Voor de zesde keer in de historie heeft het Nederlandse U12-team zich geplaatst voor de eindstrijd.

EK U12 2018

Nederland naar halve finales EK U12

Nederland naar halve finales EK U12

Voor de zesde keer in de historie heeft het Nederlandse U12-team zich geplaatst voor de eindstrijd.

Voor de zesde keer in de historie heeft het Nederlandse U12-team zich geplaatst voor de eindstrijd.
Foto: © Peter Mintjes

Nederland heeft zich voor het eerst sinds 2002 weer geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap voor spelers van twaalf jaar en jonger. Vandaag versloeg de jonge Nederlandse ploeg op indrukwekkende wijze Duitsland met 1-4. Morgen is het ongeslagen Tsjechië om 17.30 uur de tegenstander in de halve finales. Inzet van die wedstrijd is tevens kwalificatie voor het wereldkampioenschap.

De Nederlandse pupillen keerden vorig jaar na veertien jaar afwezigheid terug op het Europese toneel, maar liep toen plaatsing voor de halve finales mis. Door een beter onderling resultaat in de poule gingen Frankrijk en Duitsland door naar de laatste vier. Met slechts één nederlaag werd Nederland zodoende  verwezen naar de teleurstellende vijfde plaats. Dat liet Oranje zich dit jaar niet nogmaals gebeuren.

Otis Ward scoorde drie van de vier Nederlandse runs.

Otis Ward scoorde drie van de vier Nederlandse runs.
Foto: © Peter Mintjes

Nadat eerder vandaag in poule B Frankrijk, vorig jaar nog verliezend finalist, werd uitgeschakeld, zorgde Oranje vanmiddag eigenhandig ook voor de uitschakeling van de Duitsers. En dat was geen eenvoudige opgave. Duitsland startte het EK uitstekend met overwinningen op Slowakije (11-0), Oostenrijk (0-26), België (20-0) en Kroatië (2-40). De Duitse pitchers stonden slechts twee honkslagen en geen enkel punt toe in hun eerste twaalf innings, waarbij ze zelfs geen enkele honkslag toestonden in de wedstrijden tegen Oostenrijk en België.

Solohomerun

In zijn eerste vijf wedstrijden scoorden de Duitsers maar liefst honderd punten. Bovendien was Duitsland de eerste ploeg die dit toernooi Italië op een achterstand wist te zetten. De Duitsers bleven zelfs vier innings lang in de pas lopen met de ongeslagen Italianen. Maar op de Nederlandse pitchers had de Duitse ploeg vandaag geen antwoord. Otis Ward, Jayden van Atten en Amarensio Franka hielden hun tegenstander op slechts drie hits, waaronder een solohomerun van Darrion Richards in de derde slagbeurt. Vijfmaal werd een Duitse honkloper op weg naar het tweede honk uitgeschakeld en acht tegenstanders werden met drie slag terug naar de dug-out gestuurd.

Byron Ward, die zelf met het Nederlands team onder mer deelnam aan de Olympische Spelen van 1996, is één van de toeschouwers.

Byron Ward, die zelf met het Nederlands team onder mer deelnam aan de Olympische Spelen van 1996, is één van de toeschouwers.
Foto: © Peter Mintjes

Zodoende nam Nederland in Boedapest het initiatief. Otis Ward startte de wedstrijd als pitcher en hielp zichzelf bovendien aanvallend op weg. Zowel in de eerste als derde inning kon hij scoren. Daarmee bleef Nederland in de beginfase aan de leiding. Moeizaam ging het wel. Zoals verwacht was de Duitse pitcher Jack Schuman lang praktisch onbespeelbaar. Schuman gooide afgelopen maandag de volledige wedstrijd tegen België (drie innings) met acht strikeouts en geen enkele honkslag tegen. En ook de Nederland talenten dreef Schuman met zijn curveballen tot wanhoop.

Halve finales

Zijn opvolger Paul Hoff bleek al even ongenaakbaar. Hij stond in de laatste drie innings zelfs geen enkele honkslag meer toe en gooide nog eens vijf keer drie slag, Maar door een veldfout en twee wilde worpen kreeg Nederland wel de kans om in de laatste inning zijn voorsprong uit te breiden tot 1-4. Nadat eerst Ward zijn derde punt van de middag scoorde, bracht Jamie Beerman het Nederlandser totaal op vier. Dat was voldoende voor de winst. Met drie strikeouts loodste pitcher Amarensio Franka zijn ploeg souverein de halve finales in.

Daarin is morgen vanaf 17.30 uur het nog ongeslagen Tsjechië de tegenstander. De negenvoudig kampioen won al zijn vijf wedstrijden uit de eerste ronde. Daarmee wacht de ploeg van hoofdcoach Peter Herkemij een tegenstander van formaat. Sinds 2002 miste Tsjechië nog maar tweemaal de finale. Dat gebeurde in 2014 en in 2017. De andere wedstrijd uit de halve finales gaat morgen tussen het eveneens nog ongeslagen Italië en de verrassende halve finalist Rusland. Rusland, de nummer zes van vorig jaar, zorgde vandaag met een 12-2 overwinning voor de uitschakeling van Frankrijk, de verliezend finalist van vorig jaar.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND 1 0 1 0 0 0 2  4 3 0
DUITSLAND 0 0 1 0 0 0 0  1 3 3

Pitchers Nederland
Otis Ward (2 1/3+1 man): 1-4-1-0
Jayden van Atten (2 2/3): 2-0-0-0
Amarensio Franka (2): 4-0-2-0

Pitchers Duitsland
Jack Schuman (4 1/3+2 man): 8-5-3-1
Paul Hoff (2 2/3): 5-1-0-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018