Catcher Rodney Daal was vandaag één van de drie debutanten bij het Koninkrijksteam.

HHW 2018

Oefenverlies Koninkrijksteam tegen Japan

Oefenverlies Koninkrijksteam tegen Japan

Catcher Rodney Daal was vandaag één van de drie debutanten bij het Koninkrijksteam.

Catcher Rodney Daal was vandaag één van de drie debutanten bij het Koninkrijksteam.
Foto: © Hans van Leuven

Drie dagen nadat Japan in het SunTrust Park, de thuisbasis van Major League-club Atlanta Braves, de serie van vijf wedstrijden tegen Team USA had afgesloten met een 4-3 overwinning, hebben de Japanse honkballers in Nederland de draad weer opgepakt. Op het Van der Aartsportpark in Haarlem versloeg Japan vanavond het Nederlands Koninkrijksteam in een oefenwedstrijd met 1-4.

Voor zowel het Nederlands Koninkrijksteam als voor Japan was de wedstrijd de laatste voorbereiding op de 29e editie van de Honkbalweek Haarlem, die morgen van start gaat. Japan opent het toernooi in het Pim Mulierstadion om 14.00 uur met een wedstrijd tegen Italië. Titelverdediger Nederland start om 19.00 uur met het duel tegen Duitsland.

Op het volgepakte complex van Onze Gezellen konden vanavond de laatste puntjes op de i worden gezet voor beide teams. Voor Japan was het vooral wennen aan de Nederlandse omstandigheden, nadat de Aziatische ploeg de afgelopen week al vijf vriendschappelijke wedstrijden had gespeeld tegen de nationale ploeg van de Verenigde Staten (twee keer winst en drie keer verlies). Voor de debuterende manager Evert-Jan ’t Hoen was het de eerste kans om zijn volledige selectie in actie te zien. Inmiddels hebben Yurendell de Caster (vanuit Curaçao), Mike Bolsenbroek (vanuit Duitsland) en Gilmer Lampe en Kevin Kelly (vanuit Italië) zich bij de selectie gevoegd.

Vroege voorsprong

In de zeven innings durende wedstrijd hield de Japanse manager zijn aas Wataru Matsumoto nog aan de kant. De speler van de Nippon Taiiku University gooide vorige week woensdag in de wedstrijd tegen Team USA zestien strikeouts in zeven innings. Maar zijn ploeggenoten deden het samen met acht keer drie slag vanavond niet heel veel slechter. Aanvallend werden zij geholpen door een vroege voorsprong voor Japan.

De debuterende startend pitcher Misja Harcksen opende het duel met vier wijd op Teruaki Sato. Na een wilde worp kon de Japanse rechtsvelder vanaf het tweede honk scoren op een hit van Toshiya Sato (2 uit 3). Met behulp van zijn veld herstelde Harcksen zich goed en schakelde hij de zeven daaropvolgende tegenstanders uit. Maar na een tweede vrije loop pakte Japan opnieuw de kans met beide handen beet. Yoshiaki Watanabe kon zodoende in de derde inning de voorsprong verdubbelen. Dat werd zelf 0-4 nadat Yuma Tongu de bal in de vierde inning over de hekken van het honkbalveld op het Van der Aart Sportpark had geslagen. De Japanse eerste honkman nam daarmee Shoki Katsumata (honkslag) mee over de thuisplaat.

Debuut

In de laatste drie innings voorkwamen Lars Huijer, Kevin Kelly en Berry van Driel een grotere achterstand. Alleen in de zesde inning kreeg Japan nog een loper in scoringspositie. Voor Japan maakte dat al weinig meer uit. De Aziatische ploeg smoorde in de eerste twee innings Nederlandse kansen met een dubbelspel in de kiem en kwam alleen in de vijfde inning in de problemen. Na vrije lopen op rij voor Gilmer Lampe, Nick Urbanus en Rodney Daal sloeg debutant Denzel Richardson (1 uit 2) het enige Nederlandse punt over de thuisplaat.

Verder dan het ene punt kwam Oranje vanavond op het veld van Onze Gezellen niet. De Japanse bullpen stond in de laatste twee innings alleen nog een honkslag toe aan invaller Roelie Henrique. De speler van HCAW, die voor het eerst sinds 2013 weer deel uitmaakt van de nationale ploeg, sloeg de vierde honkslag voor het Koninkrijksteam dit duel. De overige honkslagen kwamen op naam van Dwayne Kemp (1 uit 3) en Stijn van der Meer (1 uit 3).

Speeltijd

Voor Nederland begonnen vandaag aan de wedstrijd korte Stijn van der Meer, derde honkman Dwayne Kemp, eerste honkman Yurendell de Caster (0 uit 3), aangewezen slagman Gianison Boekhoudt (0 uit 2), linksvelder Gilmer Lampe (0 uit 1), tweede honkman Nick Urbanus (0 uit 1), catcher Rodney Daal (0 uit 2), rechtsvelder Denzel Richardson en midvelder Remco Draijer (0 uit 3). Linksvelder Roelie Henrique (1 uit 1), derde honkman Dudley Leonora (0 uit 1) en pinch-hitter Rachid Engelhardt (0 uit 1) kregen in het slot ook nog speeltijd.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
JAPAN     1 0 1 2 0 0 0  4 4 0
NEDERLAND 0 0 0 0 1 0 0  1 4 0

Pitchers Japan
Yuki Tsumori (2): 2-1-1-0
Kazuya Ojima (2): 3-0-1-0
Kento Ogo (2): 1-3-2-0
Noboru Shimizu (1): 2-0-0-0

Pitchers Nederland
Misja Harcksen (4): 3-2-3-0
Lars Huijer (1): 0-0-0-0
Kevin Kelly (1): 0-0-1-0
Berry van Driel (1): 0-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2018