslagman in de derde inning bij volle bak tot zijn lancering over het midveld. Daarmee tilde hij de tussenstand naar 0-3. De wedstrijd werd met 4-10 gewonnen door zijn ploeg. Zaterdagmiddag had Bologna onverwacht zijn eerste nederlaag opgelopen, nadat vrijdagavond aanhoudende regen boven de zuidelijkste Serie A1 stad tot uitstel van de wedstrijd had genoopt.

Tot vrijdag stonden de drie Europese clubs uit de Serie A1 nog allemaal op een honderd procent resultaat (4 uit 4). Maar in het derde weekend begint de top af te brokkelen.

Koploper

Niet alleen Bologna leed zijn eerste nederlaag (5-2), nog verrassender was dat T&A San Marino zelfs twee shut-out nederlagen opliep tegen Parma Clima: vrijdagavond in Parma met 4-0 en zaterdagavond in San Marino met 0-3. Van de drie clubs, die over een maand in Rotterdam en Capelle aan den IJssel aantreden voor de vijfdaagse om de European Champions Cup is alleen landskampioen Rimini na zes wedstrijden ongeslagen gebleven. De club van pitcher Kevin Kelly won twee keer met het kleinst mogelijke verschil van Tommasin Padova: thuis met 3-2 en uit met 0-1.

Rimini is hiermee alleen koploper van de Serie A1 geworden met zes overwinningen uit zes wedstrijden, gevolgd door Bologna met 5 uit 6 en San Marino met 4 uit 6. Gestaag dichterbij komt Parma met 3 uit 6 en daarna twee koppels: Nuova Citta Nettuno en Padova met 2 uit 6 en tenslotte de twee clubs, die zojuist tegen elkaar hun eerste overwinning boekten Polisportiva Padule en Nettuno Baseball City met 1 uit 6 dus.

Financiële problemen

De laatst genoemde club bevindt zich in grote financiële problemen, waardoor het de hele week onzeker was of de busreis naar de uitwedstrijd bij Florence wel kon worden gemaakt. Na een vergadering van de clubvoorzitter met bondsvoorzitter Marcon kon de bus zaterdagmorgen alsnog vertrekken. Zij het met slechts dertien spelers. Die verloren eerst met 5-1, maar wonnen ook met 3-7.

Jorge Vrolijk

Jorge Vrolijk

In de media wordt al gevreesd dat de Serie A1 spoedig zijn eerste club verliest doordat Nettuno City zich terug gaat trekken. Het aankomend weekeinde is de tegenstander goedkoop te bereiken, want dat is stadgenoot Nuova Citta Nettuno. Deze concurrent nam kort voor het begin van de competitie nog drie spelers van Nettuno City over na enorm gekrakeel via het bondsbureau in Rome.

Jorge Vrolijk

Daar moest voorzitter Marcon twee weken geleden ook al slikken, omdat Red Sox Paterno zich in de Serie A2 na twee zeges uit twee wedstrijden moest terugtrekken uit de competitie. Marcon had deze club uit Sicilië beschouwd als één van zijn favorieten voor de zwaar bevochten uitbreiding van de Serie A1 van volgend jaar. De conservatieve clubs in de Serie A1 hoeven hierdoor in 2019 niet te gaan vliegen. Voor Red Sox was Reangelo Beaumont het seizoen in Italië begonnen. De honkballer van Curaçao is weer teruggekeerd naar zijn geboorte-eiland, waar hij zich heeft gevoegd bij de selectie van WildCats.

In voornoemde Serie A2 doet een speler uit het Nederlands Koninkrijk goed van zich spreken. Dat is de pas negentienjarige Arubaan Jorge Vrolijk, die uitkomt voor Hotsand Macerata in de Adriatische kustplaats. In de jaren negentig was Win Remmerswaal daar actief als coach van de honkbalploeg, nadat hij zijn spelersloopbaan had beëindigd met drie jaar Parma, twee jaar Nettuno en één jaar San Marino.

Bemiddeling

Dit jaar zijn er in Macerata zelfs drie spelers uit het Koninkrijk neergestreken na bemiddeling door de voormalige Arubaanse hoofdklassespeler Conrad Orman, plaatselijk vertegenwoordiger voor het Italiaanse honkbal. Naast de uitblinkende slagman Vrolijk (.625 na tien wedstrijden) spelen daar ook de voormalig profpitchers Shair Lacrus en Cirilio Soleana. Omdat mede dankzij hen Macerata gedeelde koploper is in Serie A2, kan ook daar gescout worden door onze nieuwe bondscoach.

Twee andere honkballers van Curaçao, voormalig profhonkballer Zaino Henriquez en Enrique Hatma, hebben voor aanvang van het seizoen na bemiddeling door Orman onderdak gevonden bij Piacenza in de Italiaanse Serie B. Na zeven wedstrijden leidt Hatma zijn ploeg in honkslagen (13) en slaggemiddelde (.500). Ook sloeg hij de enige twee homeruns van zijn team. Henriquez (.345) leidt zijn ploeg in gescoorde punten (10) en tweehonkslagen (4).

Italiaanse pitchers

Voor de start van het nieuwe seizoen moedigde het nieuwe bondsbestuur in Italië de clubs aan om, buiten de gebruikelijke buitenlanders uit de Verenigde Staten en Midden- en Zuid-Amerika, ook spelers met EU-paspoorten te halen. En daar is gehoor aan gegeven. De Italiaanse journalist Mino Prati heeft een berekening gemaakt van de kansen die de Italiaanse pitchers nu in de eerste twee speelweken kregen om innings te maken. Voor de website Baseball.it telde hij dat in slechts 79 van de 276 innings pitchers met een Italiaans paspoort in actie kwamen.

De in Italië geboren en geschoolde pitchers namen daarvan zelfs maar 67 innings voor hun rekening. Dat waren 33 innings in het eerste speelweekeinde en 34 innings in het tweede speelweekeinde. Dat betekent dat in Italië de pitchers van eigen kweek nog niet 24% van de potentiële ruimte op de werpheuvel krijgen om zich in officiële wedstrijden te ontwikkelen. De andere 76% van de innings werden verwerkt door de vele geïmporteerde pitchers. Bij Rimini verrichtten zelfs gereputeerde buitenlandse starters zoals de Curaçaose Kevin Kelly en de Duitse Cubaan Enorbel Marquez slechts korte reliefbeurten van soms maar één inning of één uit.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal