De Nederlandse slagploeg kwam tegen Italië tot vijf honkslagen.

EK U12 2018

Nederland U12 niet opgewassen tegen Italië

Nederland U12 niet opgewassen tegen Italië

De Nederlandse slagploeg kwam tegen Italië tot vijf honkslagen.

De Nederlandse slagploeg kwam tegen Italië tot vijf honkslagen.
Foto: © Peter Mintjes

In zijn vierde wedstrijd op het Europees kampioenschap is het Nederlandse U12-team tegen zijn eerste nederlaag aangelopen. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest was de Italiaanse titelverdediger veel te sterk. Italië versloeg Oranje in de Óbudai Baseball Aréna in vier innings met 1-18. Wel moest de ongeslagen koploper zijn eerste tegenpunt op dit Europese toernooi incasseren.

Maar liefst 83 runs. Dat was de opbrengst voor Italië in zijn eerste drie wedstrijden. Bovendien wachtte de titelverdediger nog altijd op zijn eerste tegenpunt. En dus was de ploeg van hoofdcoach Peter Herkemij vandaag gewaarschuwd.

Startend pitcher Sol Fahrner.

Startend pitcher Sol Fahrner.
Foto: © Peter Mintjes

Maar veel konden de Nederlandse honkballers vanmiddag in de Óbudai Baseball Aréna ook niet uithalen tegen de sterke Italiaanse ploeg. Mats van ’t Land zorgde voor het hoogtepunt voor Oranje. In de vierde inning kon hij na hits van pinch-hitter Jayden Fraay en Leandro Mata en een grondbal van Amarensio Franka scoren. Daarmee zorgde hij voor het allereerste tegenpunt voor Italië op dit Europees kampioenschap.

Puntloos

Veel haalde het niet uit. De zevenvoudig Europees kampioen had op dat moment al een ruime 0-18 voorsprong genomen, waardoor de wedstrijd na de vierde inning kon worden beëindigd nadat een hooggeslagen bal van Otis Ward goed was verwerkt door de Italiaanse eerste honkman.

Toch was het vandaag niet allemaal mineur voor de jonge Nederlandse honkballers. Zij hielden in de tweede inning Italië voor het eerst op dit EK in een slagbeurt puntloos. Bovendien kwam de titelverdediger in de eerste en derde inning niet verder dan respectievelijk drie en vijf runs. Tot aan het duel tegen Nederland scoorde Italië in elke inning minimaal zes punten. Zodoende wist Nederland de ongeslagen Europees kampioen twee innings lang bij te houden. Dat was mede te danken aan startend pitcher Sol Fahrner. Geholpen door een mooi dubbelspel van zijn veld hoefde hij in de eerste twee innings maar drie punten toe te staan.

Genadeloos

Maar vanaf de derde inning sloegen de Italianen genadeloos toe. Onder meer door homeruns van Mattia Bernardis in de derde en Edoardo Cornelli in de vierde inning. Voor Cornelli was het al zijn derde homerun van dit toernooi. In totaal kwamen de Italianen vandaag tot vijftien hits. De slagploeg van Nederland produceerde vijf honkslagen, die op naam kwamen van Jayden Fraay (1 uit 1), Leandro Mata (1 uit 2), Jamie Beerman (1 uit 2), Mats van ’t Land (1 uit 2) en Amarensio Franka (1 uit 3).

Korte stop Leandro Mata in actie voor Nederland.

Korte stop Leandro Mata in actie voor Nederland.
Foto: © Peter Mintjes

Zowel in de eerste (Otis Ward) als tweede inning (Mats van ’t Land) kreeg Nederland een loper op het derde honk. En in de derde inning stroomden de honken zelfs vol. Maar steeds wist de Italiaanse pitcher Giacomo Taschin zichzelf met behulp van strikeouts uit de netelige situatie te halen. Toen in de vierde inning opnieuw de honken volliepen, wist Nederland wel te profiteren en kon de eer worden gered.

Halve finales

Nederland heeft weinig tijd om de Italiaanse dreun te verwerken. Morgen staat de wedstrijd tegen België op het programma. Die wordt gespeeld om 14.30 uur. België won dit toernooi al van Kroatië (2-21) en Oostenrijk (3-8), maar verloor ook ruim van favorieten Duitsland (20-0) en Italië (0-32). Vrijdag staat voor Nederland in de laatste wedstrijd uit de eerste ronde het belangrijke duel tegen Duitsland op het programma. Beide teams spelen dan zeer waarschijnlijk vanaf 16.00 uur om een plaats in de halve finales.

Italië staat nu al met één been in de halve finales. De Italiaanse honkballers sluiten hun eerste ronde af met wedstrijden tegen Duitsland (morgen) en Oostenrijk (vrijdag). Bij winst morgen is Italië de eerste halve finalist in poule A. In poule B zijn de ongeslagen nationale ploegen van Tsjechië en Frankrijk op weg naar de halve finales.

     1 2 3 4 R H E
ITALIË  3 0 5 10 18 15 2
NEDERLAND 0 0 0 1 1 5 3

Pitchers Italië
Giacomo Taschin (3): 5-1-3-1
Francesco Gallo (1): 1-0-2-1

Pitchers Nederland
Sol Fahrner (2): 0-2-4-0
Wouter Mintjes (2/3+3 man): 0-3-4-1
Guido Feldkamp (1/3+6 man): 0-2-4-2
Tim Scholte (1): 1-2-3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018