EK Slowpitch 2018

DNT verovert bronzen plak met gouden rand op EK Slowpitch

DNT verovert bronzen plak met gouden rand op EK Slowpitch

 

De allereerste editie van het Europees Kampioenschap Men Slowpitch leverde voor Nederland een bronzen medaille met een goud rand op. Na elf wedstrijden eindigde ‘Dutch National slowpitch Team’ (‘DNT’), de naam waaronder Nederland vertegenwoordigd wordt tijdens internationale toernooien, op de derde plaats achter Duitsland en uiteindelijke winnaar Groot Brittannië. Met 12 homeruns en een slaggemiddelde van .750 was Patrick de Lange de belangrijkste man in het team van ‘DNT’. 

Op 12 juni opende ‘DNT’ het EK tegen de gedoodverfde titelkandidaat Groot Brittannië. Ondanks dat de wedstrijd met 13-24 werd verloren toonden de mannen van bondscoach Danny Bout veerkracht en wonnen de drie daaropvolgende wedstrijden van Italië (25-11), Ierland (31-11) en Duitsland (23-15). Een spannende wedstrijd tegen de zuiderburen ging lang gelijk op, maar in de laatste 7e inning sloegen de Belgen toe en bogen een 11-9 achterstand om in een 11-17 voorsprong welke ze niet meer uit handen gaven. Laat in de avond herstelde ‘DNT’ zich goed en wonnen met 31-13 van Tsjechië om daarmee de tweede plaats in de poule te veroveren.

Tweede ronde

In de tweede ronde werd een halve competitie gespeeld tegen Duitsland, Groot Brittannië en Tsjechië. In tegenstelling tot de eerste ronde werd ditmaal met 10-32 verloren van Duitsland. Ook tegen favoriet Groot Brittannië kon de slagploeg van ‘DNT’ niet veel tegenover zetten en werd er met 10-25 verloren. Op de laatste speeldag startte ‘DNT’ met de laatste groepswedstrijd uit de tweede ronde tegen Tsjechië. Om 9:00 ’s ochtends werd de eerste bal gegooid en al na de eerste inning keek ‘DNT’ tegen een 3-12 achterstand aan. Dat het team veel veerkracht bezat werd al eerder bewezen en na vijf innings stond ‘DNT’ met 16-12 voor. Uiteindelijk werd gewonnen met 30-21 en kon ‘DNT’ zich gaan opmaken voor de kruisfinales.

Duitsland

De kruisfinales werden gestart met een wedstrijd tegen Tsjechië waarbij een podiumplaats te winnen viel. De zeer spannende wedstrijd ging de gehele wedstrijd gelijk op. In de derde en vierde inning kon ‘DNT’ uitlopen en gingen de zesde inning in met een voorsprong van 21-13. De Tsjechen knokten zich langs ‘DNT’ met maar liefst 9 runs en bogen de achterstand om in een voorsprong van 21-22. Maar de slowpitchers van ‘DNT’ lieten zien dat ze afgelopen jaren enorme stappen hebben gezet en namen in de gelijkmakende slagbeurt direct weer de leiding. In de zevende en laatste slagbeurt kon Tsjechië niet meer scoren en zo won ‘DNT’ met 28-22. Door de winst op Tsjechië was de ploeg van Bout zeker van een podiumplaats en daarmee ook de bronzen plak en dit werd uitbundig gevierd.

Een paar uur later was Duitsland de tegenstander met als prijs een plaats in de finale. Waar de eerste twee confrontaties tussen ‘DNT’ en Duitsland uitliepen op twee walkovers (23-15 voor ‘DNT’ en 10-32 voor Duitsland), was deze wedstrijd een nek-aan-nek-race tussen twee sportieve rivalen. Direct vanaf de eerste inning scoorden beide teams veel runs en stond het na drie volledige innings 12-12 gelijk. De genadeslag werd door de Duitsers gegeven in de vierde inning. De slagbeurt van ‘DNT’ was snel afgelopen na drie fly-outs en Duitsland sloeg toe met vijf runs. De daaropvolgende drie slagbeurten kwam ‘DNT’ nog gevaarlijk dichtbij, maar Duitsland hield goed stand en trok de wedstrijd met 20-23 naar zich toe. Het verlies betekende een historische derde plaats voor ‘DNT’ tijdens het Europees Kampioenschap. Een medaille welke werd gevoeld en gevierd als een gouden plak!

Patrick de Lange

Met een slaggemiddelde van .750 was Patrick de Lange aan de zijde van ‘DNT’ de gevaarlijkste man aan slag en daarmee was hij de vierde beste slagman van het gehele toernooi. Daarin sloeg hij 33 hits, 12 homeruns, 48 RBI’s en scoorde zelf 26 maal. De Lange was tweede in het algemeen klassement op het gebied van hits, maar voerde de ranglijst aan met het aantal RBI’s.

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK Slowpitch 2018