Aldrich de Jongh in actie voor het Nederlands team tijdens het EK U18 in 2016.

Honkbal

Aldrich de Jongh gedraft door Dodgers

Aldrich de Jongh gedraft door Dodgers

Aldrich de Jongh in actie voor het Nederlands team tijdens het EK U18 in 2016.

Aldrich de Jongh in actie voor het Nederlands team tijdens het EK U18 in 2016.
Foto: © Frans Wiesemann

Los Angeles Dodgers heeft vandaag de negentienjarige Aldrich de Jongh gedraft. De honkballer van Curaçao werd tijdens de jaarlijkse draft van Major League Baseball in de zeventiende ronde als 524e speler gekozen.

De Jongh nam met het Nederlands AAA-team in 2016 deel aan het Europees kampioenschap voor junioren. In het Spaanse Gijón veroverde Oranje niet alleen ongeslagen de Europese titel, maar werd De Jongh op de slotdag van het toernooi bovendien uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Als rechtsvelder speelde hij tijdens dit EK foutloos. Aanvallend kwam hij in zes wedstrijden tot vijf honkslagen (.227) en negen gescoorde punten. Bovendien kwam hij in één wedstrijd als pitcher in actie.

In dat jaar leidde hij in de Verenigde Staten bovendien Trinity Christian Academy naar het allereerste State Championship in de clubhistorie. Hij werd voor deze school uitgeroepen tot Player of the Year. Dat had alles te maken met zijn prestaties als pitcher. Hij won elf wedstrijden en verloor er geen en stond bovendien in 57 innings maar één verdiend punt toe (0.12). Als slagman kwam hij tot een gemiddelde van .395 met drie homeruns.

Aandacht

Via Florida Atlantic University in 2017 is hij dit jaar terechtgekomen bij Hillsborough Community College. In dienst van Florida Atlantic Owls is De Jongh zich meer gaan toeleggen op het spelen als buitenvelder. Voor Hillsborough kwam hij het afgelopen seizoen tot een slaggemiddelde van .376 met vijf homeruns. Dat was voldoende om de aandacht te trekken van Los Angeles Dodgers. Vandaag werd De Jongh op de tweede dag van de MLB Drafts in de zeventiende ronde als 524e speler gedraft door deze profclub. Mocht de talentvolle honkballer van Curaçao dit jaar een profcontract willen tekenen, dan krijgt de organisatie uit Los Angeles de eerste keuze.

De MLB Draft is gisteren van start gegaan. Het 21-jarige pitcherstalent Casey Mize werd als allereerste speler door Detroit Tigers gekozen. Morgen wordt de jaarlijkse draft afgesloten.

Edmond Americaan

Voor het derde jaar op rij werd opnieuw Edmond Americaan gedraft. Eerder werd hij al gedraft door Arizona Diamondbacks (in de 28e ronde als 839e speler) en door Texas Rangers (in de 34e ronde als 1.034e speler). Tot dusver gaf de buitenvelder van Curaçao steeds zijn studie voorrang op een profcarrière. Gisteren werd Americaan opieuw gedraft, ditmaal in de 35e ronde als 1.058e speler door Chicago Cubs.

Afgelopen seizoen speelde voor Chipola College. Voor Chipola College kwam hij in 66 wedstrijden tot een slaggemiddelde van .413 met acht homeruns en 48 binnengeslagen punten. Met zijn ploeg verdedigde hij vorige week met succes de nationale titel tijdens het NJCAA National Tournament. In 2016 speelde Americaan samen met De Jongh voor Trinity Christian Academy.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal