Ruendrick Piternella sloeg één van de twee homeruns voor het Koninkrijksteam.

EK U18 2018

Nederland U18 naar halve finales EK

Nederland U18 naar halve finales EK

Ruendrick Piternella sloeg één van de twee homeruns voor het Koninkrijksteam.

Ruendrick Piternella sloeg één van de twee homeruns voor het Koninkrijksteam.
Foto: © Raymond Beugeling

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft zich als eerste ploeg geplaatst voor de halve finales van het U18 Europees kampioenschap. De ploeg van manager Eric de Bruin bleef vandaag in het Stadio Simone Scarpelli in Grosseto ook in zijn derde wedstrijd ongeslagen. Curaçao Neptunus-spelers Ruendrick Piternella en Darryl Collins sloegen met homeruns de vijftienvoudig Europees kampioen naar een 7-17 overwinning op Frankrijk.

Net als een dag eerder kon het Nederlands Koninkrijksteam ook vandaag lastig weglopen bij zijn tegenstander. Nadat rechtsvelder Ruendrick Piternella met een tweepunten-homerun in de derde inning eerst al een 2-0 achterstand had moeten wegpoetsen, verspeelde Oranje in de zesde inning een 3-6 voorsprong. Zonder honkslag op te geven zag reliever Daniel Vos in deze slagbeurt maar liefst vier Franse honkballers de thuisplaat passeren.

Homerun

Maar geen enkel moment lieten de Nederlandse honkballers zich vandaag in de Italiaanse avond van de wijs brengen. Na hits van Nolan Beugeling en Tyler Boersma kon Oranje de wedstrijd direct weer in evenwicht brengen, voordat Jeandro Tromp vanaf het derde honk zijn ploeg na een wilde worp op voorsprong kon zetten.

Jeadro Jeandro Tromp scoorde vijf van de zeventien punten voor het Koninkrijksteam.

Jeadro Jeandro Tromp scoorde vijf van de zeventien punten voor zijn ploeg.
Foto: © Raymond Beugeling

In de achtste inning besliste Darryl Collins definitief de wedstrijd. Hij volgde het voorbeeld van Ruendrick Piternella, zijn ploeggenoot bij hoofdklasser Curaçao Neptunus. Met Nolan Beugeling en Tyler Boersma op de honken sloeg hij de bal over de omheining in het rechtsveld. Met de tweede Nederlandse homerun van de dag vergrootte Collins de voorsprong tot 7-11. Daarmee was het Franse verzet gebroken en liepen de Nederlandse honkballers in de laatste inning alsnog hard weg bij hun tegenstanders.

Verschil

Was het verschil in punten lang minimaal, aanvallend was het Koninkrijksteam vele malen sterker dan zijn tegenstander. Oranje kwam vanavond in Grosseto tot maar liefst zeventien hits, waaronder drie voor Tyler Boersma (3 uit 6 met vier binnengeslagen punten) en twee voor Denzel Bryson (2 uit 4), Ruendrick Piternella (2 uit 4), Darryl Collins (2 uit 5) en Max Kops (2 uit 5). Jeandro Tromp scoorde maar liefst vijf punten voor zijn ploeg, terwijl Collins vijf punten over de thuisplaat sloeg.

Verdedigend stonden pitchers Scott Prins, Daniel Vos, Jiorgeny Casimiri en Sem Robberse slechts drie honkslagen toe. Maar met acht keer vier wijd, driemaal geraakt werper en twee wilde worpen maakten de Nederlanders het vandaag lang onnodig spannend.

Aartsrivaal

Voor de honkballers uit het Koninkrijk was het al de negende opeenvolgende overwinning op een U18 EK sinds op 19 juli 2015 de finale van Italië met 5-6 werd verloren. Morgenavond sluit het nog ongeslagen Nederlands Koninkrijksteam de eerste speelronde van het Europees kampioenschap af met een wedstrijd tegen het nog puntloze Oekraïne. Bij winst plaatst Oranje zich als poulewinnaar voor de halve finales.

[UPDATE 13-07]: In die halve finale kan dan mogelijk Italië al de tegenstander worden. Na overwinningen op Litouwen (13-2) en Duitsland (12-4) verloor de gastheer gisteravond in zijn derde wedstrijd van Spanje. De Spaanse honkballers verkleinden, in het bijna drie en een half uur durende duel, in de vijfde inning een 1-4 achterstand tot 3-4, om vervolgens via vier runs in de zevende en nog één in de achtste inning alsnog met 8-4 de winst naar zich toe te trekken.

SInds 1974 verdeelden Nederland en Italië onderling de Europese juniorentitels. Nederland werd vijftienmaal kampioen, Italië ging er veertien keer met het kampioenschap vandoor. In twintig van de 29 edities stonden de twee teams tegenover elkaar in de finale, de laatste keer twee jaar geleden in het Spaanse Gijón, toen Nederland met 7-3 voor het eerst sinds 2011 de titel heroverde.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND 0 0 3 2 1 0 2 3 6 17 17 1
FRANKRIJK 1 1 0 0 1 4 0 0 0  7  3 4

Pitchers Nederland
Scott Prins (3 1/3): 3-2-2-0
Daniel Vos (3 1/3+2 man): 5-6-1-0
Jiorgeny Casimiri (1 1/3): 3-0-0-0
Sem Robberse (1): 1-0-0-0

Pitchers Frankrijk
Meylian Marin (3 1/3+1 man): 2-3-8-0
Clifford Heberden (2 2/3+3 man): 0-4-4-2
Nathan Lellouche (2/3+1 man): 1-2-0-0
Quentin Moulin (1 1/3): 1-2-1-1
Jules Mage (1): 2-3-4-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2018