De Nederlandse honkballers scoorden tegen Kroatië twintig punten.

EK U12 2018

Nederland U12 walst over Kroatië heen

Nederland U12 walst over Kroatië heen

De Nederlandse honkballers scoorden tegen Kroatië twintig punten.

De Nederlandse honkballers scoorden tegen Kroatië twintig punten.
Foto: © Peter Mintjes

Nederland heeft ook zijn tweede wedstrijd op de 27e editie van het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger gewonnen. In de wedstrijd tegen Kroatië maakte Oranje het zichzelf niet moeilijk en klaarde de jonge ploeg de klus in nog geen drie volledige innings: 20-0.

De arme Kroatische honkballers hebben hun debuut op het U12 Europees kampioenschap vooralsnog moeten bekopen met ruime nederlagen. In de allereerste wedstrijd werden de Kroatische honkballers zaterdag in 2 1/2 innings al met 24-0 door de Italianen van het veld geslagen. Gisteren was België met 2-21 ook te sterk.

Het beeld van vandaag in de Hongaarse hoofdstad was weinig anders. Op het tweede veld van de Óbudai Baseball Aréna werd het geen enkel moment een wedstrijd. Nog voordat de eerste nul was gemaakt, had Nederland al een 6-0 voorsprong genomen. Jamie Beerman luisterde de eerste slagbeurt op met twee tweehonkslagen, terwijl Amarensio Franka en Thijs Helms elk twee hits hadden.

Honkslagen

Nederland is na twee wedstrijden op het EK nog ongeslagen.

Nederland is na twee wedstrijden op het EK nog ongeslagen.
Foto: © Peter Mintjes

Het werd daarmee niet de vraag of Nederland de wedstrijd zou winnen, maar vooral in hoeveel innings de jonge spelers de klus zouden kunnen klaren. Dat gebeurde na ruim één uur spelen en 2 1/3 inning. Nederland had op dat moment al een 20-0 voorsprong genomen.

Aanvallend kwam Oranje tot elf hits, waarbij Amarensio Franka (3 uit 3) en Thijs Helms (3 uit 3) elk drie honkslagen voor hun rekening namen. Helms sloeg daarmee vier punten over de thuisplaat en scoorde tweemaal. Franka, Otis Ward, Beerman en Jayden van Atten scoorden elk drie punten voor Nederland.

Prestatie

Kimi Verkruijssen en Guido Feldkamp hielden vanaf de plaat hun tegenstanders met slechts 27 pitches puntloos. De pitchers van Amsterdam Pirates en UVV stonden in zijn drie innings zelfs geen enkele honkslag toe en evenaarden daarmee de prestatie van hun Italiaanse concurrenten Nicolas Guidi en Dario Buriani, die op de eerste speeldag ook al geen honkslag hadden toegestaan aan Kroatië.

Het was de vierde keer al dit toernooi dat een team zonder honkslagen werd gehouden. Ook in zijn tweede wedstrijd tegen Slowakije (0-27 winst) stond Italië al geen honkslag toe. Duitsland hield gisteren in de met 0-26 gewonnen wedstrijd de slagploeg van Oostenrijk op de nul. Morgen vervolgt Nederland het Europese toernooi met een wedstrijd om 11.30 uur tegen Slowakije. Na ruime nederlagen tegen Duitsland (11-0) en Italië (0-27) wonnen de Slowaakse honkballers vandaag tegen Oostenrijk met 6-8 hun eerste wedstrijd.

      1 2 3 R H E
KROATIË  0 0 0 0 0 5
NEDERLAND 11 9 X 20 11 0

Pitchers Kroatië
Bartol Bosanac (1+2 man): 0-5-8-2
Orion Ocvirek (1): 1-1-3-3

Pitchers Nederland
Kimi Verkruijssen (2): 2-0-0-0
Guido Feldkamp (1): 1-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018