Nick Urbanus slaat raak voor een homerun.

ECC 2018

Urbanus slaat L&D Amsterdam naar Europese zege

Urbanus slaat L&D Amsterdam naar Europese zege

Nick Urbanus slaat raak voor een homerun.

Nick Urbanus slaat raak voor een homerun.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Met een homerun heeft Nick Urbanus vanmiddag L&D Amsterdam naar de eerste winst van de European Champions Cup geslagen. De international doorbrak in de vijfde inning de heerschappij van de voormalig Triple A-pitcher RJ Hively en leidde daarmee de Amsterdammers naar een 4-2 overwinning op Heidenheim Heideköpfe.

Lang zag het er niet naar uit dat L&D Amsterdam ongeschonden door de eerste speeldag van de European Champions Cup zou komen. Exact acht jaar nadat Heidenheim Heideköpfe met 10-7 tegen Hoofddorp Pioniers voor het laatst tijdens een Europees clubtoernooi van een Nederlands team had gewonnen, nam de Duitse kampioen in het Neptunus Familiestadion snel een voorsprong.

Met een verdiende puntengemiddelde van 0.51 en drie overwinningen mag Kevin Heijstek zich vooralsnog één van de beste pitchers uit dit hoofdklasseseizoen noemen. Maar bij de start van de European Champions Cup stond de international tegen het Duitse Heidenheim Heideköpfe alles behalve een eenvoudige dag te wachten. Heijstek moest met behulp van zijn foutloos spelende veld alle zeilen bijzetten om de Duitse kampioen van het scoren af te houden.

Voorsprong

Vreugde bij L&D Amsterdam na de verlossende homerun.

Vreugde bij L&D Amsterdam na de verlossende homerun.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Al in de eerste slagbeurt werd Heijstek onder vuur genomen. Hits op rij van Sascha Lutz, Jay Pecci en Gary Owens brachten na negen pitches al het eerste Duitse punt op het scorebord. Met een tweehonkslag verdubbelde veteraan Simon Guehring hierna de voorsprong. De Duitse ploeg bleef hierna de druk opvoeren. In de derde inning stroomden de honken zelfs vol na opnieuw drie honkslagen op rij. Maar met onder meer een belangrijk dubbelspel kwam Heijstek ongeschonden uit de slagbeurt. Uiteindelijk moest Heijstek in zes innings twaalf honkslagen incasseren, maar wist hij de schade te beperken tot twee tegenpunten.

Die twee runs brachten L&D Amsterdam wel voor een zware opdracht. Want op het pitchen van de ex-prof RJ Hively bleef de Amsterdamse aanval angstvallig stil. De 29-jarige pitcher maakte eerder al furore in dienst van de organisatie van Arizona Diamondbacks, waarbij hij het tot Triple A-niveau wist te schoppen. De afgelopen twee jaar speelde de Amerikaanse pitcher in de onafhankelijke Atlantic League.

Verlossing

Nick Urbanus zorgde in de vijfde inning voor de verlossing. Hij nam een pitch van Hiveley vol op de knuppel om de 0-2 achterstand van het scorebord weg te werken. Dat deed de international namelijk precies op het goede moment. Even daarvoor hadden Victor Draijer (honkslag) en Zerzinho Croes (veldfout) de honken al bereikt. Nadat Urbanus de bal over de omheining van het Neptunus Familiestadion had geslagen, konden zij met de international mee over de thuisplaat om L&D Amsterdam voor het eerst dit duel op voorsprong te brengen.

Die voorsprong gaf L&D Amsterdam niet meer uit handen. Op de heuvel gooiden Maikel Rietel en Jim Ploeger de deur verdedigend in het slot. In de zevende inning was het opnieuw Urbanus die zijn ploeg op sleeptouw nam. Hij sloeg zijn tweede hit van de dag en kon even later vanaf het derde honk scoren op een wilde worp. Daarmee bepaalde Urbanus de eindstand op 4-2.
Aanvallend kwam L&D Amsterdam tot tien hits, waaronder twee voor Remco Draijer (2 uit 4), Rashid Gerard (2 uit 4) en Nick Urbanus (2 uit 5). De Duitsers kwam tot veertien honkslagen. Tweede honkman Mitchell Nilsson (3 uit 4) nam twee van de vier Duitse tweehonkslagen voor zijn rekening.

Favorieten

Evenals L&D Amsterdam begonnen ook de favorieten Unipolsai Bologna en ASD Rimini vandaag met winst. Bologna, dat in Rotterdam van start is gegaan met voormalig hoofdklassers Gilmer Lampe en Kevin Moesquit, draaide vanochtend in de zesde inning van de wedstrijd tegen Draci Brno een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong en liep een inning later uit naar de 4-1 winst. Lampe (1 uit 3) en Moesquit (1 uit 4) zorgden voor drie van de vier Italiaanse punten. Moesquit was door Bologna aanvankelijk alleen voor de European Champions Cup gehaald, maar vandaag tekende hij een overeenkomst die hem ook voor het restant van het seizoen bindt aan de Italiaanse club.

Rimini had het vanmiddag een stuk eenvoudiger. De Italiaanse landskampioen nam na drie innings al een 12-3 voorsprong tegen Rouen Huskies. Die kwam hierna geen enkel moment meer in gevaar. Uiteindelijk trok Rimini met 12-5 de winst naar zich toe. International Kevin Kelly gooide de wedstrijd in de negende inning met twee strikeouts uit.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
VOITH HEIDENHEIM 2 0 0 0 0 0 0 0 0 2 14 2
L&D AMSTERDAM   0 0 0 0 3 0 1 0 X 4 10 0

Pitchers VOITH Heidenheim Heideköpfe
RJ Hively (5): 5-1-5-2
Clayton Freimuth (2): 3-1-4-0
André Hughes (1): 1-1-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (6): 4-0-12-0
Maickel Rietel (2): 0-0-2-0
Jim Ploeger (1): 1-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018