Softbal

Op naar het WK!

Op naar het WK!

Van 2 tot en met 12 augustus neemt Team Kingdom of the Netherlands deel aan het WK Women’s Fastpitch Softbal in Chiba, Japan. Oranje speelsters Eva Voortman, Dinet Oosting en Marjolein Merkx vertellen in dit interview over de voorbereiding op dit Wereldkampioenschap en blikken voorzichtig vooruit naar het toernooi waar het team voor de medailles gaat.

Voorbereiding

In aanloop naar dit WK en natuurlijk de Olympische Spelen van 2020, eveneens in Japan, zijn de speelsters van het Koninkrijksteam al sinds afgelopen winter in een full-time programma aan het trainen en zijn er bovendien al meerdere oefenwedstrijden gespeeld. Zo is er gespeeld tegen Nederlandse gemengde en herensoftbalteams en kwamen de professionals van USSSA Pride vanuit de Verenigde Staten over om onder meer een drietal wedstrijden in Nederland te spelen.

Voortman, Merkx en Oosting zijn unaniem in hun oordeel over de voorbereiding op het WK tot nu toe. “Je ziet ons groeien op fysiek en mentaal vlak, binnen en buiten het veld!”, zo zegt Dinet Oosting. Merkx voegt eraan toe: “De voorbereiding is tot nu toe een goede mix van alle benodigde facetten geweest: trainen, wedstrijden spelen, voeding en mentale sessies en vooral ook rusten. Doordat we zoveel samen getraind hebben zijn we naar elkaar toe gegroeid. Het is super leuke club meiden bij elkaar, en dat maakt ons zo sterk denk ik.”

Laatste loodjes

Op 19 juli vertrekken de speelsters naar Japan. Op 20 juni werd de laatste officiële oefenwedstrijd in Nederland gespeeld, maar dat betekent niet dat het team tot half juli stil staat. “We trainen uiteraard gewoon verder binnen het programma waar we steeds al mee bezig zijn geweest. Daarnaast zullen wij nog wat extra onderlinge wedstrijden spelen. Verder zijn we druk bezig met uitzoeken wat er allemaal mee moet en hoe we in Japan straks dingen gaan doen. Reizen met een heel team: daar komt meer bij kijken dan je denk.”, aldus Eva Voortman.

Een van de dingen waar de speelsters mee bezig zijn, is het voorkomen van een vervelende jetlag in de eerste weken in Japan. Merkx: “Wat ik super tof vind is dat we in samenwerking met Propeaq-light Therapy Glasses ons gaan voorbereiden op het tijdverschil in Japan, zodat we zonder jetlag kunnen beginnen aan onze voorbereiding in Japan. Daarnaast gaan we ons ook lichamelijk voorbereiden op de weersomstandigheden in Japan. Dit gaan we doen in het Olympisch Centrum in Papendal. Ze hebben hier acclimatisatie kamers, zo hoeven we nog minimaal te acclimatiseren als we in Japan aankomen. Je ziet: we laten niets aan het toeval over.”

Japan

Na aankomst in Japan heeft het team twee weken de tijd om te acclimatiseren. Hoe zien de laatste weken in de voorbereiding op het WK eruit? “We zullen trainen en veel oefenwedstrijden spelen om te zorgen dat we in topvorm aan het WK beginnen. De voorbereiding in Japan start in Ogaki, waar Eva dit seizoen speelt.”, aldus Dinet Oosting.

“Daar zullen we deelnemen aan de Toyota Cup, een oefentoernooi met sterke tegenstanders, waarna we afreizen naar Chiba om daar de puntjes op de ‘i’ te zetten voordat we eindelijk echt aan het WK gaan beginnen!”, voegt Marjolein Merkx toe.

WK

Twee jaar geleden presteerde Team Kingdom of the Netherlands fenomenaal op het WK in Canada. Daar werd een historische vierde plaats behaald. Hoe groot achten de speelsters de kans dat deze prestatie in 2018 geëvenaard wordt?

Oosting: “Ik denk dat we echt een goede kans maken dit WK. Er wordt gespeeld in 2 poules. Als we bij de top 4 in de poule eindigen zitten we al in de top 8. Als we bij de top 2 zitten in de poule dan speel je zelfs als voor de halve finales. We gaan niet alleen voor die 4e plek, want we gaan natuurlijk altijd voor goud!”

Voortman: “Het zal lastig worden, maar we kunnen het wel. De poule is een goede en leuke poule, maar ook eentje waar je misschien net twee keer verliest en geen kans meer hebt op die plek. Als we het gevoel van 2 jaar terug met een Hollandse dugout en enthousiast softbal weer kunnen creëren denk ik dat we ook prima hoger kunnen eindigen dan die 4de plek.”

Merkx: “We hebben een optimale voorbereiding gehad, door (heel) veel met elkaar te hebben getraind en gespeeld. Ik denk dus dat we echt in shape zijn, daarom acht ik de kans dat we die 4de plek gaan evenaren als zeer realistisch. BRING IT ON WORLD!”

Volg al het nieuws over het WK Softbal straks in augustus via www.honkbalsoftbal.nl en via de social media kanalen van de KNBSB: Twitter: @KNBSB Instagram @HonkbalSoftbalNL en @StarshipOpportunity Facebook: KNBSB Nieuws.

Support het team vanuit Nederland als 2020 Supporter. Voor 202,00 euro per jaar ben je 2020 Supporter en ontvang je veel terug van het team, zoals deelname aan de 2020 Supporter dag met meet & greet en clinic van het team en een passe partout voor de Super 6 in Hoofddorp in September! Check nu op www.starship.nu hoe je 2020 Supporter wordt.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal