L&D Amsterdam heeft de European Champions Cup afgesloten met winst op T&A San Marino.

ECC 2018

L&D Amsterdam voorkomt degradatie

L&D Amsterdam voorkomt degradatie

L&D Amsterdam heeft de European Champions Cup afgesloten met winst op T&A San Marino.

L&D Amsterdam heeft de European Champions Cup afgesloten met winst op T&A San Marino.
Foto: © Rob Jelsma

De Europees clubkampioen van 2016 tegen de Europees clubkampioen uit 2014. Het had zomaar het affiche kunnen zijn van de finale van de European Champions Cup van dit jaar. Maar niets was minder waar. Vandaag streden L&D Amsterdam en T&A San Marino tegen elkaar tegen degradatie. Na negen innings konden de Amsterdammers opgelucht ademhalen. San Marino werd met 3-8 verslagen en Nederland heeft ook volgend jaar weer gewoon twee startbewijzen voor de European Champions Cup.

Op de slotdag van de European Champions Cup de ochtendwedstrijd spelen op een ‘bijveld’. Het was niet het scenario waar L&D Amsterdam voor aanvang van het toernooi rekening mee had gehouden. Maar vandaag was het wel werkelijkheid voor de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus.

In Capelle aan den IJssel schreef de Amsterdamse hoofdklasser geschiedenis. En geen geschiedenis waar de spelers erg blij mee zullen zijn. Nog nooit eindigde een Nederlandse club op een Europees toernooi lager dan de vijfde positie. Het Bussumse HCAW (2003) en het Rotterdamse Neptunus (2006) waren de enige teams die ooit als vijfde eindigden. Maar op het veld van Euro Stars moest L&D Amsterdam vandaag alles op alles zetten om de zevende plaats in de wacht te slepen. En nog belangrijker, om degradatie te voorkomen.

Verschil

Hoe klein het verschil kan zijn tussen het spelen om de Europese clubtitel en het spelen tegen degradatie, ervoeren de honkballers van L&D Amsterdam deze week. In de vierde inning van de wedstrijd tegen ASD Rimini van afgelopen vrijdag miste rechtsvelder Linoy Croes de kans om op een hoge bal de laatste uit van de slagbeurt te maken. Alberto Ustariz sloeg hierop een cruciale tweepunten-homerun, waarmee de Italiaanse landskampioen uiteindelijk met 3-2 won. Rimini staat nu later vandaag in de finale, terwijl L&D Amsterdam twee jaar na het behalen van de historische Europese clubtitel moest vechten om een plaats in de hoofdpoule.

L&D Amsterdam liet vandaag eindelijk zijn ware aard weer zien. De formatie van hoofdcoach Charles Urbanus had de teleurstelling om het missen van de halve finales verwerkt en ging vanaf de eerste pitch op jacht naar de felbegeerde winst. Hits van Remco Draijer, Zerzinho Croes en Linoy Croes brachten de Amsterdammers al in de eerste slagbeurt op een 0-2 voorsprong. In de tweede inning liepen Niels van Weert en Remco Draijer op wilde worpen nog eens twee punten binnen en vergrootten de Amsterdammers de voorsprong tot 0-5.

Voorsprong

Met een tweehonkslag sloeg de Belg Thomas de Wolf de ploeg uit San Marino in de derde inning terug in de wedstrijd. Ronald Bermudez (honkslag) verkleinde een inning later op een hit van Riccardo Babini het verschil zelfs tot 3-5, maar L&D Amsterdam gaf de voorsprong niet meer uit handen. Alleen in de zevende en achtste inning kreeg de ploeg uit San Marino nog een loper op het tweede honk, maar de Amsterdamse verdediging wist zijn tegenstander verder van het scoren af te houden.

Kenny Berkenbosch bepaalde de eindstand op 3-8. In de vijfde inning scoorde hij eerst het zesde punt op een tweehonkslag van Linoy Croes. In de negende inning sloeg hij zelf de bal voor twee honken het buitenveld in om eerst Nick Urbanus (vier wijd) over de thuisplaat te slaan en vervolgens zelf te scoren op een hit van Rodney Daal.

Degradatie

Met de 3-8 winst kan L&D Amsterdam opgelucht ademhalen. Ook volgend jaar mag Nederland twee clubs afvaardigen naar het belangrijkste Europese clubtoernooi. Dat geldt niet voor T&A San Marino. Voor de club uit het dwergstaatje, die de Europese titel won in 2006, 2011 en 2014, is degradatie nu een feit. Daarmee verliest San Marino een startplek voor de European Champions Cup van 2019.

Of San Marino, dat geen eigen competitie heeft en slechts de beschikking heeft over één team dat nota bene uitkomt in de Italiaanse competitie, volgend jaar de kans krijgt om zich via de CEB Cup terug naar de European Champions Cup te werken, is nog afwachten. In ieder geval wordt de plek van San Marino in 2019 ingenomen door België. Gisteravond versloeg Borgerhout Squirrels, onder leiding van voormalig Curaçao Neptunus-pitcher Kenny van den Branden, in de finale van de CEB Cup het Duitse Bonn Capitals met 2-0.

        1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
L&D AMSTERDAM  2 3 0 0 1 0 0 0 2 8 9 0
T&A SAN MARINO 0 0 2 1 0 0 0 0 0 3 9 1

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (6 2/3+1 man): 6-3-6-0
Maickel Rietel (1 1/3): 1-1-2-0
Jim Ploeger (1): 1-0-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Carlos Quevedo (6): 4-3-6-1
Cesar Jimenez (1): 0-1-1-0
Andres Perez (2 1/3+2 man): 2-2-2-0
Tommaso Cherubini (2/3): 0-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018