Derde honkman Terrance Heemskerk en catcher Boris Hartman proberen een Franse honkloper uit te tikken.

EK U12 2018

Oranje U12: voorbereiden, trainen en aftellen naar het EK

Oranje U12: voorbereiden, trainen en aftellen naar het EK

De coaches van het U12-team met van links naar rechts Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemij.

De coaches van het U12-team met van links naar rechts Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemij.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Nog iets minder dan een maand en dan staat het Nederlands team voor spelers van 12 jaar en jonger op het EK in Boedapest. Maar hoe bereid je deze jonge honkballers voor op zo’n toernooi? “Het blijven kinderen, dus je moet een goede balans vinden”, zegt Peter Herkemij, manager van het team.

Samen met coaches Jesse Aussems en Eric de Vries en fysiotherapeut Sam van Dijk is Herkemij verantwoordelijk voor Oranje U12. Ze nemen 15 spelers mee naar Boedapest om eind juni de titel te veroveren op het Europees Kampioenschap. “Je moet voor het EK minimaal 15 spelers meenemen, dus daar hebben wij ook voor gekozen”, vertelt Herkemij. “Op deze manier zit er maximaal zes man op de bank en kan iedereen zoveel mogelijk spelen. We moeten natuurlijk wel genoeg werpers meenemen aangezien we veel wedstrijden spelen, maar veel spelers zijn op meerdere posities inzetbaar.”

Jong geleerd is oud gedaan
Op de vraag of dit een belangrijke leeftijdsfase is voor de honkballers, antwoordt Herkemij bevestigend. “Het is fijn als de basis nu goed is, dat voorkomt dat je later dingen moet afleren. Verder moet je gewoon vlieguren maken; hoe meer je gooit, hoe sterker je arm wordt.” Herkemij is als coach ook al bezig met het traject naar professioneel honkbal. “Bij de jongens zelf speelt dat nog niet echt. Natuurlijk kijken ze allemaal naar de Major League en willen ze dat ook bereiken, maar op die leeftijd hebben ze nog geen idee hoe. Voor ons is dit echter een eerste stap naar veel meer. We hopen dat de jongens bij de Baseball Academies terechtkomen en uiteindelijk doorstromen naar U15, U18 en het nationaal team.”

Het blijkt niet altijd even makkelijk om alle spelers in deze leeftijdscategorie goed in beeld te krijgen en zo de beste selectie bij elkaar te krijgen. Toch is Herkemij zeer tevreden met het team waarmee hij afreist naar het EK: “De spoeling wordt helaas iets dunner. We willen het liefst dat er zoveel mogelijk mensen gaan honkballen, zodat wij steeds betere teams kunnen selecteren. Toch ben ik niet ontevreden. Het zijn natuurlijk kleine mannetjes, dus je hebt ups en downs, maar er wordt zeer goed gehonkbald.”

De spelers zullen echter niet alleen goed moeten honkballen, ze moeten ook om kunnen gaan met situaties waar veel druk op staat, zoals het spelen voor een groot publiek. “Dat juichen wij alleen maar toe”, zegt Herkemij. “Het is goed dat de jongens op deze leeftijd al af en toe te maken krijgen met druk, teleurstellingen en veel publiek. Daar leren ze ontzettend veel van.”

Derde honkman Terrance Heemskerk en catcher Boris Hartman proberen een Franse honkloper uit te tikken.

Coach Herkemij werkt met Nederland U12 keihard aan de rundowns
Foto: © Jan Kruijdenberg

Voorbereiding op het EK
Sinds mei komt het team elke woensdagavond samen en krijgen ze training of spelen ze een oefenwedstrijd tegen een Little League team. De line-up is al redelijk voor elkaar, dus het is vooral oefenen en aftellen naar eind juni. “We proberen op dit moment veel dingen te standaardiseren, zoals de rundowns, de cut-offs en de relays. Het is zaak dat iedereen precies weet wat hij moet doen in bepaalde situaties. Daarnaast is het belangrijk dat de spelers elkaar onderling goed leren kennen. Je merkt dat het echt al een team wordt en dat ze enorm naar elkaar toe groeien. Dat is heel leuk om te zien.”

Waar Oranje U12 vorig jaar als 5e eindige, gaat Herkemij dit jaar toch echt voor de eerste plek. “We hebben vorig jaar 3 van de 4 wedstrijden gewonnen. We verloren die laatste wedstrijd tegen Frankrijk echter met een dusdanig puntenverschil dat we uiteindelijk moesten spelen om de vijfde en zesde plek. Ik hoop dat het dit jaar anders gaat en dat we in de poule bij de top 2 eindigen. Dan zouden we daarna in de kruisfinales terechtkomen en kunnen we strijden voor de eerste plaats. Daarvoor hebben we nog wel wat hordes te nemen, want we zitten in de poule met sterke landen als Italië, Duitsland en België.”

Het team heeft zelf het geld bij elkaar moeten halen om de financiering van de reis rond te krijgen. Voor de U12 en U15 teams is bij de bond namelijk op dit moment nog geen financiering beschikbaar. “Dat hoort er nou eenmaal bij”, stelt Herkemij. “Gelukkig hebben we ouders die zich hiervoor inzetten. Zo kunnen we op dit moment al met het vliegtuig naar Boedapest in plaats van met de bus. We willen gewoon Europees kampioen worden, dus we laten ons door niets of niemand tegenhouden.”

Bekijk de volledige selectie en het speelschema van Nederland U12 tijdens het EK in Boedapest.

Juichende spelers bij Nederland U12 na de winst op Duitsland in de eerste wedstrijd van het EK van 2017
(Foto: Alfred Cop)

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018