Voor het eerst sinds 2012 is Nederland op het EK weer bij de beste twee teams geëindigd.

EK heren 2018

Tweede plaats voor Nederland op EK softbal

Tweede plaats voor Nederland op EK softbal

Voor het eerst sinds 2012 is Nederland op het EK weer bij de beste twee teams geëindigd.

Voor het eerst sinds 2012 is Nederland op het EK weer bij de beste twee teams geëindigd.

Het Nederlands heren softbalteam is vandaag als tweede geëindigd op de veertiende editie van het Europees kampioenschap. Na de zinderende 5-3 overwinning op Denemarken eerder op de dag, was Oranje niet bij machte om in de finale grootmacht Tsjechië voor de tweede keer in twee dagen tijd te verslaan. De titelverdediger was met 10-3 te sterk en veroverde daarmee zijn vierde Europese titel op rij en zijn tiende in totaal.

De softballers van coaches Ben ten Pas, Anthony Hosé en Marlon Comenencia speelden deze week een zeer sterk toernooi. Ze wonnen in Tsjechië tot aan de finale acht van hun tien wedstrijden. Daarbij versloegen ze elke tegenstander die ze tegenover zich kregen één keer. Het leverde Nederland zelfs de eerste plaats op in de kwartfinalepoule en een toegangsbewijs voor het wereldkampioenschap van volgend jaar.

De finale werd bijgewoond door zevenhonderd toeschouwers.

De finale werd bijgewoond door zevenhonderd toeschouwers.

In de laatste wedstrijd uit de halve finales schakelde Nederland vanmiddag met 5-3 Denemarken uit. Daarmee stonden de softballers voor de derde keer in twee dagen tijd tegenover gastheer Tsjechië. Gisteravond werd de winst in twee duels al verdeeld. Maar vandaag waren de Tsjechen niet van plan ook maar iets weg te geven.

Homeruns

In de met zevenhonderd toeschouwers volgepakte Hippos Arena in Havlíčkův Brod ging Tsjechië direct voortvarend van start. Al in de eerste slagbeurt produceerde de ploeg drie hits om met 3-0 de leiding in de wedstrijd te nemen. Die gaven de Tsjechen hierna niet meer uit handen. Via homeruns van Tomas Klein (+2) in de tweede en van Vaclav Svoboda (+1) in de derde inning liep de ploeg snel uit naar een 8-0 voorsprong.

De enige Nederlandse punten kwamen in de vierde en zesde inning over de thuisplaat en werden allemaal binnengeslagen door uitblinker Emeron Lourens. Met volle honken sloeg de Zwollenaar met een honkslag Glennsig Polonius en Eldrick Dijkhoff binnen. In de zesde inning stelde hij ook Martijn Guillot in staat om te scoren. Dichtbij de winst kwam Nederland geen enkele maal. In de tweede helft van de zesde inning maakte Matous Kasal met een walk-off homerun een einde aan de wedstrijd. Met Tomas Klein (vier wijd) op de honken ramde hij de bal ver over de tent achter de omheining in het linksveld om de mercy-rule in werking te laten treden: 10-3.

Beste slagman

Vreugde na de walk-off homerun van Tsjechië.

Vreugde na de walk-off homerun van Tsjechië.

Beste slagman bij de Tsjechen werd Tomas Klein. De eerste honkman sloeg met onder meer een honkslag en homerun vijf punten over de thuisplaat en scoorde tweemaal. Winnend pitcher Jonas Mach gooide het complete duel voor Tsjechië en kwam tot twaalf strikeouts in zes innings.

Nederland gebruikte vier pitchers, waarbij zelfs Jeroen Mulder als reliever nog op de plaat verscheen. Hij gooide eerder op de dag geblesseerd de gehele wedstrijd tegen Denemarken. Pas toen Emeron Lourens in de vierde inning op de pitcherplaat kwam, kwam de rust weer even terug in het Nederlandse veld. Beste slagman bij Nederland werd Eldrick Dijkhoff. De Arubaan zorgde voor drie van de zes hits van Oranje.

Tevreden

Het is de vierde keer dat Nederland de finale van het Europees kampioenschap heeft verloren, de laatste keer in 2012. Alle keren was Tsjechië in de eindstrijd te sterk voor Oranje. De derde en laatste Europese titel veroverden de Nederlandse softballers in 2003. Niettemin kan Oranje tevreden terugkijken op het Europees kampioenschap. “Binnen de ploeg heerst wel een lichte teleurstelling over het verlies in de finale”, lieten de coaches na afloop weten. “Maar we zijn vooral trots op de stappen die het team heeft gezet met historische overwinningen op Tsjechië en Denemarken. Die zeges geven vertrouwen voor de toekomst.”

Tsjechië is voor de vierde keer op rij en de tiende keer in totaal Europees kampioen geworden.

Tsjechië is voor de vierde keer op rij en de tiende keer in totaal Europees kampioen geworden.

Nederland kan zich nu opmaken voor het wereldkampioenschap. Voor het eerst sinds 2015 keert Oranje terug op het mondiale toneel. Samen met Tsjechië en Denemarken heeft Nederland zich op dit Europees kampioenschap gekwalificeerd voor het WK van 2019. Dat toernooi wordt volgend jaar voor het eerst in de historie op Europees grondgebied gehouden. Van 13 tot en met 23 juni zijn de Tsjechische steden Praag en Havlíčkův Brod gastheer van de mondiale titelstrijd.

          1 2 3 4 5 6   R H E
NEDERLAND 0 0 0 2 0 1   3 6 1
TSJECHIË  3 3 2 0 0 2 10 7 0

Pitchers Nederland
Niek Nieuwenhuizen (1 1/3+1 man): 1-4-4-1
Jeroen Mulder (2/3): 1-0-1-0
Angel Brunken (1+2 man): 0-3-1-0
Emeron Lourens (2+2 man): 4-2-1-0

Pitchers Tsjechië
Jonas Mach (6): 12-2-6-0

Eindstand Europees kampioenschap

 1. Tsjechië
 2. Nederland
 3. Denemarken
 4. Groot-Brittannië
 5. België
 6. Israel
 7. Kroatië
 8. Duitsland
 9. Italië
 10. Slowakije
 11. Zweden
 12. Litouwen

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2018