De Amerikaanse catcher Beau Maggi aan slag voor Bologna.

ECC 2018

Bologna als Italiaanse koploper naar Europa Cup

Bologna als Italiaanse koploper naar Europa Cup

De Amerikaanse catcher Beau Maggi aan slag voor Bologna.

De Amerikaanse catcher Beau Maggi aan slag voor Bologna.
Foto: © FIBS/PhotoBass

UnipolSai Bologna, de club van voormalig hoofdklassers Gilmer Lampe en Kevin Moesquit, komt als koploper van de Italiaanse Serie A1 naar Rotterdam, waar vanaf woensdag 6 juni gestreden wordt om de European Champions Cup. Na zeven weekends van ieder twee wedstrijden staat de ploeg uit de grootste honkbalstad van de Serie A1 (400.000 inwoners) afgetekend bovenaan met dertien overwinningen en één nederlaag.

Dit is het resultaat van de twee eigenlijk wel verrassende zeges van Bologna op regerend landskampioen Rimini. Tot afgelopen donderdag leek Rimini juist iets sterker dan runner-up Bologna, hoewel beiden op 11-1 in wedstrijden tegen de overige zes clubs stonden. Donderdag in eigen huis gingen de Pirati met 2-7 de boot in tegen Bologna, dat op vrijdag thuis aan zeven innings en 11-0 genoeg had om voor minstens twee weken afstand te nemen in de rangschikking.

Rimini is nu tweede met elf zeges uit veertien wedstrijden en T&A San Marino is afgezakt naar de vijfde plaats met zes uit dertien wedstrijden. Deze drie clubs komen uit in het Europees toernooi van Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Tegenaanval

Donderdagavond in Rimini nam de landskampioen in de eerste inning nog wel een 2-0 voorsprong op het pitchen van Jorge Martinez, die drie honkslagen moest incasseren, waaronder een tweehonkslag van Alberto Ustariz. In de derde inning opende Moesquit de tegenaanval van Bologna bij al twee man uit door de Italiaan Alessandro Vaglio binnen te slaan en zelf de gelijkmaker binnen te lopen op een gooifout van de derde honkman van Rimini, Nathanael Batista. Even later pakte Bologna de voorsprong dankzij runs van Jose Flores en Osman Marval: 2-4.

Die voorsprong werd in de volgende inning uitgebouwd naar 2-6 op een honkslag van Vaglio en twee gooifouten van Rimini: eerst weer een van Batista en even later een van catcher Phildrick Llewellyn. In de zesde inning speelde Vaglio wederom een rol in de aanval na zelf met vier wijd op het eerste honk te zijn gekomen. Het was rechtsvelder Nicholas Nosti, die hem met een honkslag liet scoren vanaf het tweede honk. In totaal beging de verdediging van Rimini vijf fouten (Ustariz 1, Batista 2 en Llewellyn 2), waardoor slechts twee van de zeven runs verdiend op de pitchers waren. Die pitchers van Rimini waren ex-Novara spelers Raul Ruiz (3 1/3 innings) en Alex Bassani (4 2/3 innings), alsmede de voormalig speler van Neptunus Kevin Kelly (met een verdiende puntengemiddelde van 1.17). De relievers voor winnend pitcher Martinez van Bologna waren Antonio Noguera in de zesde en Murilo Brolo Gouvea in de achtste inning.

Homeruns

De Venezolaanse pitcher Antonio Noguera in actie voor Bologna.

De Venezolaanse pitcher Antonio Noguera in actie voor Bologna.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Vrijdagavond traden de twee ploegen tegen elkaar aan in het Gianni Falchi stadion van Bologna. Daar werd de starten pitcher van Rimini, Loran Duran, meteen getrakteerd op een 3-0 achterstand na twee honkslagen, waaronder een tweepunten-homerun van de Italiaan Giuseppe Mazzanti. In de tweede inning werd het lot van de startend pitcher van Rimini bezegeld door homeruns van Robel Garcia en Mazzanti, alsmede hits van Moesquit, Flores en Marval. Bij 9-0 werd Duran vervangen door Ricardo Hernandez. De voormalig pitcher van Hoofddorp Pioniers sloot de inning af met een grondbal voor Lampe.

De verdediging van landskampioen Rimini speelde deze avond foutloos, maar de pijn zit hem voor de debuterende voorzitter Simone Pillisio in de werpersstaf. Hoewel de pitchers uit vele buitenlanden werden geïmporteerd, moesten zij in zestien innings tegen Bologna achttien runs incasseren. Voor Bologna traden op de werpheuvel aan Raul Rivero (vier innings), de Italiaan Filippo Crepaldi (één inning), de twee traditionele parachutisten uit de Verenigde Staten Justin Cicatello en Nick Pugliese samen goed voor één inning. Winnend pitcher werd de Italiaan Andrea Pizziconi, die in de laatste inning acht ballen gooide en daarmee Llewellyn, Angulo en Ustariz uitschakelde. Bologna won dus met 11-0 in zeven innings, mede dankzij vijf homeruns.

Beste slaggemiddelden

De beste slaggemiddelden voor spelers van Bologna zijn .424 voor derdehonkman Flores, .405 voor eerste honkman Mazzanti, .350 voor rechtsvelder Moesquit, .320 voor aangewezen slagman Filippo Agretti, .312 voor midvelder Nicholas Nosti en .302 voor catcher Osman Marval. De laagste verdiende puntengemiddelden voor de pitchers van Bologna zijn 0.45 voor Noguera, 1.93 voor Rivero, 2.13 voor Brolo Gouvea, 2.45 voor Martinez, 2.65 voor Pizziconi en 2.79 voor Crepaldi.

Aan de zijde van landskampioen Rimini zijn de hoogste slaggemiddelden in handen van rechtsvelder Alex Romero (.429), tweede honkman Freddy Noguera (.400), derde honkman (en pitcher) Alex Bassani (.333) en aangewezen slagman Oscar Angulo (.327). De laagste verdiende puntengemiddelden staan op naam van Ricardo Hernandez (0.63), Kevin Kelly (1.17), Raul Ruiz (1.38), Enorbel Marquez (2.25), Alex Bassani (2.30), Loran Duran (3.62) en Yuri Morellini (6.75).

San Marino

T&A San Marino speelde een week geleden tweemaal tegen Rimini en verloor beide wedstrijden. Op eigen veld ging de ploeg, waarbij de Belg Thomas de Wolf dit jaar debuteert, ten onder met 4-13. Startend pitcher Cesar Jimenez werd in de vijfde inning vervangen en had toen al vier punten tegen gekregen op acht honkslagen en vier keer vier wijd. Daarna mocht Victor Garate het in 3 2/3 innings proberen voor San Marino. Maar ook hij werd flink geraakt met zes hits, die Rimini zes runs opleverden. Het Italiaanse talent Ludovico Coveri gooide vervolgens drie vrije lopen op rij en kreeg zo ook een punt tegen. Aan het eind van de wedstrijd werd zelfs De Wolf uit het buitenveld geroepen om de heuvel te redden voor San Marino. Na twee runs tegen te hebben gekregen, schakelde de Belg alsnog drie man op rij uit: Zappone met een strikeout, Ustariz met een fly-out en Celli met een ground-out.

In de tweede wedstrijd tegen Rimini maakte San Marino een sterkere indruk dankzij startend pitcher Carlos Quevedo, die vijf innings lang Rimini van de thuisplaat wist te houden met slechts twee honkslagen tegen. In de zesde inning kreeg hij hits drie en vier tegen en dat betekende 1-0 voor Rimini. Pas in de achtste inning werd Quevedo vervangen, maar ook zijn reliever Andres Perez wilde niet wijken voor Rimini. Aan het eind had San Marino meer geslagen dan Rimini (9-4), maar de wedstrijd ging naar de landskampioen: 1-0.

Zorgen

De beste statistieken bij San Marino staan op naam van de pitchers Quevedo met zijn verdiende puntengemiddelde van 1.89, Alessandro Maestri met 2.53, Cesar Jimenez met 2.84, Ludovico Coveri met 4.50 en Victor Garate met 4.63. De laatste wedstrijd voor vertrek naar Rotterdam ging voor San Marino verloren in de thuiswedstrijd tegen Tommasin Padova: 3-5. De zorgen van general manager Mauro Mazzotti van San Marino gaan uit naar zijn slagploeg, die teleur stelt met gemiddelden van .317 voor midvelder Ronald Bermudez, .260 voor korte stop Leonardo Ferrini, .224 voor aangewezen slagman Mattia Reginato en .213 voor rechtsvelder Thomas de Wolf.

UnipolSai Bologna opent woensdagmorgen de European Champions Cup om 10.30 uur in het Neptunus Familiestadion tegen Tsjechisch kampioen Draci Brno. Op donderdagmiddag 15.00 uur ontmoet Bologna daar San Marino en vrijdagavond om 19.30 uur volgt de klapper tegen het jubilerende Curaçao Neptunus. Daar zoeken de Bolognesi revanche voor de nederlaag tegen Neptunus in de Europese finale van 2017 in het Duitse Regensburg. Rimini opent in Capelle aan den IJssel zijn deelname aan het Europese toptoernooi op woensdagmiddag 13.00 uur tegen de Franse kampioen Rouen Huskies. Daar spelen de Italiaanse Piraten ook op dinsdag zelfde tijd tegen de Duitse kampioen Voith Heidenheim en pas op vrijdagmiddag 15.00 uur verschijnt de Italiaanse kampioen in Rotterdam, waar de ploeg van manager Paolo Ceccaroli wraak wil nemen op L&D Amsterdam voor de thuisnederlaag in de Europese finale van 2016. T&A San Marino krijgt de eer om meteen tegen de Europese titelverdediger Curaçao Neptunus uit te komen. Dat gebeurt woensdagavond om 19.30 uur. De volgende middag om 15.00 uur ontmoeten ze daar de verliezend finalist van vorig jaar Bologna en op vrijdagmiddag 13.00 uur komt San Marino uit tegen Tsjechisch kampioen Draci Brno. Dat gebeurt op het veld van Euro Stars in Capelle aan den IJssel.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018