Nederland rekende in vier innings af met België, twee jaar geleden nog de nummer drie op het EK.

EK heren 2018

Nederland op EK naar halve finales

Nederland op EK naar halve finales

Nederland rekende in vier innings af met België, twee jaar geleden nog de nummer drie op het EK.

Nederland rekende in vier innings af met België, twee jaar geleden nog de nummer drie op het EK.

De Nederlandse heren softbalploeg heeft zich vanmiddag in het Tsjechische Havlíčkův Brod geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap. Met een overtuigende 11-1 zege op België verzekerde Oranje zich van de derde plaats in de kwartfinalepoule.

Na de sleuteloverwinning tegen Groot-Brittannië (2-1) in de ochtend werd door Nederland in de middag ook de zesde zege van het Europees kampioenschap in de wacht gesleept. In de Hippos Arena in Havlíčkův Brod rekende Oranje in nog geen vier volledige innings af met België, twee jaar geleden nog de verrassende nummer drie op het Europees kampioenschap.

De Belgische pitcher Kristof van Aarsen hielp zichzelf met een solohomerun in de eerste inning goed op weg. Maar die hekklap kwam hem duur te staan. Een inning later opende Nederland op de Belgische pitcher het vuur met driehonkslagen van Idelgardo Raap, Emeron Lourens en Eldrick Dijkhoff. België probeerde door een vroege pitcherswissel nog wel een halt toe te roepen aan de Nederlandse aanval. Dat bleek tevergeefs. Na zeven hits en al evenzoveel punten had Oranje een comfortabele 7-1 voorsprong genomen.

Op dreef

Die kwam in het restant van het duel geen enkele keer meer in gevaar. België had zich inmiddels neergelegd bij een nederlaag tegen Nederland. Dat gaf Oranje de kans om in de derde inning uit te lopen naar 11-1 om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beëindigen. Pitchers Niek Nieuwenhuizen en Jeroen Mulder waren opnieuw op dreef. Nadat zij eerder op de dag de Britse slagploeg in zeven innings op één honkslag hadden gehouden, stonden zij nu aan België ook maar één hit toe.

Door de winst op België zijn de Nederlandse softballers nu zeker van de derde plaats in de kwartfinalepoule. Die klassering geeft de selectie recht op deelname aan de halve finales. Morgenavond staat Oranje daarin om 17.30 uur opnieuw tegenover Groot-Brittannië, de nummer vier uit de kwartfinalepoule. Bij winst verzekert Nederland zich van een plaats bij de beste drie en kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Voordat het zover is, speelt Nederland morgen eerst nog om 13.30 uur de laatste wedstrijd uit de kwartfinalepoule. In dat duel kan Oranje nog omhoog klimmen naar de tweede plaats. Dan moet wel worden gewonnen van gastheer en titelverdediger Tsjechië.

           1 2 3 4   R  H E
BELGIË     1 0 0 0   1  1 0
NEDERLAND  0 7 4 X  11 11 0

Pitchers België
Kristof van Aarsen (1 2/3+3 man): 0-2-2-0
Wout Cnops (2/3+1 man): 0-4-2-0
Jan Zelenka (2/3): 2-0-2-0

Pitchers Nederland
Niek Nieuwenhuizen (3): 4-0-1-0
Jeroen Mulder (1): 2-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018