Maxime van Dalen in actie in de wedstrijd tegen de Filipijnen op het WK van 2016. Ook dit jaar zijn de Filipijnen één van de tegenstanders van Oranje.

Softbal

Koninkrijksteam op WK in poule met Team USA

Koninkrijksteam op WK in poule met Team USA

Maxime van Dalen in actie in de wedstrijd tegen de Filipijnen op het WK van 2016. Ook dit jaar zijn de Filipijnen één van de tegenstanders van Oranje.

Maxime van Dalen in actie in de wedstrijd tegen de Filipijnen op het WK van 2016. Ook dit jaar zijn de Filipijnen één van de tegenstanders van Oranje.
Foto: © Fred Versluis

Het Nederlands Koninkrijksteam treft deze zomer tijdens het wereldkampioenschap in het Japanse Chiba in ieder geval de nationale ploeg van de Verenigde Staten. Oranje is voor de zestiende editie van het WK ingedeeld bij de titelverdedigster en tienvoudig wereldkampioen in poule A. Het WK geldt als eerste kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen.

Het wereldkampioenschap wordt van donderdag 2 tot en met zondag 12 augustus gehouden. Twee jaar geleden behaalde het Nederlands Koninkrijksteam een historische vierde plaats. Dit jaar staat niet alleen de wereldtitel op het spel, maar spelen de zestien deelnemende landen ook om één ticket voor de Olympische Spelen van 2020. De wereldkampioen wordt na Japan de tweede deelneemster aan het softbaltoernooi van de Zomer Spelen in Tokyo.

Voor de aankomende editie is Oranje in poule A ingedeeld bij wereldranglijstaanvoerder Team USA, Taiwan (nummer vijf van de wereld), Puerto Rico (6), Mexico (7), Nieuw-Zeeland (11), de Filipijnen (15) en Zuid-Afrika (35). Daarmee heeft poule A vijf teams uit de top 10. In poule B is Italië één van de vier teams uit de top 10 van de wereld. De anderen zijn Japan (2), Canada (3) en Australië (4). Poule B is verder aangevuld met China (12), Groot-Brittannië (14), Venezuela (17) en Botswana (33).

Openingsceremonie

Het wereldkampioenschap gaat donderdag 2 augustus van start met de openingsceremonie, waarna om 18.30 uur lokale tijd gastvrouw Japan het toernooi in Narita City opent met een wedstrijd tegen Italië. Het Nederlands Koninkrijksteam gaat op de tweede speeldag van de mondiale titelstrijd, op vrijdag 3 augustus, van start met een wedstrijd tegen Puerto Rico.

Bekijk het programma van Nederland

De beste vier teams plaatsen zich voor de Play-Offs, die op vrijdag 10 augustus van start gaan. De in totaal 73 wedstrijden op dit WK worden gespeeld in vier verschillende stadions: het Akitsu Stadium in Narashino City, het NASPA Stadium in Narita City, het ZETT A Ball Park in Ichihara City en het ZOZO Marine Stadium in Chiba. Dat laatste stadion is met een capaciteit voor 30.000 toeschouwers de thuisbasis van Chiba Lotte Marines, de honkbalclub uit de Nippon Professional Baseball (NPB). In het ZOZO Marine Stadium worden de Play-Offs en de finale op zondag 12 augustus gespeeld.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal