Voor het tweede jaar op rij heeft Curaçao Neptunus de European Champions Cup gewonnen.

ECC 2018

Curaçao Neptunus prolongeert Europese clubtitel

Curaçao Neptunus prolongeert Europese clubtitel

Voor het tweede jaar op rij heeft Curaçao Neptunus de European Champions Cup gewonnen.

Voor het tweede jaar op rij heeft Curaçao Neptunus de European Champions Cup gewonnen.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de tiende keer in het 75-jarige bestaan is Curaçao Neptunus kampioen geworden van Europa. In het eigen Neptunus Familiestadion prolongeerde de Rotterdamse gastheer vanavond de Europese clubtitel. In de finale werd de Italiaanse landskampioen ASD Rimini met 5-0 verslagen. Pitcher Orlando Yntema gooide voor Neptunus een volledige wedstrijd met maar liefst elf strikeouts.

Een jaar geleden stond Kevin Kelly in het uniform van Curaçao Neptunus nog met de Europa Cup in zijn handen. Deze winter koos de international voor een avontuur in Rimini. Die keuze kwam Kelly vandaag duur te staan. Voor de Italiaanse landskampioen mocht hij als startend pitcher de heuvel betreden. De Rotterdamse honkballers hielden echter weinig heel van hun voormalige ploeggenoot.

Woede bij Rimini-manager Paolo Ceccaroli nadat hij uit het veld is gestuurd.

Woede bij Rimini-manager Paolo Ceccaroli nadat hij uit het veld is gestuurd.
Foto: © Rob Jelsma

In de eerste vier innings moest Kelly al zeven honkslagen incasseren, waaronder solohomeruns van Shaldimar Daantji (derde inning) en Quintin de Cuba (vierde inning). Dat zorgde voor een vroege 4-0 achterstand die Rimini in het bijzin van zo’n 1.245 toeschouwers, waaronder de Italiaanse en Nederlandse bondscoaches Gilberto Gerali en Evert-Jan ’t Hoen, niet meer te boven kwam.

Tumultueus

De wedstrijd begon voor de Italianen al direct tumultueus. De slagploeg van Rimini opende met hits van Nicola Garbella en Alex Romero. Na opmerkingen van Curaçao Neptunus-manager Ronald Jaarsma werd de knuppel van Romero door de scheidsrechters onderzocht. De Duitse scheidsrechter Jens Waider constateerde uiteindelijk dat Romero een onreglementaire knuppel had gebruikt en gaf hem alsnog uit. Daarbij stuurde hij niet alleen Romero het veld uit, maar kon Rimini-manager Paolo Ceccaroli na aanmerkingen eveneens inrukken.

Zodoende moesten de Italianen het niet alleen doen zonder hun manager, maar ook zonder hun beste slagman. In de Italiaanse Serie A1 kwam rechtsvelder Romero tot 21 honkslagen (.429), waarmee hij momenteel de op één na beste slagman van Italië is.

Hoofdrol

Rimini-pitcher Kevin Kelly.

Rimini-pitcher Kevin Kelly.
Foto: © Rob Jelsma

Zonder manager Ceccaroli en rechtsvelder Romero werd het in Rotterdam een eenzijdige wedstrijd. Vooral omdat startend pitcher Orlando Yntema steeds beter begon te gooien. Vorig jaar moest Yntema door gezondheidsproblemen de trip naar de European Champions Cup in het Duitse Regensburg nog aan zich voorbij laten gaan. De ceremonie na het veroveren van de Europese titel moest Yntema meemaken via een live-verbinding.

Dit jaar wilde Yntema koste wat kost zelf de hoofdprijs boven zijn hoofd kunnen houden en eiste hij voor zich een hoofdrol op. Rimini kreeg in zowel de tweede als derde inning nog wel een loper op het derde honk, maar beide keren voorkwam Neptunus met een dubbelspel dat de Italianen konden scoren. Vanaf de vierde inning stond Yntema geen enkele tegenstander meer toe op de honken en gooide hij tevens tien keer drie slag, waaronder drie keer op rij in de negende inning. De Rotterdamse ploeg schakelde daarmee negentien tegenstanders op rij uit. Yntema kwam zelf in totaal tot elf strikeouts. Hij stond geen enkel punt toe aan de Italiaanse kampioen. Het leverde de pitcher van Curaçao Neptunus na afloop de prijs op voor de beste pitcher van het toernooi.

Gretige slagploeg

Stijn van der Meer scoorde in de zevende inning op een honkslag van Gianison Boekhoudt het laatste punt van de wedstrijd: 5-0. De gretige slagploeg van Curaçao Neptunus kwam vanavond tot tien honkslagen, waaronder drie voor Dwayne Kemp (3 uit 4). Darryl Collins (2 uit 3) sloeg met een driehonkslag in de tweede inning twee van de vijf Rotterdamse punten binnen.

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de laatste uit van de wedstrijd.

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de laatste uit van de wedstrijd.
Foto: © Rob Jelsma

Met de winst in de finale heeft het jubilerende Curaçao Neptunus vandaag zijn tiende Europese kampioenschap veroverd. Daarmee is de 75 jaar oude Rotterdamse ploeg Parma weer iets genaderd. Deze Italiaanse club voert de ranglijst aan met dertien Europese clubtitels, die werden gewonnen tussen 1977 en 1999.

Wachten

Eerder won Neptunus de belangrijkste Europese hoofdprijs in 1994, 1996, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2015 en 2017. De Rotterdammers zijn daarmee de eerste club die deze titel prolongeren sinds het Italiaanse Bologna dat deed in 2013. De belangrijkste Europese clubprijs blijft hiermee voor het vierde jaar op rij in Nederland. In 2015 en 2016 ging de prijs eveneens naar een Nederlandse club. In 2015 versloeg Neptunus in de finale het Italiaanse Bologna, terwijl L&D Amsterdam in 2016 eveneens ASD Rimini in de eindstrijd versloeg.

Voor de derde keer in de laatste zes jaar tijd verloor Rimini de finale van het Europese clubtoernooi. Op de eerste Europese hoofdprijs sinds 1989 moet drievoudig kampioen Rimini voorlopig in ieder geval nog een jaar wachten.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
ASD RIMINI    0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 4
CURAÇAO NEPTUNUS 0 3 1 0 0 0 1 0 X 5 10 1

Pitchers ASD Rimini
Kevin Kelly (3 1/3+1 man): 2-1-7-2
Enorbel Marquez (4 2/3): 3-1-3-2

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (9): 11-0-4-1

Eindstand

1. Curaçao Neptunus (Nederland)
2. A.S.D. Rimini (Italië)
3. UnipolSai Bologna (Italië)
4. Rouen Huskies (Frankrijk)
5. Draci Brno (Tsjechië)
5. VOITH Heidenheim Heideköpfe (Duitsland)
7. L&D Amsterdam (Nederland)
8. T&A San Marino (San Marino)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018