Spencer Kieboom tijdens zijn debuut aan slag voor Washington Nationals.

Honkbal

Spencer Kieboom terug in Major League

Spencer Kieboom terug in Major League

Spencer Kieboom tijdens zijn debuut aan slag voor Washington Nationals.

Spencer Kieboom tijdens zijn debuut aan slag voor Washington Nationals.

Ruim één jaar en zeven maanden na zijn debuut in de Major League is Spencer Kieboom terug bij de hoofdmacht van Washington Nationals. De 27-jarige Kieboom werd gisteren aan het roster van het Major League-team toegevoegd als vervanger voor de geblesseerde catcher Matt Wieters.

De ervaren Kieboom, bezig aan zijn zevende seizoen als profhonkballer in de organisatie van Washington Nationals, speelde op 2 oktober 2016 zijn tot dusver enige wedstrijd in de Major League. In de wedstrijd tegen Miami Marlins kreeg hij vier wijd in zijn enige slagbeurt en scoorde hij eenmaal. Zijn verblijf in de hoofdmacht was van korte duur. Vijf dagen later werd Kieboom weer teruggezet naar de Minors.

Vorige maand keerde Kieboom voor het seizoen 2018 terug bij het Triple A-team Syracuse Chiefs, waarvoor hij in 2016 al 47 wedstrijden had gespeeld. In 25 wedstrijden kwam Kieboom in de afgelopen weken tot 31 honkslagen (.250) en tien binnengeslagen punten.
In de aanloop naar dit seizoen had hij met de hoofdmacht al een zeer sterke Spring Training gespeeld. Waar zijn eerdere optredens in 2015, 2016 en 2017 nog beperkt bleven tot maximaal zes wedstrijden, kwam hij dit voorjaar tussen de Major Leaguers in 26 duels in actie. Daarin sloeg Kieboom twaalf hits (.324).

Reis

Nadat afgelopen donderdagavond in Arizona catcher Matt Wieters een blessure had opgelopen tijdens het honklopen, was de keuze van de clubleiding van Washington Nationals voor Spencer Kieboom als vervanger dan ook snel gemaakt. Kieboom kreeg het bericht te horen na zijn wedstrijd van donderdagavond tegen het Triple A-team Pawtucket Red Sox. De catcher had even daarvoor vier hits uit vier slagbeurten geslagen, waarmee hij een belangrijk aandeel had in de 6-4 winst voor zijn ploeg. Het was zijn eerste wedstrijd met vier hits sinds 8 mei 2014 toen hij hetzelfde presteerde voor het Class A-team Hagerstown Suns.

Kieboom pakte direct zijn koffers en begon de volgende ochtend aan zijn vier uur durende reis, ruim drieduizend kilometers van Syracuse naar Arizona. Daar meldde hij zich gisteravond bij zijn nieuwe ploeg voor de wedstrijd tegen Arizona Diamondbacks. Washington Nationals won het duel op Chase Field met 1-3, maar Kieboom bleef nog aan de kant. Pedro Severino (1 uit 4) speelde het gehele duel als catcher.

Extra controle

Hoe lang Kieboom bij de hoofdmacht kan blijven, is nog niet bekend. Over de ernst van het kwetsuur van Matt Wieters is nog geen duidelijkheid. Zijn MRI is voor een extra controle teruggestuurd naar Washtington. Daar moet blijken of het gaat om een hamstringblessure, of dat er mogelijk iets ernstigers aan de hand is met het linkerbeen van Wieters. Vooralsnog wordt er rekening mee gehouden dat Wieters de komende tien dagen niet inzetbaar is. Catcher Pedro Severino, dit seizoen goed voor een slaggemiddelde van .268, is zijn eerste vervanger. Kieboom wordt bij de hoofdmacht de komende dagen de backup-catcher.

Kieboom maakte zowel voor de World Baseball Classic van 2013 als 2017 deel uit van het zogenoemde provisional roster van het Nederlands Koninkijksteam, maar hij speelde nog nooit een wedstrijd voor Oranje. De catcher is één van de drie honkballende zonen van de in Nederland geboren en opgegroeide Alswinn Kieboom. Zelf kwam Alswinn Kieboom in Nederland in de hoofdklasse uit voor HCAW en Twins en speelde hij bovendien voor Jong Oranje.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal