HB Hoofdklasse

De Glaskoning Twins klimt naar derde plaats

De Glaskoning Twins klimt naar derde plaats

Thijs Steenwijk pakte de save voor De Glaskoning Twins op donderdagavond
(Foto: Rob Jelsma)

Dankzij twee overwinningen op DSS, één van de concurrenten voor plaatsing voor de play-offs, is De Glaskoning Twins in de Hoofdklasse geklommen naar de derde plaats achter Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam, die hun voorsprong via sweeps wel uitbreidden.

De Glaskoning Twins – DSS

In een directe confrontatie tussen twee teams die dit seizoen strijden om een plaats in de play-offs deed De Glaskoning Twins afgelopen weekend goede zaken. Op donderdagavond kregen beide startende werpers in Rosmalen vijf verdiende punten tegen. Het verschil werd door Twins in de middle innings gemaakt. In de vijfde inning, net nadat DSS een 6-5 voorsprong had genomen, kon Bram Grooten (honkslag) de gelijkmaker scoren op een sacrifice fly van Bob van der Meer. Een inning later sloeg Brian Biezen een leadoff triple. De volgende slagman, Ruar Verkerk, sloeg hem met een honkslag over de thuisplaat om de Twins wederom de leiding te geven. Deze leiding werd niet meer uit handen gegeven. Sterke optredens van relievers Jan Evertse (win) en Thijs Steenwijk (save) en RBI-singles van Dennis de Quint en Shurman Marlin in de zevende inning gaven de Twins een 9-7 overwinning.

Het contrast in pitching tussen DSS en Twins kon op zaterdag niet groter zijn. Twins profiteerde van dertien(!) vrije lopen van vier DSS werpers, waaronder veldspelers Sander Paap, Tino van Erk en Denzel Richardson, en sloeg zelf bovendien dertien honkslagen om negentien runs te scoren. Twins-starter Misja Harcksen kende een goede dag met een complete game (7 inn.) waarin hij slechts een punt tegen kreeg en 10 DSS-spelers met drie slag aan de kant zette. Aanvallend zorgden Dennis de Quint (1-1 met 4 walks, drie runs en 5 RBI) en Shurman Marlin (2-4 met 1 walk, 2 runs, 1 grand slam en 6 RBI) voor het gros van de runs in de 19-1 overwinning.

Op zondag waren de rollen omgekeerd. Twee dure fouten in het veld bij Twins gaven DSS al in de eerste inning de kans om een 2-0 voorsprong te nemen. Mede dankzij de two-run homerun van Omar Williams (3-5 met 5 RBI) liep DSS uit naar 5-0 en dat was meer dan genoeg voor starter Tim Halderman, die in zes innings slechts een punt toestond. Uiteindelijk stond na 8 innings de 1-11 eindstand op het scorebord en eindigde ook deze wedstrijd dankzij de mercy rule.

Uitslagen:
De Glaskoning Twins – DSS 9-7
DSS – De Glaskoning Twins 1-19
De Glaskoning Twins – DSS 1-11

Quick Amersfoort – Curaçao Neptunus

Diegomar Markwell pakte op donderdagavond in Amersfoort zijn vijfde overwinning van het seizoen met zeven sterke innings tegen Quick. Wesley Barnardus (honkslag) scoorde in de derde inning het enige punt voor Quick op een opofferingsslag van Tijmen Takke. Vlak daarvoor was Neptunus echter al op een 3-0 voorsprong gekomen en dankzij de two-run homerun van Quentin de Cuba in de vierde inning liepen de Rotterdammers al snel verder uit. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 7-1 overwinning voor Curaçao Neptunus.

Ook op zaterdag kwam Quick Amersfoort niet verder dan een run, maar deze keer was de slagploeg van Neptunus nog beter op dreef. Op veertien honkslagen en zeven vrije lopen scoorde de ploeg van manager Ronald Jaarsma dertien runs. Dwayne Kemp deed wederom goede zaken als league leader in honkslagen met twee hits in vier beurten. De jonge Ruendrick Piternella sloeg 2 uit 2 met en triple, drie runs en een RBI.

De wedstrijd van zondag werd door Jaarsma gebruikt als een zogenaamde bullpen game waarin de relievers van Neptunus de kans kregen om innings te maken op weg naar de Europa Cup in eigen huis over twee weken. Deze strategie pakte erg goed uit. Relievers Casimiri, van Driel, Clemensia, Koeiman, Saito en van Mil twee honkslagen en een onverdiend punt toe. Aanvallend sloegen acht van de negen basisspelers een honkslag, Dwayne Kemp was met drie honkslagen en twee RBI wederom een van de uitblinkers aan Rotterdamse zijde. De derde wedstrijd van het weekend werd met 9-1 gewonnen door Curaçao Neptunus.

Uitslagen:
Quick Amersfoort – Curaçao Neptunus 1-7
Curaçao Neptunus – Quick Amersfoort 13-1
Quick Amersfoort – Curaçao Neptunus 1-9

L&D Amsterdam – HCAW

Voor HCAW was het een weekend waarin kansen lagen om de aansluiting te pakken met de top-3, maar L&D Amsterdam had andere plannen. Op donderdagavond was Kevin Heijstek oppermachtig. In de eerste inning leek HCAW nog op een voorsprong te komen, maar ondanks twee honkslagen van de eerste twee slagmensen kwamen de Bussumers niet tot scoren. In de overige zes innings die Heijstek op de heuvel stond, stond hij nog maar een honkslag toe. De twee runs die Amsterdam scoorde op Dennis Burgersdijk (7 IP) waren al genoeg voor de overwinning, maar met twee runs in de achtste inning werd de overwinning helemaal veilig gesteld: 4-0. Nick Urbanus was man van de wedstrijd met drie honkslagen in vier beurten, twee gescoorde runs en een RBI.

In Bussum nam HCAW op het werpen van Rob Cordemans wel een vroege voorsprong, mede dankzij een RBI-triple van Bryce Cherry in de eerste inning. Cordemans, die nog negen strikeouts nodig had om het All-Time Record van Bart Volkerijk te evenaren, stond in vijf innings verder geen honkslagen meer toe. Hij gooide twee keer drie slag en krijgt nu aanstaande vrijdag de kans om het record te evenaren/verbreken. Bij een 2-2 stand in de zesde inning sloeg Rodney Daal de Amsterdammers op het werpen van Kaj Timmermans met een solo homerun naar de voorsprong. De voorsprong die een inning later nog vergroot werd dankzij een RBI-groundout van Nick Urbanus. Relievers Robin Schel en Daan Hendrix kwamen niet in de problemen en hielpen de Amsterdammers naar de 4-2 overwinning.

Op zondag was het L&D Amsterdam dat een vroege voorsprong nam. Op drie honkslagen in de eerste inning werden drie runs gescoord. Het zouden de enige honkslagen en runs van de wedstrijd worden voor de Amsterdammers. HCAW starter Christopher Pfau gooide na deze onfortuinlijke eerste inning zeven no-hit innings op rij. HCAW sloeg in deze wedstrijd meer honkslagen (7) dan Amsterdam, maar wist slechts een van deze honkslagen te verzilveren met een run. Maickel Rietel en Jim Ploeger gooiden de wedstrijd in het slot en L&D Amsterdam blijft na deze sweep op gelijke hoogte met Curaçao Neptunus aan de top van de stand.

Uitslagen:
L&D Amsterdam – HCAW: 4-0
HCAW – L&D Amsterdam: 2-4
L&D Amsterdam – HCAW: 3-1

Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers

Met de nederlagen van HCAW en DSS kon Hoofddorp Pioniers dit weekend goede zaken doen tegen hekkensluiter Silicon Storks. Op donderdagavond bleek Lars Huijer als startende werper ongenaakbaar. De Hoofddorper gooide een complete game shutout met 10 strikeouts en stond slechts 3 honkslagen en 1 vrije loop toe. Aanvallend Ibrahim Redan met een homerun en Tyler Boersma met twee honkslagen en drie RBI voor de nodige run support. Na acht innings stond er dankzij de mercy rule een 0-10 eindstand op het scorebord in het Familiestadion in Rotterdam.

Ook op zaterdag was de pitching van Hoofddorp Pioniers oppermachtig. Starter Valdez gooide acht shutout innings en zijn reliever Ryan Oduber stond twee onverdiende punten toe. Onverdiende punten waren het verhaal van de dag, want Hoofddorp profiteerde in de eerste twee innings van drie hele dure fouten bij Storks. Starter Martin Kram stond een hele goede wedstrijd te gooien en kreeg in zeven innings slechts één verdiend punt tegen. De vijf door Hoofddorp gescoorde runs kwam Storks niet meer te boven: 5-2.

Een dag later nam de ploeg van coach Aldric Dunlop revanche met een ruime overwinning. Met zicht op een sweep kregen de werpers van Pioniers op zondag zestien honkslagen om de oren, waarop maar liefst 11 runs gescoord konden worden. Aldi Guzman stal de show met zijn diepe homerun in het linksveld in de vierde inning en aangewezen slagman Nick Nefs sloeg met twee tweehonkslagen drie teamgenoten over de thuisplaat. Ook Pioniers deed het aanvallend goed met vijftien honkslagen, maar startend werper Jurrian Koks wist in zijn zeven innings de schade te beperken tot twee runs (1 verdiend) en pakte de win: 11-4.

Uitslagen:
Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers: 0-10
Hoofddorp Pioniers – Silicon Storks: 5-2
Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers: 11-4

De stand na vijf speelronden:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse