Parma, de oude club van bondscoach Gilberto Gerali, is hofleverancier voor het Italiaanse team.

HHW 2018

Italië met verjongde selectie naar Honkbalweek

Italië met verjongde selectie naar Honkbalweek

Parma, de oude club van bondscoach Gilberto Gerali, is hofleverancier voor het Italiaanse team.

Parma, de oude club van bondscoach Gilberto Gerali, is hofleverancier voor het Italiaanse team.
Foto: © FIBS

Bondscoach Gilberto Gerali heeft voor de Honkbalweek Haarlem een betrekkelijk jonge groep talenten toegevoegd aan de nationale selectie. De ploeg komt dinsdag 10 juli in Rome voor het eerst bij elkaar. Vandaar vliegen de Azzurri op donderdag 12 juli naar Schiphol om op vrijdag 13 juli het toernooi om 14.00 uur te openen tegen Japan.

van de verjongde selectie van bondscoach Gilberto Gerali zijn twaalf spelers geboren tussen 1993 en 1998. Negen zijn geboren tussen 1988 en 1992. De oudste spelers zijn de ex-Major Leaguer Chris Colabello (1983), de ex-Minor Leaguer Alessandro Maestri (1985) en buitenvelder Leonardo Zileri (1984).

De meeste spelers (6) komen dit jaar uit voor Parma, de vorige club van coach Gerali. Vier spelers worden geleverd door Rimini, Bologna en Nettuno en vier jongeren komen uit voor lagere clubs: Bolzano, Verona, Imola en Reggio Emilia.

Technische staf

Gerali wordt in Haarlem geassisteerd door een technische staf bestaande uit twee pitching-coaches (Rolando Cretis en Massimiliano Masin) en de overige coaches Alberto D’Auria, Claudio Vecchi en Jose Medina. De medische staf bestaat uit dokter Oliver Dejana, Massimo Baldi en Gianni Natale. De bestuurlijk verantwoordelijke chef de mission heet Vincenzo Mignola.

De Italiaanse competitie gaat nog twee weekeindes door, terwijl UnipolSai Bologna zijn voorsprong heeft uitgebouwd naar zes punten op Rimini en twaalf punten op Parma Clima en Nuova Citta Nettuno. Morgen en overmorgen kruisen T&A San Marino en Parma Clima tweemaal de degens voor een serie, die wellicht bepalend kan zijn voor deelname aan de Play-Offs. Mocht de club uit de enclave San Marino, die nu al op afstand vijfde staat, tweemaal verliezen van de nieuwe hofleverancier van Italië, dan lijkt de tweede eliminatie aanstaande na de Europese degradatie in Capelle aan den IJssel.

Verjaardag

Dit jaar viert de Italiaanse competitie zijn zeventigste verjaardag. Gisteren was het precies zeventig jaar geleden dat de eerste officiële wedstrijd in Italië werd gespeeld. Dat gebeurde na initiatieven door de legendarische honkbalpionier Max Ott, die in 1947 en 1948 opriep een vergadering te beleggen ter oprichting van een eigen league.

Dat leidde op 27 juni 1948 om 16.49 uur tot de ontmoeting tussen de ‘Gezworenen’ van Milano (opgericht in 1946) en Little Yankees, dat later de honkbalclub Inter zou worden. De wedstrijd eindigde in 21-21, inclusief de eerste homerun van Italië, die op naam kwam van Caligaris. In juli van dat jaar volgden meer wedstrijden met kleurrijke uitslagen: 28-25 voor Little Yankees en 30-27 voor Milano. Italiaans honkbal was geboren en heette LIB: Liga Italiana Baseball.

Selectie Italië

Pitchers (11):
Angelo Palumbo (Bolzano B.C.)
Mattia Aldegheri (Baseball Team Verona)
Andrea Pizziconi (Fortitudo B.C. 1953)
Filippo Crepaldi (Fortitudo B.C. 1953)
Alex Bassani (Rimini Baseball)
Nicolò Clemente (Redskins Imola B.S.C.)
Luis Lugo (Parma Baseball Club 1949)
Gianfranco Rizzo (Reggio Rays Baseball)
Alessandro Maestri (San Marino B.C.)
Valerio Simone (Nuova Città Di Nettuno)
Claudio Scotti (Nuova Città Di Nettuno)

Catchers (2):
Alessandro Deotto (Parma Baseball Club 1949)
Mario Trinci (Nuova Città Di Nettuno B.C.)

Binnenvelders (6):
Alex Sambucci (Parma Baseball Club 1949)
Alessandro Vaglio (Fortitudo B.C. 1953)
Robel Garcia (Fortitudo B.C. 1953)
Chris Colabello (San Marino B.C.)
Freddy Noguera (Rimini Baseball)
Mattia Mercuri (Nuova Città Di Nettuno B.C.)

Buitenvelders (5):
Federico Celli (Rimini Baseball)
Nicola Garbella (Rimini Baseball)
Sebastiano Poma (Parma Baseball Club 1949)
Leonardo Zileri (Parma Baseball Club 1949)
Stefano Desimoni (Parma Baseball Club 1949)

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2018