Anthony Beaumont aan slag voor Nederland.

EK heren 2018

Nederland zorgt voor sensatie op EK

Nederland zorgt voor sensatie op EK

Anthony Beaumont aan slag voor Nederland.

Anthony Beaumont aan slag voor Nederland.

Het Nederlands heren softbalteam heeft vanmiddag voor een enorme sensatie gezorgd op het Europees kampioenschap. In het Tsjechische Havlíčkův Brod diende Oranje negenvoudig Europees kampioen Tsjechië met 6-11 zijn eerste EK-nederlaag toe sinds 2010. Nederland verzekerde zich daarmee niet alleen van de eerste plaats in de kwartfinalepoule, maar bovendien van kwalificatie voor het wereldkampioenschap van volgend jaar.

In het Europese heren softbal is Tsjechië de absolute grootmacht. Sinds 1997 plaatste Tsjechië zich elke editie voor de finale. De Tsjechische softballers werden negenmaal Europees kampioen. Van de laatste zeven edities werden er zes gewonnen. Alleen in de finale op 31 juli 2010 verloor Tsjechië van Denemarken (5-2). Sindsdien was Tsjechië opnieuw oppermachtig. Tijdens de afgelopen drie Europees kampioenschappen wonnen de Tsjechen zelfs al hun 23 wedstrijden. Tot vandaag. Na acht jaar diende Nederland de titelverdediger zijn eerste nederlaag toe.

Emeron Lourens haalt uit voor zijn homerun.

Emeron Lourens haalt uit voor zijn homerun.

Tsjechië begon in de Hippos Arena tegen Nederland nog wel sterk. Op het pitchen van Emeron Lourens kreeg de ploeg, na twee snoeiharde honkslagen en een vrije loop, direct de honken vol. Met nog geen enkele man uit had de gastheer alle kans om de wedstrijd vroeg te beslissen. Na twee opofferingsslagen wist Nederland de schade echter te beperken tot twee tegenpunten. Niettemin liep Tsjechië in de twee daaropvolgende slagbeurten verder uit tot een 4-1 voorsprong.

Homerun

Vanaf de vierde inning nam Nederland echter het initiatief over nadat Emeron Lourens (2 uit 3 met 3 runs), met Enio Kwas op de honken, de bal diep over de omheining ramde. De Nederlandse softballers verkleinden de achterstand daarmee tot 4-3. Het was een dreun die de Tsjechen niet meer te boven kwamen. Vanaf dat moment leek alles mis te gaan voor de titelverdediger.

Nederland profiteerde gretig en liep in snel tempo uit naar de winst. In de zesde inning voegde Oranje na onder meer tweehonkslagen van Anthony Beaumont en Lars Ham nog eens drie punten aan zijn totaal toe. In de laatste Nederlandse slagploeg raakte Tsjechië definitief de weg kwijt. Een handjevol doorgeschoten ballen en wilde worpen en twee veldfouten stelden Nederland in staat om zijn totaal op elf punten te brengen.

Gestunt

Met de winst op Tsjechië is Nederland als eerste geëindigd in de kwartfinalepoule.

Met de winst op Tsjechië is Nederland als eerste geëindigd in de kwartfinalepoule.

Pas in de zevende inning liet Tsjechië weer van zich horen. Met één man aan boord sloeg David Mertl de tweede homerun van de wedstrijd: 6-11. De opleving kwam te laat. Niek Nieuwenhuizen, die in de derde inning succesvol het pitchen over had genomen van Lourens gooide de deur in het slot en leidde zijn ploeg naar de sensationele eerste plaats in de kwartfinalepoule.

De 6-11 overwinning op Tsjechië was hard nodig. Eerder in de middag had Groot-Brittannië al gestunt met een 5-2 overwinning op Denemarken. Voor Denemarken was het de eerste nederlaag op een EK tegen een niet-Tsjechisch team sinds 27 juli 2012, toen in Amstelveen Nederland met 3-7 te sterk was. In dat jaar eindigde Denemarken op een vierde plaats. Sindsdien werd op een EK in 23 wedstrijden alleen zes keer verloren van Tsjechië. Eén nederlaag daarvan was gisteren, toen de gastheer met 7-0 te sterk was. Het waren de eerste tegenpunten voor Denemarken dit toernooi, dat zelf in vijf wedstrijden al wel 79 keer had gescoord.

Finale

De zege van Groot-Brittannië, dat nog niet eerder een EK-finale bereikte, bracht de mogelijke derde plaats in de kwartfinalepoule voor Nederland even in gevaar. Maar later in de middag stelde Oranje eigenhandig orde op zaken. Nederland klom met de winst op Tsjechië zelfs naar de eerste plaats in de kwartfinalepoule. Daarmee is Oranje in ieder geval zeker van het brons. Bovendien heeft Nederland zich nu samen met Tsjechië verzekerd van twee van de drie toegangsbewijzen voor het wereldkampioenschap, dat volgend jaar eveneens in Tsjechië wordt gehouden.

Vandaag gaan in Havlíčkův Brod meteen de halve finales van start. Daarin is vanavond om 20.30 uur Tsjechië opnieuw de tegenstander van Nederland. De winnaar plaatst zich direct voor de finale van morgen om 18.00 uur. De verliezer krijgt zaterdagmiddag om 13.00 uur een herkansing tegen de winnaar van de halve finale-wedstrijd van vanavond tussen Groot-Brittannië en Denemarken.

          1 2 3 4 5 6 7   R H E
NEDERLAND 0 0 1 2 1 3 3  10 7 1
TSJECHIË  2 1 1 0 0 0 2   6 7 4

Pitchers Nederland
Emeron Lourens (2 1/3+1 man): 0-4-3-1
Niek Nieuwenhuizen (4 2/3): 5-1-4-0

Pitchers Tsjechië
Marek Joska (5): 10-3-4-2
Petr Frejlach (1 1/3+1 man): 0-2-2-0
Marek Joska (2/3): 3-1-1-2

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018