Pitcher Donny Breek stond in zijn debuut als profhonkballer geen enkel punt toe.

Honkbal

Donny Breek maakt profdebuut

Donny Breek maakt profdebuut

Pitcher Donny Breek stond in zijn debuut als profhonkballer geen enkel punt toe.

Pitcher Donny Breek stond in zijn debuut als profhonkballer geen enkel punt toe.
Foto: © WBSC

Donny Breek heeft vanavond zijn officiële debuut gemaakt als profhonkballer. De achttienjarige pitcher stond op het CenturyLink Sports Complex Fields voor GCL Twins in drie innings geen enkel punt toe. Zijn ploeg won de wedstrijd tegen GCL Red Sox met 2-0.

Breek tekende eind september vorig jaar een overeenkomst met Minnesota Twins. In tegenstelling tot een groot aantal andere profhonkballers hoefde Breek zich pas eind april in Florida te melden. Hij kon zo met DSS de start van het hoofdklasseseizoen nog meemaken. Breek gooide op 26 april twee innings in de met 5-2 gewonnen openingswedstrijd tegen L&D Amsterdam.

In Fort Myers (Florida) bereidde Breek zich de afgelopen weken via extended Spring Training voor op de start van zijn eerste profseizoen. Afgelopen maandag werd hij officieel aan het roster van GCL Twins toegevoegd, dat diezelfde dag het seizoen in de Rookie Gulf Coast League begon. Het team begon de Gulf Coast League South met drie overwinningen voordat vandaag GCL Red Sox de vierde tegenstander was.

Puntloos

Het duel op het CenturyLink Sports Complex Fields bleef zeven innings lang puntloos voordat Gabe Snyder in de tweede helft van de achtste inning met zijn tweehonkslag voor GCL Twins de enige twee punten van de wedstrijd binnensloeg. Breek (2-1-0-0 in drie innings) kwam voor GCL Twins in de vijfde inning op de heuvel. Met behulp van zijn veld schakelde de Nederlandse pitcher de eerste zes tegenstander uit, voordat Breek in de zevende inning vier wijd gooide. Met zijn tweede strikeout van de wedstrijd maakte hij echter tijdig een einde aan de slagbeurt.

Na Alexander Smit (2003), Wesley Connor (2005-2006), Loek van Mil (2006), Tom Stuifbergen (2007), Ruar Verkerk (2014-20154), Matz Schutte (2015-2017) en Taylor Clemensia (2016-2017) is Breek de achtste Nederlandse honkballer geworden die uitkomt voor Minnesota Twins in de Gulf Coast League.

Vliegende start

Momenteel is Breek de derde in Nederland geboren speler in de Amerikaanse Rookie League. Mike Kelkboom maakte afgelopen maandag voor AZL Indians al zijn debuut in de Arizona Rookie League. In 2017 speelde Kelkboom nog in de Dominicaanse zomercompetitie. Vorig jaar waren Breek en Kelkboom ploeggenoten van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger. Van die WK-selectie kreeg ook derde honkman Sherten Apostel promotie. Zijn club Pittsburgh Pirates hevelde de honkballer van Curaçao over van DSL Pirates naar Bristol Pirates.

De in Tilburg geboren Shervyen Newton maakte deze week eveneens de overstap vanuit de Dominicaanse profcompetitie. De talentvolle korte stop maakte een vliegende start met zeven hits (.500) in zijn eerste drie wedstrijden voor Kingsport Mets in de Rookie Appalachian League.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal