Nederland boekte tegen Slowakije zijn derde overwinning op het EK.

EK U12 2018

Nederland U12 ook in derde EK-duel ongeslagen

Nederland U12 ook in derde EK-duel ongeslagen

Nederland boekte tegen Slowakije zijn derde overwinning op het EK.

Nederland boekte tegen Slowakije zijn derde overwinning op het EK.
Foto: © Peter Mintjes

De Nederlandse U12-honkballers hebben ook hun derde wedstrijd op het Europees kampioenschap gewonnen. In het Hongaarse Boedapest haalden zij ditmaal uit tegen Slowakije: 2-26. Korte stop Jamie Beerman leidde in de Óbudai Baseball Aréna opnieuw de aanval voor Nederland en sloeg acht ploeggenoten over de thuisplaat.

Het Europees kampioenschap telt dit jaar een recordaantal van veertien deelnemende landen. Dat is terug te zien in de uitslagen op de eerste vier dagen. In dertien van de eerste negentien wedstrijden scoorde een team vijftien of meer punten. Slechts drie wedstrijden haalden de zevende inning. Ook Nederland kwam moeiteloos door zijn eerste drie wedstrijden. Na monsterscores tegen Oostenrijk en Kroatië werden vandaag de jonge Slowaakse honkballers op de pijnbank gelegd.

Pitcher Tijn Fredrikze in actie voor Nederland.

Pitcher Tijn Fredrikze in actie voor Nederland.
Foto: © Peter Mintjes

Gisteren boekte Slowakije met 6-8 zijn eerste overwinning, nadat de ploeg in de wedstrijden tegen favorieten Duitsland en Italië 28 punten had moeten incasseren. Vorig jaar ontbrak Slowakije tijdens het EK in Utrecht, nadat het team in 2016 achtste was geworden op het EK U12. De beste prestatie in de laatste vijftien jaar behaalde Slowakije met een vijfde plaats in 2010.

Nerveus

Voor de wedstrijd tegen Slowakije stuurde hoofdcoach Peter Herkemij Tijn Fredrikze naar de heuvel van het hoofdveld in de Óbudai Baseball Aréna. De tienjarige honkballer van Neptunus is de jongste speler in de selectie en slechts één van de drie spelers uit het nationale U12-team, die is geboren in 2007. Fredrikze begon nerveus aan de wedstrijd met twee vrije lopen en vier wilde worpen. De linkshandige pitcher uit Maassluis herstelde zich uitstekend met twee strikeouts om zijn team uit de eerste inning te halen.

Ondertussen deed hij ook aanvallend van zich spreken met twee hits in de derde inning. Dat was tevens de slagbeurt waarin Nederland een versnelling hoger schakelde en definitief bij zijn tegenstander weg liep. Bij een 1-6 voorsprong kreeg Oranje maar liefst achttien spelers in het slagperk om nog eens dertien runs aan het totaal toe te voegen. In de vierde inning bracht Nederland het verschil op twintig punten om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beëindigen. Na een laatste tegenpunt in de vierde inning kwam de eindstand op 2-26.

Aanval

Jamie Beerman (5 uit 5) leidde opnieuw de aanval. Vandaag sloeg de talentvolle honkballer van Amsterdam Pirates maar liefst drie driehonkslagen. Jayden Fraay (4 uit 5) was met twee driehonkslagen al evenzo op dreef. Samen met Junairo Ostiana (3 uit 4) zorgden zij samen voor vijftien van de 22 binnengeslagen punten. Midvelder Amarensio Frank kwam tot vier hits, waaronder één van de vijf tweehonkslagen van zijn ploeg. Hij scoorde vijfmaal.

Leandro Mata scoort voor Nederland.

Leandro Mata scoort voor Nederland.
Foto: © Peter Mintjes

Met het totale aantal van 26 punten was Nederland dichtbij het toernooirecord. Afgelopen zondag won Italië in zelfs drie innings met 0-27 van Slowakije. Overigens is het geen algeheel puntenrecord. Dat record staat nog altijd op naam van Tsjechië, dat op het EK in 2003 met maar liefst 52-0 won van Turkije.

Serieuze test

Morgen wacht de eerste serieuze test. Dan is om 16.00 uur titelverdediger Italië de volgende tegenstander. De Italiaanse honkballers zijn eveneens nog ongeslagen. Behalve de kloppartij van zondag tegen Slowakije blies Italië ook al Kroatië (24-0) van het veld. Gisteren hadden de Italianen een vrije dag. Later vandaag staan zij tegenover België voor hun derde wedstrijd.

De beste vier teams plaatsen zich voor de halve finales, die zaterdag om 14.30 en 17.30 uur worden gehouden. Een dag later is de finale. De nummers één tot en met acht kwalificeren zich voor deelname aan het Europees kampioenschap van volgend jaar, terwijl de twee finalisten bovendien een ticket ontvangen voor deelname aan het wereldkampioenschap van 2019.

     1 2 3 4  R H E
NEDERLAND 2 4 13 7 26 27 2
SLOWAKIJE 1 0 0 1  2 3 5

Pitchers Nederland
Tijn Fredrikze (2 1/3+1 man): 2-2-1-1
Jayden van Atten (2/3): 5-0-1-1

Pitchers Slowakije
Damon Atkinson (2+7 man): 1-2-13-3
Tobias Balogh (1): 0-0-7-1
Filip Zrubec (1/3+2 man): 1-1-2-1
Matej Chrvala (2/3): 0-1-5-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018