Nederland in actie tegen Slowakije op de eerste speeldag van het EK.

EK heren 2018

Heren softballers op EK voortvarend van start

Heren softballers op EK voortvarend van start

Nederland in actie tegen Slowakije op de eerste speeldag van het EK.

Nederland in actie tegen Slowakije op de eerste speeldag van het EK.

Het Nederlands team heeft op de openingsdag van het Europees kampioenschap in Tsjechië in vijf innings afgerekend met laagvlieger Slowakije. Oranje profiteerde in de Hippos Arena van Havlíčkův Brod van onder meer zeventien vrije lopen om de winst met 0-9 naar zich toe te trekken.

De wedstrijd tegen drievoudig Europees kampioen Nederland betekende voor Slowakije na acht jaar een terugkeer op het Europese toneel. De laatste keer dat de Slowaakse softballers actief waren op een EK, was in 2010. Ook toen werd de Europese titelstrijd gehouden in Havlíčkův Brod. Slowakijke moest tijdens die tiende editie genoegen nemen met een achtste en laatste plaats.

Ook dit jaar behoort de nationale ploeg van Slowakije niet tot de favorieten. Het Oost-Europese team begon vanavond wel dapper en hield de Nederlandse softballers in de eerste inning nog van het scoren. Maar vanaf de tweede inning verloor de Slowaakse pitcher Tomáš Kratochvíl zijn controle. Door onder meer acht vrije lopen kon Oranje eenvoudig uitlopen naar een 0-5 voorsprong.

Honkslagen

De tweede pitcher van Slowakije nam het vanaf de derde inning al net zo min nauw met de slagzone. Hij gooide niet alleen vijf keer vier wijd, maar gooide ook nog eens drie tegenstanders raak. Maar liefst zesmaal kreeg een Nederlandse slagman dit duel vier wijd met volle honken. Zo had Oranje aan vier hits voldoende om de winst met 0-9 naar zich toe te trekken.

Die honkslagen kwamen op naam van Enrique Javier (1 uit 1), Lars Ham (1 uit 1), Anthony Beaumont (1 uit 1) en Emeron Lourens (1 uit 2). Lourens scoorde drie van de Nederlandse punten, terwijl pitchers Niek Nieuwenhuizen, Angel Brunken en Jeroen Mulder samen slechts één honkslag toestonden.

Coach Ben ten Pas was zeer tevreden na de overwinning: “Slowakije was voor ons een onbekende tegenstander met meerdere spelers uit Tsjechische competitie, dus het was lastig in te schatten wat we moesten verwachten. Verdedigend heeft het team goed gepresteerd met als hoogtepunt een schitterende line-drive catch van Eldrick Dijkhoff. Aanvallend heeft het team zich goed aangepast aan de situatie. De Slowaakse werpers hadden moeite met de controle, wat resulteerde in veel vrije lopen. Er waren singles voor Enrique Javier, Anthony Beaumont en Emeron Lourens en een mooie double voor  Lars Ham.”

Winst

Met Nederland openden vandaag op de eerste speeldag van het EK ook de favorieten Denemarken (0-30 tegen Zweden), Groot-Brittannië (17-0 tegen Duitsland), Italië (11-1 tegen Litouwen) en de nationale ploeg van Israel (8-0 tegen Kroatië) het toernooi met winst. De Deense pitcher Lukas Lohmann (8-0-0-0) stond in het duel van vier innings geen enkele loper toe op de honken.

Morgen vervolgt Nederland het EK met wedstrijden tegen Zweden (11.00 uur) en Denemarken (15.45 uur). Voor die wedstrijden moet Oranje eerst zo’n 95 kilometer afleggen naar het noordelijker gelegen Kostelec nad Orlicí.

           1 2 3 4 5  R H E
NEDERLAND  0 2 3 3 1  9 4 0
SLOWAKIJE  0 0 0 0 0  0 1 1

Pitchers Nederland
Niek Nieuwenhuizen (3): 4-2-1-0
Angel Brunken (1): 1-2-0-0
Jeroen Mulder (1): 1-2-0-0

Pitchers Slowakije
Tomáš Kratochvíl (2 2/3+3 man): 2-8-2-1
Peter Samek (2 1/3): 0-5-2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018