Jamie Beerman slaat raak voor een homerun.

EK U12 2018

Nederland opent EK U12 met ruime winst

Nederland opent EK U12 met ruime winst

Jamie Beerman slaat raak voor een homerun.

Jamie Beerman slaat raak voor een homerun.
Foto: © Peter Mintjes

De Nederlandse honkballers zijn het Europees kampioenschap voor spelers van twaalf jaar en jonger vanavond begonnen met een klinkende 19-4 overwinning op Oostenrijk. Al na vier innings kon het materiaal in de Hongaarse hoofdstad Boedapest worden opgeborgen.

Voor het tweede jaar op rij stonden de nationale U12-teams van Nederland en Oostenrijk op het EK tegenover elkaar. Vorig jaar was Oranje al in 4 1/2 inning met 17-6 te sterk. Vandaag wist de Nederlandse ploeg dat zelfs te overtreffen.

Vreugde na de homerun van Jamie Beerman.

Vreugde na de homerun van Jamie Beerman.
Foto: © Peter Mintjes

De jonge Nederlandse talenten profiteerden vanavond van maar liefst tien Oostenrijkse veldfouten, maar lieten in de Óbudai Baseball Aréna zien zelf ook over de nodige slagkwaliteiten te beschikken. Grote uitblinker was korte stop Jamie Beerman (3 uit 4). Nederland besliste de wedstrijd tegen Oostenrijk al in de tweede inning. Bij een 1-0 voorsprong sloeg de ploeg zes hits om uit te lopen naar 7-0. dat gebeurde onder meer na tweehonkslagen van Mats van ’t Land, Otis Ward en Junairo Ostiana. Beerman sloeg met een homerun zelfs drie punten binnen.

Mercy-rule

Oostenrijk antwoordde met vier tegenpunten in de derde inning. Het werd echter geen enkel moment een wedstrijd. Het grote verschil tussen Nederland en Oostenrijk, vorig jaar nog zonder overwinning laatste op het EK, werd pijnlijk duidelijk in de derde inning. Oranje scoorde tienmaal en kon een inning later met één man uit de knock-out toedienen: 19-4. Wouter Mintjes sloeg met een honkslag het negentiende punt binnen om het verschil van vijftien punten op het scorebord te brengen. De slagploeg van Nederland kwam tot veertien hits, waaronder drie van Otis Ward (3 uit 3). Hij sloeg twee tweehonkslagen en scoorde drie runs. Sol Fahrner (2 uit 3), Junairo Ostiana (2 uit 4) en Mats van ’t Land (2 uit 3) hadden elk twee hits.

Startend pitcher Tim Scholte in actie voor Nederland.

Startend pitcher Tim Scholte in actie voor Nederland.
Foto: © Peter Mintjes

Ook de andere wedstrijden van de eerste speeldag eindigden met een mercy-rule. Titelverdediger Italië opende het EK vanochtend al met een 24-0 overwinning in drie innings op Kroatië. Daarna wonnen ook Oekraïne (17-0 tegen Polen), Duitsland (11-0 tegen Slowakije), Tsjechië (11-1 tegen Groot-Brittannië) en Frankrijk (12-1 tegen Hongarije) hun eerste wedstrijd.

Rust

Het Europees kampioenschap heeft dit jaar een recordaantal deelnemers. Maar liefst veertien landen zijn aanwezig op het EK. De teams zijn verdeeld in twee poules. De beste twee teams van beide poules plaatsen zich voor de halve finales.

De Nederlandse honkballers hebben morgen direct een dag rust. Maandag vervolgt de ploeg van coach Peter Herkemij het toernooi met een wedstrijd tegen Kroatië. Hierna volgen in de eerste ronde nog wedstrijden tegen Slowakije, titelverdediger Italië, België en Duitsland. De halve finales worden gespeeld op zaterdag 7 juli. Vorig jaar moest Nederland U12 tijdens het EK in Utrecht na een nederlaag tegen Frankrijk, het enige verlies in vier wedstrijden, genoegen nemen met een vijfde plaats,

      1 2  3 4 R H E
OOSTENRIJK 0 0  4 0 4 1 10
NEDERLAND 1 6 (10) 2 19 14 1

Pitchers Oostenrijk
Luca Holdhaus (1 1/3+3 man): 1-2-5-2
Willi Pamperl (1+7 man): 0-2-6-5
Klaus Scheicher (1+2 man): 0-2-3-3

Pitchers Nederland
Tim Scholte (2 1/3+4 man): 4-3-1-0
Wouter Mintjes (1 2/3): 1-0-0-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018