Dudley Leonora (links) en Benjamin Dille (rechts) liepen met Curaçao Neptunus tegen hun eerste nederlaag op.

HB Hoofdklasse

Twins maakt einde aan recordserie van Neptunus

Twins maakt einde aan recordserie van Neptunus

Dudley Leonora (links) en Benjamin Dille (rechts) liepen met Curaçao Neptunus tegen hun eerste nederlaag op.

Dudley Leonora (links) en Benjamin Dille (rechts) liepen met Curaçao Neptunus tegen hun eerste nederlaag op.
Foto: © Rob Jelsma

Met een homerun in de negende inning heeft de Australische korte stop Sam Kennely vanmiddag De Glaskoning Twins naar een 5-7 overwinning tegen Curaçao Neptunus geslagen. Het was nog maar de eerste nederlaag voor de regerend landskampioen van dit seizoen. Door het verlies zijn de Rotterdamse honkballers er vandaag niet in geslaagd het clubrecord te verbreken.

In de eerste vier speelrondes won Curaçao Neptunus de afgelopen weken maar liefst elf wedstrijden op rij. Daarmee was de Rotterdamse club, dat dit seizoen maar liefst negen voormalig profhonkballers binnen de gelederen heeft, op weg naar de beste competitiestart uit de clubhistorie.

De afgelopen jaren waren het vooral L&D Amsterdam (2014 en 2017) en Pioniers (2014 en 2015) die het seizoen het beste begonnen. Maar zij kwamen beiden niet verder dan vijf opeenvolgende overwinningen. Sinds 2011 kwam Neptunus zelf niet verder dan maximaal drie zeges.

Onverslaanbaar

In de jacht op de zesde opeenvolgende landstitel leek Curaçao Neptunus de afgelopen weken praktisch onverslaanbaar. In de series tegen Hoofddorp Pioniers, HCAW en DSS verloor Neptunus geen enkele wedstrijd. En ook van De Glaskoning Twins werd deze week tweemaal gewonnen. Daarmee zette de ploeg van manager Ronald Jaarsma de beste competitiestart neer sinds de club in 2007 en 2010 tien wedstrijden op rij wist te winnen. Bovendien werd het clubrecord uit 2001 geëvenaard. In dat jaar won Neptunus eveneens zijn eerste elf wedstrijden op rij.

Een nieuw clubrecord zat er voor Curaçao Neptunus niet in. Vandaag nam de Rotterdamse ploeg tegen De Glaskoning Twins nog wel een comfortabele 4-0 voorsprong, maar zag die verdwijnen nadat Dennis de Quint en Shurman Marlin in de zesde inning voor De Glaskoning Twins elk met een tweehonkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat sloegen. Sam Kennelly, de 22-jarige voormalig profhonkballer uit de organisatie van Pittsburgh Pirates, voorkwam vanmiddag een Rotterdams feestje. Met Brian Biezen (vier wijd) en Ruar Verkerk (honkslag) op de honken sloeg Kennelly (2 uit 3) in de negende inning een pitch van Brendan Schoemaker over de hekken voor de 5-7 winst.

Klassement

Door de nederlaag moet Curaçao Neptunus nu de eerste plaats in het klassement delen met L&D Amsterdam, dat zijn openingswedstrijd tegen DSS met 5-3 verloor. Inmiddels staat L&D Amsterdam eveneens op een serie van elf overwinningen op rij. De serie van elf zeges voor Curaçao Neptunus is wel een evenaring van de beste competitiestart, maar niet van de langste serie overwinningen. In 2010 werd het clubrecord gevestigd met een serie van 23 zeges. In dat jaar won Neptunus 39 duels, eveneens een clubrecord.

Met hun uitzonderlijke competitiestart hebben Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam een fors gat geslagen met de concurrentie. Het verschil met de nummer drie HCAW bedraagt maar liefst tien punten. Achter de top twee is de strijd om de derde en vierde plaats, die aan het einde van de reguliere competitie recht geven op deelname aan de Play-Offs, ongemeen spannend.

Debuut

Nummer drie HCAW deed deze week goede zaken met een dubbele overwinning op DSS, terwijl nummer vier Quick Amersfoort drie punten verdienden in de drie wedstrijden tegen Hoofddorp Pioniers. De tweede overwinning op DSS boekte HCAW vanavond pas in de tiende inning. DSS-pitcher Mike Groen gooide met twee man uit drie slag op Patrick Bok, maar de bal was onhoudbaar voor catcher Koen Halderman. Die wilde worp stelde pinch-runner Julian Rip, bij zijn debuut voor de Bussumse ploeg, in staat vanaf het tweede honk het winnende punt te scoren: 4-3.

Nieuwkomer Silicon Storks bleef in de drieluik tegen L&D Amsterdam met lege handen (4-0, 2-11 en 7-0) en bezet daardoor met twee overwinningen in twaalf wedstrijden nog altijd de laatste plaats. In 27 innings sloegen de honkballers van Storks slechts zeven honkslagen op de Amsterdamse pitchers en scoorde de Haagse ploeg tweemaal.

Meeste homeruns

Na de eerste twaalf wedstrijden leidt Roelie Henrique (HCAW) de hoofdklasse in slaggemiddelde. Hij kwam tot dusver tot .455. Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus) leidt de klassementen voor meeste honkslagen (21) en binnengeslagen punten (12), terwijl zijn ploeggenoot Stijn van der Meer de meeste punten scoorde (17). Sam Kennelly voegde zich vandaag met zijn tweede homerun bij Aldrich Guzman (Silicon Storks) en Bryan Engelhardt (Quick Amersfoort) bovenaan in het klassement voor de meeste homeruns.

De L&D Amsterdam-spelers Kyle Ward (0.47) en Kevin Heijstek (0.64) voeren het klassement voor pitchers aan, terwijl voormalig profhonkballers Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers) en Orlando Yntema (Curaçao Neptunus) elk 34 strikeouts gooiden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse