Curaçao Neptunus al zeker van halve finales

Felicitaties voor Gianison Boekhoudt na zijn solohomerun.

Felicitaties voor Gianison Boekhoudt na zijn solohomerun.
Foto: © Rob Jelsma

Op bijltjesdag in Rotterdam is titelverdediger Curaçao Neptunus erin geslaagd geen averij op te lopen. Terwijl favorieten L&D Amsterdam en ASD Rimini eerder op de dag wel onderuit gingen, bleef de Rotterdamse gastheer ongeslagen. Tegen Draci Brno werd met 2-7 de tweede zege in de wacht gesleept.

De tweede speeldag van de European Champions Cup begon spectaculair. In de ochtendwedstrijd stuntte de Franse kampioen Rouen Huskies tegen L&D Amsterdam en won met 8-1. Enkele uren later verspeelde ASD Rimini zijn nieuw verworven gunstige uitgangspositie door eveneens onderuit te gaan. De Italianen kwamen met 3-1 te kort tegen de Duitse kampioen VOITH Heidenheim Heideköpfe.

Startend pitcher Elton Koeiman.

Startend pitcher Elton Koeiman.
Foto: © Rob Jelsma

Was het bijltjesdag in poule A, in poule B lieten de favorieten Fortitudo Bologna en Curaçao Neptunus zich niet gek maken. De Italiaanse honkballers uit Bologna zette oppermachtig T&A San Marino opzij: 4-12. In de laatste wedstrijd van de tweede speeldag bleef ook Curaçao Neptunus ongeslagen. Daarmee hebben Neptunus en Bologna, de twee finalisten van vorig jaar, zich als eerste twee ploegen geplaatst voor de halve finales. Morgenavond spelen zij om 19.30 uur tegen elkaar voor de poulewinst.

Homerun

Vanavond kreeg de ploeg van manager Ronald Jaarsma alvast de kans om de knuppels warm te slaan voor de confrontatie met de koploper uit de Italiaanse Serie A1. Hoewel het wel even duurde, voordat de slagploeg van Neptunus op gang kwam. Pas in de vijfde inning sloeg Gianison Boekhoudt de eerste honkslag voor zijn ploeg. Die was wel meteen een punt waard, want de Arubaanse catcher joeg de allereerste pitch van de slagbeurt over de omheining: 0-1. Dudley Leonora en Shaldimar Daantji volgden met hits om even later de voorsprong te vergroten tot 0-3.

Curaçao Neptunus boekte tegen Draci Brno zijn tweede zege.

Curaçao Neptunus boekte tegen Draci Brno zijn tweede zege.
Foto: © Rob Jelsma

Draci Brno antwoordde nog wel met twee runs in de zesde inning, na onder meer tweehonkslagen van Martin Schneider en Dondrei Hubbard. Maar Curaçao Neptunus gaf de wedstrijd niet meer uit handen. Vooral dankzij de Rotterdamse bullpen. Pitchers Brendan Schoemaker, Berry van Driel en Loek van Mil stonden in de laatste vier inings geen enkele honkslag meer toe. Met de tweede homerun van de wedstrijd bepaalde Dwayne Kemp in de achtste inning de eindstand op 2-7. De international nam bij zijn rondje over de honken zowel Stijn van der Meer (veldfout) als pinch-hitter Ruendrick Piternella (honkslag) mee over de thuisplaat.

Halve finales

Terwijl morgen vier teams in poule A, waaronder L&D Amsterdam, strijden om twee plaatsen in de halve finales, kunnen Curaçao Neptunus en Unipolsai Bologna zich nu al opmaken voor de halve eindstrijd. De twee teams verzekerden zich vandaag met hun tweede overwinning van een plaats bij de beste vier teams. Morgenavond sluiten zij hun voorronde om 19.30 uur met een onderlinge wedstrijd af.

Tegen de tijd dat zij het veld betreden, weten ze al wie hun tegenstanders gaan worden in de halve finales. L&D Amsterdam speelt om 15.00 uur in Rotterdam zijn sleutelwedstrijd tegen ASD Rimini. De Amsterdammers hebben een overwinning op de Italiaanse landskampioen nodig om zich te plaatsen voor de halve finales. Eerder op de dag spelen Rouen Huskies en Heidenheim Heideköpfe eveneens voor een plaats in de halve finales.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
CURAÇAO NEPTUNUS 0 0 0 0 3 1 0 3 0 7 7 0
DRACI BRNO    0 0 0 0 0 2 0 0 0 2 6 2

Pitchers Curaçao Neptunus
Elton Koeiman (5 1/3+1 man): 3-1-6-0
Brendan Schoemaker (1 1/3): 3-2-0-0
Berry van Driel (1 1/3): 0-1-0-0
Loek van Mil (1): 0-1-0-0

Pitchers Draci Brno
Radim Chroust (5): 2-1-3-1
John Hussey (2+1 man): 0-0-2-1
Petr Minarik (1): 1-0-2-0
Ondrei Furko (1): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018