Vreugde bij de Nederlandse spelers na het bereiken van de finale.

EK heren 2018

Nederlandse softballers naar finale EK

Nederlandse softballers naar finale EK

Vreugde bij de Nederlandse spelers na het bereiken van de finale.

Vreugde bij de Nederlandse spelers na het bereiken van de finale.

Nederland heeft zich voor de zevende keer in de historie geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap heren softbal. In de Tsjechische stad Havlíčkův Brod gaf Oranje zijn sensationele toernooi een vervolg met een spectaculaire 5-3 overwinning op Denemarken. Jeff Delfina en Enrique Javier sloegen hun ploeg met homeruns naar de winst.

Met de winst op Denemarken heeft Nederland zich voor het eerst sinds 2012 geplaatst voor de finale. Daarin is later vandaag Tsjechië de tegenstander. In de eindstrijd gaat Oranje op jacht naar zijn eerste Europese titel sinds 2003. De laatste keer dat Nederland een EK-finale wist te bereiken, was ook het laatste jaar dat Oranje op een EK wist te winnen van Denemarken. Zes jaar later herhaalden de Nederlandse softballers vanmiddag deze stunt.

Jeff Delfina staat klaar om zijn homerun te slaan.

Jeff Delfina staat klaar om zijn homerun te slaan.

Toch zag het er lang niet naar uit dat Nederland in Havlíčkův Brod als winnaar van het veld zou stappen. Denemarken, dat eerder dit toernooi al met 15-0 had gewonnen van Nederland, startte de wedstrijd opnieuw met hun aas Kim Hansen. De Deense pitcher was vijf innings volledig in controle. Dit toernooi gooide hij al in vier van de acht wedstrijden voor Denemarken en kwam in achttien innings tot maar liefst 31 strikeouts. Ook de Nederlandse slagploeg liet hij aanvankelijk kansloos. In de eerste vijf innings kwam Hansen al tot negen keer drie slag.

Wonderbaarlijke wijze

In de zesde inning wist Nederland bij een 1-2 achterstand de wedstrijd op wonderbaarlijke wijze te kantelen. Jeff Delfina opende de slagbeurt met een solohomerun. Na een prachtige hit van Glennsig Polonius deed Enrique Javier hem dat na. Ook hij vuurde de bal diep over de hekken achter het midveld van de Hippos Arena. Voor het eerst dit duel kwam Nederland daarmee op voorsprong: 4-2.

De Deense defensie was gebroken. Via een hit van Enio Kwas en een tweehonkslag van Emeron Lourens liep Oranje zelfs uit tot 5-2. Dat was voldoende voor de winst, want Denemarken kon in de zevende inning alleen nog antwoorden met één run.

Opmerkelijke rol

De geblesseerde pitcher Jeroen Mulder gaat neer na een pitch.

De geblesseerde pitcher Jeroen Mulder gaat neer na een pitch.

Een opmerkelijke rol dit duel was weggelegd voor pitcher Jeroen Mulder. Gisteravond moest hij de verloren wedstrijd tegen Tsjechië met een blessure nog in de tweede inning verlaten. En ook vandaag ondervond hij nog altijd veel hinder van dit kwetsuur. Mulder verbeet zeven innings lang de pijn en hield de gevaarlijke Deense slagploeg uiteindelijk op slechts vier honkslagen,

Tussen 1993 en 2003 stond Nederland in vijf van de eerste zes edities in de finale. Het leverde Europese titels op in 1993, 1995 en 2003. De laatste jaren maken echter vooral Tsjechië en Denemarken de dienst uit. Nederland plaatste zich alleen in 2012 in Amstelveen nog voor de EK-finale. Vanavond krijgt Nederland in het hol van de leeuw de kans om een einde te maken aan de Tsjechische hegemonie.

           1 2 3 4 5 6 7  R H E
DENEMARKEN 0 0 0 0 2 0 1  3 4 1
NEDERLAND  0 0 0 0 1 4 X  5 7 1

Pitchers Denemarken
Kim Hansen (6): 11-2-7-1

Pitchers Nederland
Jeroen Mulder (7): 6-5-4-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018