Nederland kwam tegen Rusland tot zeven hits.

EK U12 2018

Vierde plaats voor Nederland U12 op EK

Vierde plaats voor Nederland U12 op EK

Nederland kwam tegen Rusland tot zeven hits.

Nederland kwam tegen Rusland tot zeven hits.
Foto: © Peter Mintjes

Na de vijfde plaats van vorig jaar is het Nederlands U12-team vandaag op een vierde plaats geëindigd tijdens het Europees kampioenschap. Hoewel Nederland en Rusland vandaag in de troostfinale beiden zeven honkslagen sloegen, bleef Oranje in de Hongaarse hoofdstad Boedapest ver verwijderd van de bronzen medaille. Zesvoudig Europees kampioen Rusland was met 3-10 te sterk.

Ook vorig jaar stonden Nederland en Rusland op de slotdag van het Europees kampioenschap tegenover elkaar. Op het veld van UVV won Nederland dat duel in zes innings met 9-5 om beslag te leggen op de vijfde plaats. Vandaag waren in de Óbudai Baseball Aréna de rollen omgedraaid.

De Nederlandse honkballers kwamen er tegen Rusland niet aan te pas.

De Nederlandse honkballers kwamen er tegen Rusland niet aan te pas.
Foto: © Peter Mintjes

In de troostfinale, met als inzet de derde en vierde plaats, controleerden de Russen zes innings lang de wedstrijd. Pitcher Matvei Ivdaev hield de Nederlandse honkballers vijf innings uit hun balans en gaf maar weinig kansen weg. Bovendien bleek Ivdaev zijn zenuwen een stuk beter onder controle te hebben dan de Nederlandse pitchers.

Eer

Geholpen door drie keer geraakt werper en vier wilde worpen van de Nederlandse startend pitcher Tim Scholte kreeg Rusland de kans om al vroeg in de wedstrijd op een ruime voorsprong te komen. Zodoende liep Oranje lang achter de feiten aan. Pas nadat pitcher Matvei Ivdaev zijn pitch-count had bereikt en moest worden vervangen, konden de Nederlandse honkballers iets doen aan de achterstand. Amarensio Franka redde in de laatste slagbeurt de eer voor zijn ploeg. Met een daverende driehonkslag sloeg hij eerst twee ploeggenoten over de thuisplaat, voordat hij zelf de eindstand kon bepalen op 3-10.

Met de winst heeft Rusland beslag gelegd op de derde plaats op dit Europees kampioenschap. Rusland won dit toernooi zes van zijn acht wedstrijden en verloor alleen van de ongeslagen finalisten Tsjechië (11-1) en Italië (5-4). In de overige vijf wedstrijden scoorden de Russen 73 runs. Voor de Russen is het de derde derde plaats in de historie. Eerder veroverde de zesvoudig Europees kampioen het brons in 2007 en 2016. Daarnaast stonden de Russische honkballers tussen 1997 en 2015 in veertien van de negentien edities in de finale.

Verbeterd

Jamie Beerman leidde zijn ploeg dit toernooi aanvallend.

Jamie Beerman leidde zijn ploeg dit toernooi aanvallend.
Foto: © Peter Mintjes

Nederland heeft op het Europees kampioenschap genoegen moeten nemen met een vierde plaats. Een vierde bronzen plak, na 1997, 1999 en 2002, zat er vandaag in Boedapest tegen Rusland niet in. Daarmee heeft de ploeg van hoofdcoach Peter Herkemij wel de vijfde plaats van vorig jaar verbeterd. In de Óbudai Baseball Aréna kwam Nederland deze week in acht wedstrijden tot vijf overwinningen. Aanvallend werd de jonge selectie geleid door Jamie Beerman. De speler van Amsterdam Pirates kwam tot een slaggemiddelde van .593. Hij leidde zijn ploeg met grote afstand in aantal honkslagen (16) en binnengeslagen punten (17). Ook sloeg hij de meeste tweehonkslagen (6), driehonkslagen (3) en één van de twee Nederlandse homeruns.

Otis Ward (.458) en Amarensio Franka (.414) kwamen tot respectievelijk elf en twaalf honkslagen. Franka sloeg daarmee acht punten binnen en scoorde vijftienmaal. Ward leidde Nederland in aantal gescoorde runs (16) en vrije lopen (8). Jayden Fraay kwam in vijf wedstrijden en twaalf slagbeurten tot zes zeven hits (.500). De andere honkslagen dit EK werden geslagen door Kimi Verkruijssen (.500), Tim Scholte (.500), Mats van ’t Land (.389), Junairo Ostiana (.364), Thijs Helms (.364), Sol Fahrner (.333), Leandro Matas (.333), Wouter Mintjes (.333), Jayden van Atten (.222) en Tijn Fredrikze (.200).

Belangrijk aandeel

Was Franka aanvallend al belangrijk voor Nederland, ook als pitcher had hij een belangrijk aandeel in de goede prestaties. Hij was deze week voor Nederland de enige pitcher die geen punten toestond. De speler van het Rotterdamse Neptunus gooide in drie innings zes keer drie slag. Verdedigend leidde Jayden van Atten (3.68) zijn team als pitcher met twee overwinningen, negen strikeouts en 7 1/3 gegooide innings.

In 5 1/3 inning kwam ook Tim Scholte (21.60) tot negen keer drie slag. Kimi Verkruijssen (5.40 in vijf innings) kwam in drie wedstrijden tot zeven keer drie slag. Terwijl Wouter Mintjes (10.80) in evenveel innings en wedstrijden tot zes strikeouts kwam.

     1 2 3 4 5 6 7 R H E
RUSLAND  1 2 4 0 0 0 3 10 7 0
NEDERLAND 0 0 0 0 0 0 3 3 7 1

Pitchers Rusland
Matvei Ivdaev (5): 8-3-3-0
Lev Gnezdilov (2): 1-2-4-0

Pitchers Nederland
Tim Scholte (2+2 man): 4-0-3-0
Tijn Fredrikze (1/3+1 man): 0-2-0-0
Wouter Mintjes (2 2/3): 5-2-2-1
Amarensio Franka (1): 2-3-0-0
Sol Fahrner (2 man): 0-1-1-0
Guido Feldkamp (1): 2-0-1-0

Eindstand EK U12

 1. Italië
 2. Tsjechië
 3. Rusland
 4. Nederland
 5. Frankrijk
 6. Duitsland
 7. Hongarije
 8. België
 9. Oekraïne
 10. Slowakije
 11. Groot-Brittannië
 12. Oostenrijk
 13. Polen
 14. Kroatië

Nummers 1 tot en met 8 naar EK 2019.
Nummers 1 en 2 naar WK 2019.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2018