Chris Colabello voor Italië in actie tijdens de wedstrijd tegen Venezuela op de World Baseball Classic.

ECC 2018

San Marino met Colabello van start in Rotterdam

San Marino met Colabello van start in Rotterdam

Chris Colabello voor Italië in actie tijdens de wedstrijd tegen Venezuela op de World Baseball Classic.

Chris Colabello voor Italië in actie tijdens de wedstrijd tegen Venezuela op de World Baseball Classic.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Ondanks dat hij nog nooit eerder heeft gespeeld voor een Italiaanse club uit de Serie A1, is de 34-jarige voormalig Major Leaguer Chris Colabello vanuit de Verenigde Staten afgereisd naar Nederland. Daar werd hij door staf en spelers van T&A San Marino begroet. Met paknummer 2 maakt de Amerikaan deze week tijdens de European Champions Cup in Rotterdam zijn debuut voor de club uit San Marino. En moet hij de kwakkelende slagploeg een enorme impuls geven.

Het Europese clubtoernooi voor landskampioenen werd gisteren voorafgegaan door de gebruikelijke technische bespreking tussen de managers van de acht clubs en de Europese organisatie onder leiding van de Duitser Philipp Geronne en de twee commissioners Fred van Groningen Schinkel en de Tsjech Jaroslav Mika.

Vandaag start San Marino met de kersverse aanwinst Colaballo aan de European Champions Cup. Vanavond om 19.30 uur wacht direct de zwaarste confrontatie als titelverdediger en gastheer Curaçao Neptunus de tegenstander wordt. De komst van Colaballo naar het Europese clubtoernooi biedt niet alleen perspectieven voor San Marino, maar ook voor de nationale Italiaanse ploeg, waarmee hij vorig jaar al deelnam aan de World Baseball Classic.

Ital-Amerikaan

Colaballo is geen onbekende naam in het Italiaanse honkbal. Zijn Amerikaanse vader Lou (*Milford, USA 11-10-1949) speelde als Ital-Amerikaan vanaf 1977 met onderbrekingen voor Rimini in de Italiaanse Serie A1 tot de Italiaanse bond in 1985 de erkenning van zijn Italiaanse nationaliteit introk. Op 24 oktober 1983 in Framingham, Massachussets werd zijn zoon Chris geboren, die een deel van zijn jeugd doorbracht in Italië, het land van zijn grootouders.

Na de honkballoopbaan van zijn vader in Italië keerde het gezin terug naar de Verenigde Staten, waar Chris zich als laatbloeier ontwikkelde tot honkballer in de Major League. Na onder meer zeven seizoenen in de CanAm League werd hij in 2012 op 28-jarige leeftijd getekend door Minnesota Twins. Dat jaar speelde hij op Double A-niveau en in 2013 maakte hij ook indruk in Triple A. Zijn debuut bij de Major maakte hij op Opening Day 2014 bij de Minnesota Twins.

Doorbraak

Zijn echte doorbraak maakte Colabello in 2015 bij de Toronto Blue Jays. Daar sloeg hij dat jaar een gemiddelde van .321 bij elkaar in 101 wedstrijden met onder meer vijftien homeruns. De eerste tien wedstrijden van 2016 verliepen slechter voor hem en hij werd voor tachtig wedstrijden geschorst wegens gebruik van een prestatieversterkende middel. Sindsdien worstelde hij in de Minor Leagues met lagere slaggemiddelden en het lukte hem niet meer een Major League club te verleiden. Ook begin dit jaar nog hield hij het verzoek van San Marino aan en wachtte hij liever op een lucratief aanbod uit het Amerikaans profhonkbal. Vorige week riep San Marino manager Mario Chiarini hem nogmaals op om te komen helpen in de Europese wedstrijden in Rotterdam en Capelle aan den IJssel en om daarna zijn debuut te maken in de Serie A1.

Dat leek Colabello op dat moment toch de beste optie. Hij kocht een vliegticket naar Schiphol en speelt vanavond tegen Curaçao Neptunus in het Rotterdamse Neptunus Familiestadion. Hij doet dat in het pak van de club, waarvan zijn vader Lou coach was en Chris batboy (zie foto).

Honkbalweek Haarlem

Colabello kijkt nu al verder dan het mini-staatje en hoopt met de nationale ploeg van Italië naar de Honkbalweek Haarlem te komen en in september naar de Super Six in Hoofddorp. “Als ze me de handen niet afhakken, wil ik bij de Azzurri komen en helpen waar ik maar even kan!”, aldus de reddende engel voor de club uit San Marino.

Voormalig bondscoach Marco Mazzieri betrok Colabello al bij de nationale selectie van Italië bij de World Baseball Classics van 2013 en 2017 en uit voorzorg heeft de eerste honkman en buitenvelder al contact opgenomen met de nieuwe bondscoach Gilberto Gerali. Deze zal ongetwijfeld verheugd hebben gereageerd met het oog op Europese perspectieven in Bonn en Solingen en de Olympische ambities van het Italiaanse honkbal in Tokyo 2020.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018