ECC 2018

L&D Amsterdam onderuit in Europa Cup

L&D Amsterdam onderuit in Europa Cup

De honkballers van L&D Amsterdam zijn vanmiddag in Rotterdam tegen hun eerste nederlaag aangelopen tijdens de European Champions Cup. In het Neptunus Familiestadion was de Nederlandse club volkomen machteloos tegen Rouen Huskies: 8-1. De Amsterdammers moeten nu morgen winnen van de Italiaanse kampioen Rimini om zicht te kunnen houden op een plaats in de halve finales.

De laatste keer L&D Amsterdam tijdens een Europees clubtoernooi tegenover Rouen Huskies stond, was alweer negen jaar geleden. En ook toen liep het weinig gelukkig af voor de Amsterdamse hoofdklasser. Op 1 april 2009 was Rouen met 8-5 te sterk. De Amsterdamse ploeg herstelde zich knap en schreef alsnog het toernooi op zijn naam. Op datzelfde scenario moet de selectie van hoofdcoach Charles Urbanus de komende dagen nu ook hopen.

Want evenals in 2009 ging de Amsterdamse ploeg ook vandaag onderuit. De Franse kampioen had na drie innings al een beslissende 6-0 voorsprong genomen. Plaatsing voor de halve finales is door dit resultaat alles behalve zeker geworden. In ieder geval moet L&D Amsterdam nu morgenmiddag van ASD Rimini winnen. Maar doordat de Italiaanse kampioen gisteren met 12-5 wel van Rouen Huskies wist te winnen, zou zelfs een overwinning op Rimini wellicht niet voldoende kunnen zijn voor een plaats bij de beste vier.

Slagvaardiger

Op de ruime overwinning van vanmiddag van dertienvoudig Frans kampioen Rouen Huskies viel niets af te dingen. Pitcher Owen Ozanich gooide voor de nummer vijf van vorig jaar een complete wedstrijd en stond tot aan de negende inning alleen een loper toe op het tweede honk in de derde en vijfde inning. Pas in de negende inning had L&D Amsterdam een antwoord op de pitches van Ozanich. Tweehonkslagen van Kenny Berkenbosch en Rodney Daal leverden het enige Amsterdamse punt op.

Aanvallend bleek Rouen Huskies een stuk slagvaardiger. Na rake klappen van Luc Piquet en Kenji Hagiwara nam de Franse ploeg al in de tweede inning een 2-0 voorsprong. Die liep zelfs op tot 6-0 na nog eens vijf hits van de Franse ploeg in de derde inning. Dylan Gleeson en Miquel Mendez sloegen in deze slagbeurt elk een tweehonkslag. Leonel Cespedes sloeg de bal zelfs voor drie honken het buitenveld in.

Reuzendoder

Met hun tweede honkslag sloegen derde honkman Mendez en rechtsvelder Cespedes in de respectievelijk vierde en zesde inning de laatste twee punten voor hun ploeg over de thuisplaat. Die voorsprong hielden de Franse honkballers in het restant van de wedstrijd vast. De tweede opeenvolgende winst op de Amsterdammers was daarmee, met een tussenpoze van negen jaar, een feit. Van dat team maken nu alleen Nick Urbanus en Kenny Berkenbosch nog deel uit van de huidige selectie.

Al vaker bleek Rouen Huskies op een Europees clubtoernooi een reuzendoder. In 2014 werd het Italiaanse Nettuno nog met 0-3 verslagen. En eerder moesten ook de Nederlandse clubs Kinheim (7-9 in 2013) en Neptunus (3-6 in 2012) er aan geloven.

        1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
L&D AMSTERDAM  0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 6 0
ROUEN HUSKIES  0 2 4 1 0 1 0 0 X 8 12 1

Pitchers L&D Amsterdam
Kyle Ward (2 2/3+1 man): 2-2-6-0
Robin Schel (1/3+2 man): 1-3-2-0
Daan Hendrix (3 1/2+2 man): 2-3-4-0
Nick Veltkamp (1 2/3): 0-2-0-0

Pitchers Rouen Huskies
Owen Ozanich (9): 7-3-6-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018