EK heren 2018

Nederland op EK als tweede naar kwartfinalepoule

Nederland op EK als tweede naar kwartfinalepoule

De Nederlandse softbalploeg heeft zich vandaag in Tsjechië als nummer twee geplaatst voor de kwartfinalepoule van het Europees kampioenschap. In Kostelec nad Orlicí boekte Oranje tweemaal winst om een plaats bij de beste drie teams in poule B veilig te stellen. Vanaf morgen speelt Nederland in de kwartfinalepoule verder om een plaats in de finale van zaterdag.

Na de overwinningen op Slowakije (0-9) en Zweden (10-1) wachtte Nederland op de derde speeldag een zware dag. Met onder meer wedstrijden tegen favoriet Denemarken en Israel. Het duel tegen de negenvoudig finalist uit Denemarken stond aanvankelijk voor gisteren op het programma.

De Deense softballers namen gisteravond al in de eerste inning een 3-0 voorsprong. Daarna gooide regen roet in het eten en moest het duel worden uitgesteld. Vanochtend gingen beide teams in Kostelec nad Orlicí op herkansing. Maar na de spelhervatting had Nederland al weinig geloof meer in de winst.

Mercy-rule

Denemarken scoorde maar liefst elfmaal in de tweede inning na onder meer homeruns van Valdemar Terkelsen (+2), Frederik Terkelsen (+1) en een grandslam-homerun van Martin Simonsen. Drie hits op rij brachten in de derde inning de vijftien punten verschil op het scorebord. Daarmee trad de mercy-rule in werking. Voor Nederland sloeg Anthony Beaumont de enige honkslag, een grondbal naar de pitcher.

De Nederlandse ploeg herstelde zich goed van de ruime 15-0 nederlaag en sloot de dag af met overwinningen op Kroatië en Israel. De winst tegen Kroatië, de nummer zeven uit 2016, was zwaarbevochten. Met als beste eindklassering een vijfde plaats in 2012 waren de verwachtingen voor dit EK voor Kroatië vooraf niet hoog. Toch wist Kroatië het de Nederlandse ploeg vandaag knap lastig te maken.

Opgelucht

Vanaf de derde inning werkte Kroatië een 7-2 achterstand weg en kwam het met 8-8 op gelijke hoogte. Pas nadat Enio Kwas in de zesde inning met zijn honkslag Jeff Delfina over de thuisplaat had geslagen, kon Oranje opgelucht ademhalen. In de slotinning werd de 9-8 voorsprong niet meer weggegeven. Met die winst verzekerde Nederland zich van een plaats bij de beste drie teams en daarmee een ticket voor de kwartfinalepoule.

Vanavond sloot Oranje de eerste speelronde af met een duel tegen Israel. Deze ploeg was het EK begonnen met drie knappe overwinningen en speelde daardoor tegen Oranje om de tweede plaats in poule B. Israel leverde echter geen enkele bedreiging op voor Oranje. Al in de eerste inning zetten de Arubaan Eldrick Dijkhoff (honkslag) en Enrique Javier (tweehonkslag) hun ploeg met een 0-3 voorsprong op het juiste spoor. Tegen de tijd dat Anthony Beaumont met twee ploeggenoten op de honken de bal over de omheining had gerammeld, was de voorsprong al opgelopen tot 0-10. Pitcher Jeroen Mulder boekte zijn tweede overwinning. Hij stond tegen de slagploeg van Israel maar één honkslag toe. Bovendien gooide Mulder elf keer drie slag in vier innings.

Kwartfinalepoule

In de kwartfinalepoule treft Nederland morgen en vrijdag de drie beste teams uit poule A. Daarbij neemt Oranje het resultaat (15-0 verlies tegen Denemarken en 0-10 winst tegen Israel) mee. Nederland start morgen de kwartfinalepoule als eerste met om 09.00 uur een wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Daarna volgen nog wedstrijden tegen België (donderdag om 16.00 uur) en de ongeslagen gastheer Tsjechië (vrijdag om 13.30 uur).

De beste vier teams uit de kwartfinalepoule spelen in de finaleronde verder om een plaats in de finale van zaterdag om 18.00 uur. De afgelopen twee edities gingen de finales tussen Tsjechië en Denemarken, waarbij in beide gevallen Tsjechië de titel veroverde. Nederland stond in 2012 (verlies tegen Tsjechië) voor het laatst in de eindstrijd en won zijn derde en tot dusver laatste Europees kampioenschap in 2003.

      1 2 3  R H E
NEDERLAND 0 0 0  0 1 1
DENEMARKEN 3 11 1 15 12 0

Pitchers Nederland
Niek Nieuwenhuizen (1+5 man): 3-2-7-0
Angel Brunken (1+3 man): 0-3-5-0

Pitchers Denemarken
Kim Hansen (3): 6-2-1-0

      1 2 3 4 5 6 7 R H E
KROATIË  2 0 1 3 2 0 0 8 8 3
NEDERLAND 3 4 0 0 1 1 X 9 9 2

Pitchers Kroatië
Matija Balent (1 1/3+1 man): 1-3-2-1
Kristijan Belas (4 2/3): 2-1-7-2

Pitchers Nederland
Angel Brunken (3 1/3+1 man): 1-5-4-0
Enio Kwas (2/3+3 man): 1-0-3-2
Niek Nieuwenhuizen (3): 6-1-1-0

     1 2 3 4  R H E
NEDERLAND 3 1 1 5 10 7 0
ISRAEL  0 0 0 0  0 1 4

Pitchers Nederland
Jeroen Mulder (4): 11-1-1-0

Pitchers Israel
Daniel Mayer Winnick (4): 1-3-7-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018