Quincy Jones aan slag voor Nederland.

EK heren 2018

Softballers in Tsjechië naar herkansing

Softballers in Tsjechië naar herkansing

Quincy Jones aan slag voor Nederland.

Quincy Jones aan slag voor Nederland.

Na de sensationele overwinning in de kwartfinalepoule van vanmiddag op titelverdediger Tsjechië is Nederland er vanavond op het Europees kampioenschap niet in geslaagd op herhaling te gaan. De negenvoudig kampioen nam in de halve finales met een 1-8 overwinning revanche voor hun eerste EK-nederlaag in acht jaar tijd en plaatste zich voor de twaalfde opeenvolgende keer voor de eindstrijd.

De belangrijkste opdracht voor de Nederlandse softballers tijdens dit EK was vanmiddag met de stunt tegen Tsjechië volbracht. Oranje greep de eerste plaats in de kwartfinalepoule en kwalificeerde zich zodoende voor het wereldkampioenschap van 2019. Daarmee keert Nederland na vier jaar afwezigheid weer terug op het mondiale toneel.

Felicitaties voor Vaclav Svoboda na zijn homerun.

Felicitaties voor Vaclav Svoboda na zijn homerun.

De 6-11 winst op Tsjechië betekende ook dat beide teams vanavond in het Tsjechische Havlíčkův Brod op herhaling moesten in de tweede halve finale van het Europees kampioenschap. En dat bleek iets te veel voor Oranje. Helemaal nadat pitcher Jeroen Mulder al in de tweede inning geblesseerd uitviel.

Aanvallende spel

Dat zorgde ervoor dat Niek Nieuwenhuizen terug op de pitcherplaat moest keren. Eerder op de dag had hij nog vijf sterke innings gegooid, waarmee hij winnend pitcher werd in de wedstrijd tegen Tsjechië. De 32-jarige Nieuwenhuizen had de kracht niet meer om de Tsjechen opnieuw te bedwingen. Via onder meer vijf runs in de vierde inning liep de gastheer uit naar een comfortabele voorsprong. Voor de Tsjechen sloeg in deze slagbeurt Vaclav Svoboda twee punten binnen met een homerun.

Ook de opvolgers van Nieuwenhuizen hadden geen antwoord op het aanvallende spel van Tsjechië. De gastheer werd daarbij geholpen door de luidruchtige aanmoedigingen van de vierhonderd voornamelijk Tsjechische toeschouwers op de tribune. Maar ook door het rommelig spel van de vermoeide Nederlandse veldspelers. De pitchers van Oranje kwamen samen tot acht keer vier wijd, drie keer geraakt werper en twee wilde worpen. Dat stelde Tsjechië in staat om de wedstrijd na vijf innings met 1-8 door de mercy-rule vroegtijdig te kunnen beëindigen.

Herkansing

Het zat Nederland in de tweede wedstrijd van de dag tegen Tsjechië nauwelijks mee.

Het zat Nederland in de tweede wedstrijd van de dag tegen Tsjechië nauwelijks mee.

In tegenstelling tot de Nederlanders hadden de Tsjechen het veldspel keurig op orde. Pitchers Michael Bala en Jonas Mach gooiden samen tien keer drie slag, terwijl hun veldploeg foutloos bleef. In de vijfde inning stroomden de honken voor Nederland nog wel vol, maar met zijn derde strikeout van de slagbeurt hield Mach zijn tegenstanders van het scoren. Beide teams kwamen vanavond tot zes hits, waarbij Eldrick Dijkhoff er drie voor zijn rekening nam.

Met de winst heeft de titelverdediger zich als eerste ploeg geplaatst voor de finale, die morgen om 18.00 uur wordt gespeeld. Nederland krijgt nog een herkansing op plaatsing voor de eindstrijd. Morgenmiddag staat Oranje om 15.30 uur tegenover Denemarken. Onder leiding van hun sterpitcher Kim Hansen schakelden de Denen eerder vanavond in de eerste wedstrijd uit de halve finales Groot-Brittannië met 2-7 uit. Daarmee plaatste Denemarken zich als derde en laatste Europese land voor het WK van 2019. De winnaar van de wedstrijd tussen Denemarken en Nederland staat later op de zaterdag tegenover Tsjechië in de finale. De verliezer eindigt dit Europees kampioenschap op de derde plaats. Eerder dit toernooi waren de Denen al met 15-0 te sterk voor de Nederlandse softballers.

           1 2 3 4 5  R H E
TSJECHIË   1 0 1 5 1  8 6 0
NEDERLAND  1 0 0 0 0  1 6 2

Pitchers Tsjechië
Michael Bala (4): 7-1-3-0
Jonas Mach (1): 3-0-3-0

Pitchers Nederland
Jeroen Mulder (1 1/3+2 man): 1-2-2-0
Niek Nieuwenhuizen (2+2 man): 0-2-3-2
Emeron Lourens (2/3): 0-1-0-0
Angel Brunken (1): 0-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018