Nederland kwam tegen België tot twaalf hits.

EK U12 2018

Goed herstel Nederlands U12-team op EK

Goed herstel Nederlands U12-team op EK

Nederland kwam tegen België tot twaalf hits.

Nederland kwam tegen België tot twaalf hits.
Foto: © Peter Mintjes

Na de ruime nederlaag van gisteren tegen Europees kampioen Italië heeft Nederland zich vandaag in de Óbudai Baseball Aréna in Boedapest knap hersteld. Oranje schakelde in zijn voorlaatste groepswedstrijd België met 4-18 overtuigend uit voor de halve finales en speelt nu zelf morgen in de wedstrijd tegen het sterke Duitsland om een plaats bij de beste vier op het EK.

Na drie opeenvolgende overwinningen was het Nederlandse U12-team gisteren kansloos tegen de Italianen. Na vier innings was de eindstand bepaald: 1-18. En dus vooral niet meer denken aan de wedstrijd van gisteren, was het devies voor de jonge Nederlandse honkballers vandaag. Amarensio Franka gaf het goede voorbeeld. De derde pitch van de wedstrijd ramde de openingsslagman voor een solohomerun diep het midveld in.

Catcher Mats van 't Land in actie voor Nederland.

Catcher Mats van ’t Land in actie voor Nederland.
Foto: © Peter Mintjes

Dat was alles wat de honkballers van hoofdcoach Peter Herkemij nodig hadden vanmiddag. In het bewolkte Boedapest, waar de wedstrijd door de regenval pas bijna twee uur later kon beginnen, herstelde Oranje zich op knappe wijze en bleef de nummer vijf van vorig jaar op koers voor een plaats bij beste vier op het Europees kampioenschap.

Vastgebeten

België kon in de tweede helft van de eerste inning nog wel de leiding in de wedstrijd overnemen na een homerun van Nando Mostaert, maar inmiddels had Nederland zich vastgebeten in zijn tegenstander en was de ploeg niet meer van plan om los te laten. In de tweede Nederlandse slagbeurt besliste Oranje met zeven runs het duel. Na een korte adempauze liep Oranje vanaf de vierde inning vervolgens uit naar de 4-18 winst.

Een beetje geholpen werden de Nederlandse jongens wel. De Belgische pitchers gooiden samen maar liefst elf wilde worpen en gaven twaalf vrije lopen weg. Maar ook verdedigend waren ze niet opgewassen tegen de aanval van Nederland. Jamie Beerman (2 uit 3) en Otis Ward (2 uit 5) sloegen elk twee tweehonkslagen, terwijl Beerman en Franka (2 uit 4) samen zes punten over de thuisplaat sloegen.

Tevreden

Ook pitcher Kimi Verkruijssen kon tevreden zijn materiaal opbergen. Vanaf de derde inning zorgde hij er met onder meer vijf strikeouts voor dat België geen enkel moment meer in de wedstrijd kwam. Aanvallend deed hij met twee hits, twee binnengeslagen punten en twee runs zelf ook een duit in het zakje. Startend pitcher Leandro Mata was het duel al begonnen met twee keer drie slag, Hij scoorde bovendien drie van de achttien Nederlandse punten.

Otis Ward scoort een run.

Otis Ward scoort een run.
Foto: © Peter Mintjes

Met de 4-18 winst heeft Nederland zijn gedeelde tweede plaats in poule A verstevigd. De honkballers van hoofdcoach Peter Herkemij zijn zelfs niet meer in te halen door de nummers vier tot en met zeven. Morgen speelt Nederland in zijn laatste wedstrijd uit de eerste ronde om 16.00 uur tegen het nu nog ongeslagen Duitsland om een plaats in de halve finale.

Poule B

Datzelfde Duitsland verloor vanavond in de Óbudai Baseball Aréna zijn eerste wedstrijd op dit EK tegen het nog ongeslagen Italië. De Italianen sloegen in de tweede helft van de vijfde inning bij een 3-3 gelijke stand zeven honkslagen om tien punten binnen te lopen. Met de vierde vrije loop op rij kon de Italiaanse ploeg zodoende het verschil op tien punten brengen om de wedstrijd direct te beëindigen. Daarmee heeft de Italiaanse titelverdediger zich als tweede ploeg geplaatst voor de halve finales.

Eerder op de dag had in de andere poule ook het nog eveneens ongeslagen Tsjechië zich geplaatst voor de finale. Daarmee worden de Tsjechen in de halve finales de tegenstander van de winnaar uit de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland. In poule B spelen morgen Rusland en Frankrijk tegen elkaar om de andere halve finaleplaats uit hun poule. Die winnaar treft in de halve eindstrijd titelverdediger Italië.

     1 2 3 4 5 R H E
NEDERLAND 1 7 0 5 5 18 12 0
BELGIË  2 0 2 0 0 4 7 1

Pitchers Nederland
Leandro Mata (2 2/3+1 man): 2-1-4-0
Kimi Verkruijssen (2 1/3): 5-1-3-0

Pitchers België
Viktor Schechter (1 1/3): 1-3-3-1
Thomas Bollens (1 2/3): 0-4-2-0
Wyat Devillers (1): 0-3-3-0
Lucas Lorentop (1): 2-1-4-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018