Bondscoach Gilberto Gerali keert komende maand voor de Honkbalweek Haarlem terug naar Nederland.

Honkbal

Italiaans honkbal van Rotterdam naar Haarlem

Italiaans honkbal van Rotterdam naar Haarlem

Bondscoach Gilberto Gerali keert komende maand voor de Honkbalweek Haarlem terug naar Nederland.

Bondscoach Gilberto Gerali keert komende maand voor de Honkbalweek Haarlem terug naar Nederland.
Foto: © FIBS/K73-Oldmanagency

Een week geleden eindigde de vijfdaagse European Champions Cup in Rotterdam met teleurstellingen voor Rimini en Bologna en met degradatie van San Marino, dat rouwde in Capelle aan den IJssel. De Italianen moeten de teleurstelling snel verwerken, want over vier weken moeten zij opnieuw afreizen naar Nederland voor deelname aan de Honkbalweek Haarlem. In de voorbereiding op dit toernooi verbleef vorige week ook bondscoach Gilberto Gerali in Rotterdam. Onder meer om afspraken te maken met de voormalig Major Leaguer Chris Colabello.

Bij de sluitingsceremonie van de European Champions Cup in het Familiestadion was de enige Italiaanse prijs die voor de beste slagman van het gedegradeerde San Marino: de Belg Thomas de Wolf. De twee teamprijzen voor Rimini en Bologna, die tweede en derde waren geëindigd, werden niet uitgereikt door de Europese bond CEB. Bologna, dat in het nabije Van der Valk hotel verbleef, verscheen niet bij de ceremonie protocolaire en Rimini slofte weg voor de Cup door de CEB werd uitgereikt aan Neptunus.

Nu terug in Italië hebben koploper UnipolSai Bologna en runner-up Rimini al weer hun volgende twee competitiewedstrijden gewonnen en lijken zij onderweg naar plaatsing voor de Play-Offs, die nog maar twaalf wedstrijden is verwijderd. Hun drie naaste belagers op de ranglijst van de Serie A1 zijn Parma Clima, Citta di Nettuno en T&A San Marino, die allen minstens vijf en drie zeges achterstand hebben op de twee koplopers Bologna en Rimini. Dit trio gaat dus strijden om de overige twee plaatsen in de Play-Offs. Ondertussen is de reguliere competitie op het volgende Italiaanse niveau, de Serie A2, halverwege. Deze competitie levert dit jaar de vier extra clubs op voor de uitbreiding van de Serie A1 naar twaalf clubs.

Honkbalweek Haarlem

Over een maand neemt de nationale ploeg van Italië deel aan de Honkbalweek Haarlem, die van 13 tot en met 22 juli wordt gehouden in het Pim Mulierstadion. De Italianen openen het toernooi op vrijdag de dertiende om 14.00 uur in een wedstrijd tegen Japan. De volgende dag staat de grote klapper tussen Italië en het Nederlands Koninkrijksteam op het programma: zaterdag 15.00 uur. Zondag mogen de Azzurri passagieren, want pas op maandag om 14.00 uur wacht Cuba hen op in Haarlem. Op dinsdag is Chinese Taipei hun tegenstander om 14.00 uur en op donderdagavond volgt de tweede Europese tegenstander: Duitsland, dat eerder dit jaar in Sicilië sterker bleek in vriendschappelijke oefenwedstrijden.

Ter oriëntatie op hun deelname aan de Honkbalweek Haarlem reisden de Italiaanse bondscoach Gilberto Gerali en bondsbestuurder Fabrizio De Robbio naar Rotterdam om te zien hoe hun spelers presteerden onder druk van buitenlandse tegenstanders. Ook spraken zij met spelers die niet in de Italiaanse competitie uitkomen, maar wel als parachutisten te hulp worden geroepen als het er serieus om spant. Daartoe behoorden, zoals al vaker gebeurde, de Ital-Amerikanen Justin Cicatello en Nick Pugliese bij Bologna, maar dit jaar voor het eerst ook Chris Colabello, de voormalige Major Leaguer die vanuit de Verenigde Staten naar Schiphol vloog om San Marino te helpen bij de Europese wedstrijden.

Middelmatigheid

In Capelle aan den IJssel werden de twee Italiaanse bondsofficials begroet door Ruud van Zetten, interim bondsvoorzitter van de KNBSB. Zij zagen daar hoe San Marino in het degradatieduel tegen L&D Amsterdam ten onder ging en dat Colabello vooral opviel door zijn middelmatigheid. Hij vloog na het desastreus verlopen Europees avontuur niet met zijn mede-spelers naar San Marino, maar gewoon terug van Schiphol naar de Verenigde Staten. Toch sprak de Italiaanse bondscoach joviaal met Colabello. Zij stemden af dat de speler over enkele weken alsnog naar Italië komt om enkele wedstrijden mee te doen in de competitie en na selectie met de Azzurri mee te reizen naar de Honkbalweek in Haarlem.

Ter voorbereiding op het Haarlemse avontuur speelde de nationale selectie van bondscoach Gilberto Gerali afgelopen dinsdag een oefenwedstrijd tegen de Serie A1-club Tommasin Padova, dat momenteel na vijf overwinningen en tien nederlagen op de zesde plaats van de ranglijst staat. De nationale selectie van Gerali won in het plaatselijke Plebiscito stadion met 1-9. De pitchers die namens de Azzurri ieder een inning voor hun rekening namen waren Lugo, Fabiani, Aldegheri, Bassani, Rivera, Palumbo, Pomponi, Javier Rodriguez, Filippo Crepaldi en Morellini. De positiespelers waren Freddy Noguero (tweede honk), Poma (midveld), Garbella (linksveld), Sambucci (eerste honk), Zileri (rechtsveld), Celli (aangewezen slagman), Koutsouyanopulos (derde honk), Deotto (catcher) en Pizzolini (korte stop).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal