Softbal

Eva Voortman blikt vooruit op het WK in Japan

Eva Voortman blikt vooruit op het WK in Japan

Eva Voortman in actie voor Team Kingdom of the Netherlands tijdens de oefenwedstrijd tegen Storks (Foto: Olaf Tompot)

Over een paar weken vliegt Team Kingdom of the Netherlands naar het Japanse Chiba om deel te nemen aan het WK dat plaatsvindt van 2 tot en met 12 augustus. Met speelster Eva Voortman hebben we het over de aanloop naar het WK, softbal in Japan en de kansen voor Nederland.

Tekst: Britt van den Elshout

Op dit moment is Eva Voortman weer in Nederland nadat ze de eerste helft van het seizoen van de Japanse profcompetitie achter de rug heeft. In eigen land speelt de linkshandige pitcher voor FysioExpert Olympia Haarlem én bereidt ze zich voor op het WK. “Sinds een week zit ik weer in het programma van het Nederlands team en voordat ik naar Japan ging heb ik ook al meegetraind”, vertelt Voortman. “Ik ben er nog nooit zo lang tussenuit geweest dus ik was erg benieuwd, maar ik kon gelukkig weer goed instromen.”

Softbal in Japan

Voortman heeft afgelopen maanden al kennis kunnen maken met het Japanse softbal. Sinds januari speelt ze bij Ogaki Minamo in de hoogste klasse van de Japanse Softball League. “Japan is echt wel de top qua softbal dus ik heb daar kunnen zien hoe het niveau zou moeten zijn”, zegt Voortman. “Ik probeer dan ook van alles mee te nemen en te delen met de meiden uit het team.” Ook heeft Voortman alvast kunnen ervaren hoe het is om te softballen op de Japanse velden. “Je speelt in Japan vaak op honkbalvelden, waardoor het outfield van gravel is. Verder is de lucht veel feller, dus is het verstandig om met een zonnebril te spelen. Dit soort kleine, praktische tips kan ik alvast delen met het team.”

Doordat Oranje twee weken van tevoren al naar Japan vliegt, heeft het team ruim de tijd om te wennen aan alle omstandigheden. Die tijd hebben ze volgens Voortman hard nodig om goed te kunnen presteren op het WK. “Het kost sowieso al een week voordat de jetlag weg is. Verder is alles daar heel anders, zoals het eten en de mensen. Het is daarom mentaal heel prettig dat je twee weken de tijd hebt om dat te accepteren. Die extra energie is na twee weken weg en dan kun je gewoon lekker softballen.”

Voorbereiding

Foto: Fred Versluis

Het grootste deel van de voorbereiding speelt zich echter af in Nederland. Zo heeft Oranje onder andere eind april en begin mei drie oefenwedstrijden tegen het Amerikaanse profteam USSSA Pride gespeeld. Voortman was hier zelf niet bij aanwezig, maar heeft de wedstrijden wel deels gevolgd. “Ik denk dat de wedstrijden wel goed zijn gegaan. Je ziet gewoon dat we relatief weinig wedstrijden op hoog niveau spelen. Natuurlijk oefenen we hier wel, maar het is anders om te spelen tegen een team van hoog niveau dat je niet kent. De derde wedstrijd tegen Pride ging echter al veel beter dan de eerste, dus we pikken het snel op. Dat moeten we straks in die twee voorbereidingsweken in Japan ook gaan doen.” Oranje zal in deze weken namelijk de nodige oefenwedstrijden spelen en meedoen aan de Toyota Cup.

Ook op mentaal gebied worden de speelsters voorbereid, maar volgens Voortman is er op dat vlak nog enige verbetering mogelijk. “Naar mijn mening is topsport voor 80 procent mentaal en ik vind dat daar nog meer aandacht aan kan worden besteed. Op hoog niveau kan iedereen softballen. Het gaat er dan om of je het ook onder druk kan of op momenten dat het van je verwacht wordt.” De speelsters krijgen wel af en toe mentale sessies, teambuilding of boeken aangeboden die interessant zijn om te lezen. “Maar we hebben bijvoorbeeld geen psycholoog bij het team. Het wordt vaak nog als een soort zwakte gezien als je dat nodig zou hebben. Het is in de sportwereld gelukkig wel veel meer aan het opkomen, maar het blijft een gevoelig onderwerp.”

Poule-indeling

Of de druk dit jaar extra hoog is aangezien Nederland op het WK in 2016 de vierde plek heeft behaald? Voortman denkt dat dit wel meevalt. “Misschien van buiten. Dat de mensen denken: ze zijn vorige keer vierde geworden dus dat moet nu ook lukken. Maar ik geloof niet dat het team daar zelf veel meer druk door voelt. Dat we toen vierde zijn geworden was heel tof, maar we hebben ook gezien hoe we brons verloren en hoe groot dat gat was. Iedereen is daarom gewoon bezig met het feit dat we onszelf moeten verbeteren.”

Voortman is in ieder geval tevreden met de poule-indeling. Zo is Nederland dit jaar ingedeeld bij Amerika, Taiwan, Puerto Rico, Mexico, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen en Zuid-Afrika. “Ik denk dat we ons in de poule niet moeten focussen op Amerika, want Japan en Amerika zijn eigenlijk een aparte klasse”, stelt Voortman. “In de latere rondes moeten we natuurlijk wel van Amerika winnen, maar dan wordt die uitdaging denk ik ook wat makkelijker. We moeten nu eerst voor de tweede plek in de poule gaan.” Voortman stelt dat dit haalbaar moet zijn, al zullen veel wedstrijden close en spannend worden. “Er zitten een aantal teams bij die Amerikaanse speelsters in het team hebben, maar wij weten van tevoren niet hoeveel en wie dit zijn. Dat is dus lastig in te schatten.”

Olympische Spelen

Alleen de winnaar van het WK zal zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2020. Mocht dit niet lukken, dan heeft Oranje volgend jaar de kans om een ticket te bemachtigen. De top zes van het Europees kampioenschap in 2019, aangevuld met de twee beste teams van het Afrikaanse kampioenschap, zullen in september of oktober strijden voor slechts 1 ticket voor de Olympische Spelen. “Als je puur naar het niveau kijkt dan staan we dik op nummer 1”, zegt Voortman. “Het blijft natuurlijk afwachten, maar dat we dat halen is wel realistisch.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal