Honkbal

Michael Duursma over WK U15: “Het wordt spannend, maar vooral heel leuk!”

Michael Duursma over WK U15: “Het wordt spannend, maar vooral heel leuk!”

Oud-international Michael Duursma kijkt uit naar zijn eerste klus als hoofdcoach voor een nationaal team.
(Foto: Rob Jelsma)

Het Nederlands team voor spelers van vijftien jaar en jonger neemt dit jaar voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap, dat plaatsvindt in Panama. “Een ontzettend mooie uitdaging”, stelt hoofdcoach Michael Duursma. “Dit is waar de jongens voor spelen.”

Een uitdaging is het zeker, aangezien het team in een poule zit met maar liefst vier tegenstanders uit de top 10 van het vorige WK. Zo speelt Nederland tegen Japan, titelverdediger Cuba en Australië. “We zitten zeker in een sterke poule, maar ons doel is om in ieder geval de tweede ronde te halen”, zegt Duursma. “Hiervoor moeten we bij de eerste drie eindigen in onze poule. Dat is stap 1 en daarna willen we natuurlijk zo hoog mogelijk komen.”

Voorbereiding op het WK

Het team is zo’n anderhalve week geleden begonnen met de voorbereidingen. Vooralsnog krijgen de jongens technische training en krachttraining, maar in aanloop naar het WK zullen ze zich ook moeten voorbereiden op het feit dat ze in een totaal andere omgeving zullen spelen. Duursma: “Er zijn meerdere factoren die meespelen: het warme weer, het tijdsverschil, betere tegenstanders en het van huis zijn. Een deel van de voorbereiding kunnen we in ons eigen land doen, maar we gaan er ook op tijd heen om te wennen aan de omstandigheden daar.”

Volgens Duursma is aanpassingsvermogen gelukkig één van de speerpunten van de Nederlandse Baseball Academies, waar de meeste spelers uit het nationaal team vandaan komen. “Aanpassingsvermogen is ontzettend belangrijk voor een topsporter. In dat opzicht is dit WK dan ook de ultieme test voor de honkballers.”

Focus op teamspirit

Het Nederlands team heeft in ieder geval al een voordeel ten opzichte van de andere teams, stelt Duursma. In Nederland woont iedereen relatief dicht bij elkaar, waardoor de spelers twee keer in de week samen kunnen trainen en straks misschien zelfs drie keer. “Dat is echt een luxe. Grote landen als Amerika hebben die mogelijkheid niet, waardoor ze pas een week van tevoren bij elkaar komen. Dan ben je veel minder goed op elkaar ingespeeld.”

De Nederlandse U15-honkballers treffen in Panama onder meer tweevoudig wereldkampioen Cuba.

De Nederlandse U15-honkballers treffen in Panama onder meer tweevoudig wereldkampioen Cuba.

Ervoor zorgen dat dit bij het Nederlandse team wel het geval is, is voor Duursma dus een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. “Voor ons is het belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Niet alleen als persoon, maar juist als honkballer. Je moet weten wat ieders kwaliteiten zijn en wat je van elkaar kunt verwachten.”

“Daarnaast zullen we ons natuurlijk focussen op het beter maken van de spelers en proberen we ze uit te dagen”, gaat Duursma verder. “Op het WK wordt toch een hoger niveau van ze verwacht, dus we willen ze wel wat meer onder druk zetten tijdens de trainingen. Ook zullen we vanaf woensdag 6 juni wekelijks oefenwedstrijden spelen tegen junioren teams van verschillende academies. Deze tegenstanders zijn gemiddeld twee jaar ouder, dus dit zal een aardige uitdaging zijn.”

Voor het eerst hoofdcoach

Voor Duursma zelf is het WK ook een nieuwe uitdaging. Vorig jaar is hij bij het team gehaald als assistent-coach en dit jaar is hij voor het eerst hoofdcoach. “Als hoofdcoach is het WK eigenlijk mijn eerste grote toernooi. Voor nu is het vooral hard werken en naar mate we dichter bij het toernooi komen, zal er een gezonde spanning bij komen kijken. Gelukkig heb ik met Marvin Bleij en Eelco Jansen een goede coachingstaff om me heen, waar ik echt vertrouwen in heb.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal