Feline Poot nam vorige maand met het Koninkrijksteam ook al deel aan de European Pro Series.

EK U19 2018

Zeventien speelsters met Oranje naar EK U19

Zeventien speelsters met Oranje naar EK U19

Feline Poot nam vorige maand met het Koninkrijksteam ook al deel aan de European Pro Series.

Feline Poot nam vorige maand met het Koninkrijksteam ook al deel aan de European Pro Series.
Foto: © Fred Versluis

Met Onze Gezellen als hofleverancier gaat het Nederlands U19-team aankomende maand op jacht naar de eerste Europese titel sinds 2012. De selectie van manager Saskia Kosterink wacht vanaf maandag 16 juli in het Italiaanse Staranzano een zware opdracht. Al in de eerste ronde wordt zesvoudig Europees kampioen Italië de tegenstander.

Manager Saskia Kosterink, die zelf met de nationale ploeg Europees kampioen werd in 2009, 2011 en 2013, heeft voor het U19 Europees kampioenschap zeventien speelsters geselecteerd uit het Talent Team Holland. Na de eerste veertien wedstrijden van dit seizoen leiden de Twins-speelsters Sterre den Duijn (.308) en Nina Oomes (.290) dit talententeam in de Golden League in het aanvallende klassement.

Zes speelsters zijn tot dusver dit seizoen ook actief geweest voor andere clubs uit de Golden League. Naast Onaïsha Franka en Tammie Lijbers van Sparks Haarlem, Bobbi Scheurkogel (Olympia Haarlem), Roef!-speelsters Kim Horsten en Charlotte Drijvers is dat ook Feline Poot. Met 21 honkslagen in evenzoveel gespeelde wedstrijden staat Poot voor Sparks Haarlem zelfs in de top 10 van het slagklassement. De jeugdinternational, vorig jaar één van de deelneemsters aan het wereldkampioenschap voor junioren, staat momenteel op een slaggemiddelde van .389 en leidt de Golden League met afstand in homeruns (5) en binnengeslagen punten (21).

European Pro Series

Poot maakte vorige maand al haar debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam in de serie van drie wedstrijden tegen de Amerikaanse profclub USSSA Pride tijdens de European Pro Series. Met de korte stop uit Almere werden ook haar ploeggenoot Onaïsha Franka en pitchers Daniëlle ten Donkelaar en Roos-Marijn Kramer voor de European Pro Series aan de selectie van Oranje toegevoegd.

Hofleverancier is Onze Gezellen. De club uit Haarlem bezet momenteel met negen overwinningen de vierde plaats in de Silver League. In het Italiaanse Staranzano wordt Onze Gezellen komende maand vertegenwoordigd door onder meer Yindi Beekveldt en Roos-Marijn Kramer. Ook zij namen vorig jaar met de nationale ploeg deel aan het WK voor junioren.

Eerste ronde

Nederland start het EK U19 maandag 16 juli om 11.45 uur met een wedstrijd tegen Israel. Na de openingsceremonie komt Oranje om 20.45 uur opnieuw in actie als gastvrouw Italië de volgende tegenstander wordt. Tijdens de vorige editie was Italië nog verliezend finalist. De eerste ronde wordt een dag later afgesloten met wedstrijden tegen Spanje en Oekraïne. Tijdens de vorige twee edities van het Europees kampioenschap ontbrak het Nederlands team. De zesvoudig Europees kampioen moest in 2014 genoegen nemen met een vijfde plaats.

De laatste Europese titel werd door Nederland in 2012 in Rosmalen veroverd. De andere titels werden veroverd in 1996, 1998, 2000, 2004 en 2008. Nadat de eerste twaalf Europese hoofdprijzen tussen Nederland en Italië werden verdeeld, gingen de titels in 2014 en 2016 naar respectievelijk Tsjechië en Groot-Brittannië. In beide gevallen werd Italië in de finale verslagen.

Selectie

 • Onaïsha Franka (Sparks Haarlem)
 • Tammie Lijbers (Sparks Haarlem)
 • Feline Poot (Sparks Haarlem)
 • Bobbi Scheurkogel (Olympia Haarlem)
 • Charlotte Drijvers (ROEF!)
 • Kim Horsten (ROEF!)
 • Sterre den Duijn (De Glaskoning Twins)
 • Nina Oomes (De Glaskoning Twins)
 • Tess Remmers (De Glaskoning Twins)
 • Rose Mwaro (Hoofddorp Pioniers)
 • Yindi Beekveldt (Onze Gezellen)
 • Marijn Crouwel (Onze Gezellen)
 • Roos-Marijn Kramer (Onze Gezellen)
 • Jacky Huijben (Onze Gezellen)
 • Isanthe Rouwenhorst (Onze Gezellen)
 • Lisa Meijering (Onze Gezellen)
 • Daniëlle ten Donkelaar (Amsterdam Pirates)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U19 2018