De oefenwedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Japan wordt gespeeld op de velden van Onze Gezellen in Haarlem.

HHW 2018

Oefenwedstrijd Koninkrijksteam tegen Japan

Oefenwedstrijd Koninkrijksteam tegen Japan

De oefenwedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Japan wordt gespeeld op de velden van Onze Gezellen in Haarlem.

De oefenwedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Japan wordt gespeeld op de velden van Onze Gezellen in Haarlem.
Foto: © Rob Jelsma

In de voorbereiding op de 29e editie van de Honkbalweek Haarlem speelt het Nederlands Koninkrijksteam op donderdagavond 12 juli een oefenwedstrijd tegen de nationale ploeg van Japan. Beide teams stonden twee jaar geleden nog tegenover elkaar in de finale van de Honkbalweek. De wedstrijd wordt om 19.00 uur gespeeld op het veld van Onze Gezellen in Haarlem.

Japan reist komende maand met een zeer sterke selectie van 24 collegespelers af naar Haarlem. Het is hetzelfde team, dat tussen dinsdag 3 en zondag 8 juli deelneemt aan de 42e editie van de USA vs. Japan Collegiate All-Star Series. Tijdens deze vriendschappelijke serie worden vijf wedstrijden gespeeld in onder meer Charlotte (North Carolina), Savannah (Georgia), Charleston (South Carolina) en Macon (Georgia). Voorafgaand aan deze serie speelt Team USA ook een vriendschappelijke serie tegen Chinese Taipei. Na de wedstrijden tegen Japan vliegt de Amerikaanse ploeg naar Cuba voor een laatste vriendschapppelijk serie.

Het Samurai Japan Collegiate Team start morgen aan een kort trainingskamp en speelt nog oefenwedstrijden tegen Mitsubishi Hitachi Power Systems (vrijdag) en Toshiba (zaterdag), voordat wordt afgereisd naar de Verengide Staten. Na aankomst in Nederland meldt de nationale ploeg zich in Haarlem voor de oefenwedstrijd op donderdag 12 juli. Voor het tweede jaar op rij oefent het Nederlands Koninkrijksteam op het Van der Aartsportpark in Haarlem. Vorig jaar boekte Oranje op dit veld van Onze Gezellen een 5-3 oefenwinst tegen Duitsland.

Hofleverancier

In Haarlem krijgt manager Tsutomu Ikuta de beschikking over negen pitchers, waaronder vier vierdejaars studenten. In totaal zijn dertien vierdejaars studenten in de selectie opgenomen, waaronder buitenvelder Ryosuke Tatsumi. De speler van Ritsumeikan University is aangewezen als aanvoerder. De ploeg is samengesteld van spelers van achttien verschillende universiteiten. De Meiji Universiteit is met drie spelers hofleverancier. Van de universiteiten van Kyushu Sangyo, Rikkyo, Tokai en Toyo komen elk twee spelers.

Japan bereikte zesmaal de finale van de Honkbalweek en won het toernooi in 1978, 1992 en 1994. In de afgelopen twee edities stonden de Japanse honkballers in de eindstrijd. Maar die werd beide keren verloren. In 2014 waren de Verenigde Staten met 6-3 te sterk. Vorig jaar ging de titel na een 2-0 overwinning naar het Nederlands Koninkrijksteam.

De toegang tot de oefenwedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Japan is gratis. De Honkbalweek Haarlem wordt gespeeld van vrijdag 13 tot en met zondag 22 juli.

Selectie Japan

Pitchers (9):
Hiromi Ito (Tomakomai Komazawa University)
Hiroshi Kaino (Toyo University)
Wataru Matsumoto (Nippon Taiiku University)
Masato Morishita (Meiji University)
Kento Ogo (Tokai University)
Kazuya Ojima (Waseda University)
Noboru Shimizu (Kokugakuin University)
Seiya Tanaka (Rikkyo University)
Yuki Tsumori (Tohoku Fukushi University)

Catchers (4):
Hayata Fujino (Rikkyo University)
Toshiya Sato (Toyo University)
Yuma Tongu (Asia University of Japan)
Takashi Umino (Tokai University)

Binnenvelders (8):
Yukiya Ito (Rissho University)
Shunya Iwaki (Kyushu Sangyo University)
Daigo Kamikawabata (Nihon University)
Shoki Katsumata (Kokusai Budo University)
Ryosuke Kodama (Kyushu Sangyo University)
Teruaki Sato (Kinki University)
Yoshiaki Watanabe (Meiji University)
Nagi Yonemitsu (Nara Gakuen University)

Buitenvelders (3):
Ryosuke Aizawa (Meiji University)
Motoki Mukoyama (Hosei University)
Ryosuke Tatsumi (Ritsumeikan University)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2018