Nederland is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het EK.

EK U12 2018

Nederland U12 loopt finale EK mis

Nederland U12 loopt finale EK mis

Nederland is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het EK.

Nederland is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het EK.
Foto: © Peter Mintjes

Het is de jonge Nederlandse honkballers niet gelukt om de finale te bereiken van het Europees kampioenschap voor spelers van twaalf jaar en jonger. In de Óbudai Baseball Aréna in Boedapest was Oranje vanavond niet opgewassen tegen negenvoudig Europees kampioen Tsjechië. Ondanks vijf veldfouten wonnen de Tsjechen met 10-5.

Na de prachtige overwinning van gisteren tegen Duitsland ging Nederland vandaag in de Óbudai Baseball Aréna op jacht naar een plaats in de finale én naar kwalificatie voor het U12 wereldkampioenschap van 2019 in Taiwan, een toernooi waar Nederland nog niet eerder aan deelnam, maar die wel punten oplevert voor de wereldranglijst. De laatste keer dat Oranje zich plaatste voor de eindstrijd van het EK, was in 2001.

Eerder op de dag had Italië zich middels een krappe 5-4 overwinning op Rusland al geplaatst voor die finale. Italië stond tot in de vierde inning nog met 1-3 achter. De strijd om de tweede plaats in de finale werd vanavond zwaarbevochten. Al in de eerste slagbeurt leek Nederland na onder meer tweehonkslagen op rij van Mats van ’t Land en Jayden van Atten een comfortabele 0-3 voorsprong te nemen. De Tsjechen, met onder meer het meisje Katerina Kucharikova binnen hun gelederen, bleken echter een taaie tegenstander. De ploeg ging als een wervelwind van start.

Rust

Nederland probeerde met een vroege pitcherwissel de Tsjechische aanval een halt toe te roepen, maar slaagde daar nauwelijks in. Pas toen Jayden van Atten in de tweede inning op de heuvel kwam, keerde de rust in het veld terug. Op dat moment had Tsjechië al wel een 6-3 voorsprong genomen. In de vijfde inning kwam Oranje terug in de wedstrijd. Door drie veldfouten en hits van Jamie Beerman en Mats van ’t Land verkleinde Nederland de achterstand tot 6-5.

Veel haalde het niet uit. Na onder meer een tweehonkslag van uitblinker Vojtech Ventruba, vandaag goed voor drie binnengeslagen punten en drie gescoorde runs, liep Tsjechië in de gelijkmakende slagbeurt echter opnieuw weg bij zijn tegenstander: 10-5. Dat was een brug te ver voor de jonge ploeg van hoofdcoach Peter Herkemij. Nederland kreeg in de zesde inning nog wel twee lopers op de honken, maar kwam niet meer tot scoren. Daarmee plaatsen de Tsjechische honkballers zich voor de eindstrijd van morgen en het wereldkampioenschap van volgend jaar.

Derde plaats

Tsjechië kwam vandaag in de Hongaarse hoofdstad tot dertien honkslagen. Nederland produceerde negen hits. Die werden geslagen door Jamie Beerman (3 uit 4), Mats van ’t Land (2 uit 4), Wouter Mintjes (1 uit 3), Otis Ward (1 uit 4), Junairo Ostiana (1 uit 4) en Jayden van Atten (1 uit 4).

Morgen sluit Nederland zijn succesvolle Europees kampioenschap vanaf 12.00 uur af met een wedstrijd tegen Rusland. Inzet van dat duel is de derde plaats. Zowel voor Nederland als Rusland betekent dat een verbetering van het resultaat van vorig jaar. Nederland werd toen op het EK in Utrecht voor de Russen vijfde. Beide teams hebben zich in ieder geval verzekerd van deelname aan het Europees kampioenschap van 2019. De beste acht teams op dit EK plaatsen zich voor dit toernooi. De finale tussen de nog ongeslagen ploegen van Italië en Tsjechië gaat morgen in de Óbudai Baseball Aréna in Boedapest om 16.00 uur van start.

          1 2 3 4 5 6 7  R  H E
NEDERLAND 3 0 0 0 2 0 0  5  9 1
TSJECHIË  2 3 0 1 4 0 X 10 13 5

Pitchers Nederland
Kimi Verkruijssen (2/3+1 man): 0-2-4-0
Guido Feldkamp (1/3+4 man): 0-1-2-0
Jayden van Atten (3+3 man): 2-2-5-0
Leandro Mata (2): 1-0-2-0

Pitchers Tsjechië
Benjamin O’Rourke (4 2/3): 5-0-8-5
Lukas Kalandra (1 1/3): 2-1-1-0
Vojtech Ventruba (1): 2-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018