Emeron Lourens won tijdens het Zeister Slot Toernooi drie individuele prijzen.

EK heren 2018

Nederland in Zeist oppermachtig naar titelprolongatie

Nederland in Zeist oppermachtig naar titelprolongatie

Emeron Lourens won tijdens het Zeister Slot Toernooi drie individuele prijzen.

Emeron Lourens won tijdens het Zeister Slot Toernooi drie individuele prijzen.
Foto: © Hellen van der Maazen

Het Nederlands heren softbalteam heeft met overmacht zijn titel geprolongeerd tijdens de 35e editie van het Zeister Slot Toernooi. In de finale werd het Spaanse Los Internacionales met 10-6 verslagen. In Zeist verloor Oranje slechts één wedstrijd. Grote man bij de nationale ploeg werd Emeron Lourens. De Zwolse speler van Quick Amersfoort won drie individuele prijzen.

Voor de Nederlandse softballers gold het Zeister Slot Toernooi als een belangrijke laatste testcase in de aanloop naar het Europees kampioenschap, dat maandag 25 juni van start gaat in de Tsjechische stad Havlíčkův Brod. Nederland opende afgelopen zaterdag het internationaal hoog aangeschreven toernooi sterk. Op de openingsdag werden het Tsjechische Joudrs Praha (13-2), het Britse London Meteors (0-10) en Los Internacionales (3-10) met ruime cijfers verslagen. Daarmee had Oranje direct drie van de grote favorieten op achterstand gezet.

Nederlandse pitcher Arjan van Baanen in actie voor Hoboken Pioneers.

Nederlandse pitcher Arjan van Baanen in actie voor Hoboken Pioneers.
Foto: © Hellen van der Maazen

Op de tweede dag pakte de ploeg van hoofdcoach Ben ten Pas de draad direct weer op. Ditmaal werd ook Hoboken Pioneers uit België (4-9) verslagen. Deze ploeg had in Zeist onder meer de beschikking over de Nederlandse pitcher Arjan Baanen en voormalig Curaçao Neptunus-honkballer Kenny van der Branden. Met een herhaling van de finale van vorig jaar werd de voorronde afgesloten. Hørsholm Hurricanes uit Denemarken werd met 15-4 opmerkelijk eenvoudig opzij geschoven. De Deense verliezend finalist van vorig jaar startte met vijf nederlagen teleurstellend aan het toernooi. Dat zorgde ervoor dat er voor het eerst in vijftien jaar geen Deens team in de finale stond.

Ongeslagen

Met een klinkende 15-0 overwinning op de Hoboken Pioneers werd gisteren de tweede speeldag door het Nederlands team afgesloten. Vandaag verzekerde Oranje zich met winst op London Meteors van een plaats in de finale. Dat duel werd pas in de tie-break met 4-3 gewonnen. Aansluitend werd de wedstrijd tegen Hørsholm Hurricanes met 6-7 verloren, maar met de finaleplaats al op zak liep Oranje daarmee geen averij meer op.

In de finale werd Los Internacionales uit Tenerife opnieuw de tegenstander. Deze ploeg had zich voor het Zeister Slot Toernooi versterkt met onder meer Roef!-hoofdcoach Jeroen Swers en Brasschaat Braves-spelers Nathan van der Reijden en Wout Cnops. De Spaanse ploeg won vijf van zijn acht wedstrijden en verloor in Zeist alleen van Nederland (zaterdag), Joudrs Praha (zondag) en Hørsholm Hurricanes (maandag). Met winst op hekkensluiter Hoboken Pioneers plaatste Los Internacionales zich vandaag ternauwernood voor de eindstrijd. Daarmee werden ze de tweede Spaanse finalist sinds Caribenos de la Laguna, dat het toernooi in 2016 tot dusver als enige Spaanse ploeg ooit wist te winnen.

Spannende finale

In Zeist bleef Nederland als titelverdediger ongeslagen.

In Zeist bleef Nederland als titelverdediger ongeslagen.
Foto: © Hellen van der Maazen

Na de ceremoniële eerste bal door de Zeister sportwethouder Sander Jansen maakte Los Internacionales er op Sportpark Blikkenburg onder de stralende zon een spannende finale van. De Spaanse ploeg nam dapper een 1-5 voorsprong, maar wist die uiteindelijk tegen de titelverdediger niet vast te houden. De Nederlandse softbalmannen knokten zich in de slotfase knap terug. In de vijfde inning nam Oranje met 6-5 voor het eerst een voorsprong, waarna de ploeg uitliep naar de 10-6 eindzege. Na afloop van de gewonnen finale werd Emeron Lourens uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi. Lourens mocht maar liefst drie individuele prijzen mee naar huis nemen, want hij eindigde in het klassement ook als beste slagman en hij sloeg de meeste homeruns.

Achter Nederland en Los Internacionales eindigde Joudrs Praha op een derde plaats. Uit het Tsjechische team werd Jiří Pokorný uitgeroepen tot beste Rookie van het toernooi. Met de achtste titel schreef het Nederlands herensoftbalteam vandaag historie. Geen enkele andere deelnemer won vaker het Zeister Slot Toernooi. Vorig jaar evenaarde Oranje al het record van Denemarken. Eerder werd Nederland ook winnaar van het toernooi in 1992, 1994, 1996, 2002, 2003 en 2012.

Eindstand (gewonnen-verloren):
1. Nederland (7-1)
2. Los Internacionales (5-3)
3. Joudrs Praha (4-4)
4. London Meteors (3-5)
5. Hørsholm Hurricanes (3-5)
6. Hoboken Pioneers (2-6)

Individuele prijzen:
MVP: Emeron Lourens (Nederland)
Beste slagman: Emeron Lourens (Nederland)
Beste pitcher: Bobby Ramos (Los Internacionales)
Homerun King: Emeron Lourens (Nederland)
Meeste gestolen honken: Quincy Jones (Nederland)
Beste rookie: Jiri Pokorny (Joudrs Praha)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018