Jochem Koedijk sneuvelt voor Curaçao Neptunus op het tweede honk.

ECC 2018

Curaçao Neptunus blijft op titelkoers

Curaçao Neptunus blijft op titelkoers

Jochem Koedijk sneuvelt voor Curaçao Neptunus op het tweede honk.

Jochem Koedijk sneuvelt voor Curaçao Neptunus op het tweede honk.
Foto: © Rob Jelsma

De honkballers van Curaçao Neptunus blijven op koers voor het verdedigen van hun Europese clubtitel. Vanavond draaide de Rotterdamse ploeg tegen Unipolsai Bologna, in de herhaling van de Europese finale van vorig jaar, vanaf de zesde inning een 0-4 achterstand om in een 5-4 overwinning. Daarmee mag de gastheer het nu morgen in de halve finale opnemen tegen de op papier zwakste tegenstander: Rouen Huskies uit Frankrijk.

Curaçao Neptunus en Unipolsai Bologna, de koplopers uit de respectievelijk Nederlandse en Italiaanse competitie, plaatsten zich gisteren al als eerste twee teams voor de halve finales. Daarin verscheen vandaag een verrassende tegenstander, want het Franse Rouen Huskies plaatste zich als eerste team uit poule A voor een plek bij de beste vier teams. De Franse kampioen deed dat met overwinningen op L&D Amsterdam (8-1) en VOITH Heidenheim Heideköpfe (6-2).

Startend pitcher Riki Saito.

Startend pitcher Riki Saito.
Foto: © Rob Jelsma

Met een 2-3 zege op L&D Amsterdam voegde ASD Rimini zich eerder op de avond als laatste team bij dit trio. Dat maakte meteen de opdracht duidelijk voor de twee ongeslagen teams uit poule B. Want om de sterke Italiaanse landskampioen te ontlopen, moest er in de laatste poulewedstrijd worden gewonnen.

Achterstand

De honkballers uit Bologna leken dat het beste tussen de oren te hebben, want de ploeg wachtte niet lang om op voorsprong te komen. Al na twee innings had Unipolsai Bologna een 0-3 voorsprong genomen. De Arubaanse international Gilmer Lampe (1 uit 3) opende de score op een tweehonkslag van Giuseppe Mazzanti, die zelf het tweede punt scoorde. Een inning later sloeg Lampe met zijn eerste hit ook het derde punt voor Bologna binnen.

Curaçao Neptunus weigerde echter om zich gewonnen te geven. Nadat Bologna in de zesde inning de voorsprong had vergroot tot 0-4, sloeg de Nederlandse landskampioen toe. Dwayne Kemp (tweehonkslag), Gianison Boekhoudt (honkslag) en Gregory Muller (tweehonkslag) verkleinden het verschil tot 2-4, voordat Darryl Collins met een belangrijke hit de achterstand zelfs tot één punt terugbracht. Met twee man uit dwong Dwayne Kemp in de zevende inning een veldfout af, waarna de honken volstroomden door vier wijd voor Boekhoudt en Dudley Leonora. Curaçao Neptunus profiteerde optimaal, want op een hit van Quintin de Cuba liepen twee punten binnen en kreeg de Rotterdamse ploeg voor het eerst dit duel de leiding in handen.

Ongeslagen

Ruendrick Piternella slaat raak voor Curaçao Neptunus.

Ruendrick Piternella slaat raak voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Bologna moest zodoende lijdzaam toezien hoe de Rotterdamse ploeg er met de winst vandaar ging. In de laatste twee innings gooide Brendan Schoemaker met twee strikeouts de deur in het slot en loodste hij de titelverdediger ongeslagen de halve finales in. Daarin neemt Curaçao Neptunus het morgen om 19.30 uur op tegen Rouen Huskies. Bologna treft om 15.00 uur in de andere halve finale ASD Rimini, waarmee in ieder geval ook één Italiaanse ploeg wordt uitgeschakeld voor de Europese clubtitel.

De slagploeg van Curaçao Neptunus produceerde vanavond drie honkslagen in de eerste vijf innings, maar voegde daar in de laatste drie slagbeurten nog eens zes hits aan toe. Derde honkman Stijn van der Meer (2 uit 4) had als enige speler van zijn ploeg twee honkslagen.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
UNIPOLSAI BOLOGNA 2 1 0 0 0 1 0 0 0 4 6 4
CURAÇAO NEPTUNUS  0 0 0 0 0 3 2 0 X 5 9 0

Pitchers Unipolsai Bologna
Andrea Pizziconi (5 2/3+1 man): 5-1-6-3
Justin Cicatello (1+3 man): 0-2-1-1
Nicholas Pugliese (1 1/3): 2-1-2-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Riki Saito (5+1 man): 2-4-3-0
Jiorgeny Casimiri (2): 1-0-2-0
Taylor Clemensia (1/3): 0-1-1-0
Brendan Schoemaker (1 2/3): 2-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018