Pitcher Carlos Quevedo in actie voor T&A San Marino.

ECC 2018

Alle Italiaanse clubs lopen averij op in Rotterdam

Alle Italiaanse clubs lopen averij op in Rotterdam

Pitcher Carlos Quevedo in actie voor T&A San Marino.

Pitcher Carlos Quevedo in actie voor T&A San Marino.
Foto: © Rob Jelsma

In de eerste drie dagen van het vijfdaagse toernooi om de European Champions Cup in Rotterdam hebben alle drie de clubs uit de Italiaanse Serie A1 één of meer nederlagen geleden. Daarbij is vooral het Europese en Italiaanse debuut van de voormalig Major League-speler Chris Colabello uitgedraaid op een teleurstelling voor T&A San Marino.

Al op de eerste dag ging T&A San Marino ten onder tegen de lokale favoriet Curacao Neptunus, op de tweede dag werd de Italiaanse landskampioen Rimini verrast door de Duitse landskampioen Heidenheim Heideköpfe en op de derde dag verspeelde de huidige koploper uit Italië UnipolSai Bologna de vroeg verkregen voorsprong tegen het jubilerende Neptunus.

Het resultaat van de twee nederlagen van San Marino is de uitschakeling van de drievoudige eindwinnaar, laatstelijk nog in 2014. De averij opgelopen door Rimini en Bologna veroorzaakt op de vierde dag een halve finale, waarin de twee Italiaanse clubs elkaar tegenkomen op het veld van het Neptunus Familiestadion. Een van de twee gaat dan door naar de Europese finale van zondagavond.

Teleurstelling

Evenals L&D Amsterdam werd deze week ook T&A San Marino veroordeeld tot de verliezerspoule. Ondanks het laten invliegen van voormalig Major Leaguer Chris Colabello. Zijn debuut werd een teleurstelling voor de club, die ieder jaar een garantie op deelname aan het hoogste Europese clubtoernooi geniet. De enige club uit de republiek San Marino is zonder te spelen ieder jaar landskampioen van San Marino en ongeacht het resultaat in de Italiaanse competitie, waaraan San Marino mag meedoen, is de club met louter buitenlandse spelers ieder jaar welkom in de Europa Cup.

Terwijl in andere ploegensporten San Marino geen rol van betekenis speelt, tolereert de Europese honkbalbond CEB wel deze uitzonderlijke club uit het dwergstaatje. Dat gebeurt momenteel ten nadele van serieuse honkballanden als Spanje en België. Het gratis ticket voor een land zonder eigen spelers en dus zonder toekomstige ontwikkeling zorgt hiermee voor een curieuze situatie in het Europese honkbal.

Uitschakeling

In de Italiaanse competitie is het door de overheid van de minirepubliek gesteunde team van San Marino na een redelijke start afgezakt naar de vijfde plaats achter Bologna, Rimini, Parma en Nettuno, waardoor ook daar uitschakeling dreigt voor de Play-Offs. De vorige voorzitter van de Europese bond CEB, Jan Esselman was donderdag op uitnodiging van Neptunus-inspirator Frans van Aalen aanwezig in het Neptunus Familiestadion en zag het verwende San Marino ruim verliezen van Bologna.

Daarmee wordt wellicht op natuurlijke wijze de aanzet gegeven tot de afloop van het automatische abonnement op Europees tophonkbal voor San Marino, waarnaar Esselman destijds als CEB-voorzitter streefde op een bestuurlijke wijze. Daarmee was hij bezig tot zijn mogelijke herverkiezing als hoogste honkbalbestuurder van Europa, maar dat werd verhinderd door de Nederlandse delegatie die zijn steun voor onze landgenoot introk tijdens het CEB-congres.

Hoofdrol

Ingegeven door de nederlagen in de Serie A1 herhaalde San Marino zijn uitnodiging aan de Ital-Amerikaan Colabello om te komen helpen in Europa en zo debuteerde hij woensdagavond tegen Neptunus met een honkslag in zijn eerste slagbeurt. Na drie wedstrijden en twaalf slagbeurten staat hij echter op het modale gemiddelde van .250 met één binnengeslagen punt. In de verdediging staat hij op het eerste honk en heeft hij nog geen veldfouten toegeschreven gekregen, maar in die hoek liet hij diverse honkslagen zonder enige poging passeren richting rechtsveld.

Verder integreert hij nog niet met de andere buitenlanders van zijn ploeg, waarin daarentegen wel de Belgische buitenvelder Thomas de Wolf gisteren de hoofdrol naar zich toetrok. In de zevende inning tegen Draci Brno werd hij bij een tussenstand van 6-6 als reliever naar de heuvel geroepen met de erfenis van drie honken bezet. Hij kreeg een grandslam-homerun om de oren, maar revancheerde zich door met een homerun in de volgende inning twee punten binnen te slaan en de stand weer gelijk te trekken. In de laatste inning redde hij op de heuvel de 11-12 voorsprong. Zo werd De Wolf winnende pitcher voor San Marino.

Verse pitcher

Vanmiddag komen de twee echte Italiaanse clubs Unipolsai Bologna en ASD Rimini tegen elkaar uit. Dat is nog maar één week na hun twee onderlinge duels in de Serie A1. Daarin ging de overwinning beide keren naar Bologna, de club van de voormalig hoofdklassespelers Gilmer Lampe en Kevin Moesquit. Hun manager Lele Frignani had voorafgaand aan het Europees toernooi laten optekenen dat het voor hem “fundamenteel” was om met een verse pitcher de halve finale op zaterdag te kunnen beginnen.

Omdat hij sindsdien steeds ongeveer zes innings heeft laten uitvoeren door in chronologische volgorde Antonio Noguera, Jorge Martinez en Andrea Pizziconi, komt het vanmiddag aan op Raul Rivero. In de Serie A1 staat hij momenteel op een verdiende puntengemiddelde van 1.93. De startende pitchers van Rimini waren Raul Ruiz met 5 2/3 innings, Alex Bassani met 3 1/3 innings en Logan Duran met zeven innings, terwijl Ricardo Henriquez met reliefbeurten ook al vijf innings heeft gegooid. De keus gaat vandaag vermoedelijk naar de Cubaanse Duitser Enorbel Marquez, die nog maar twee innings achter de rug heeft. De winnaar van de wedstrijd gaat door als finalist tegen of Curaçao Neptunus of het Franse Rouen Huskies, de verrassing van deze editie van de European Champions Cup.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018